Yöresel ürünlerden yeni ürün geliştirme yarışması

Tarih: 09.10.2023 14:50
Yöresel ürünlerden yeni ürün geliştirme yarışması
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Yöresel ürünlerden yeni ürün geliştirme yarışması

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan Gastro İnovasyon Merkezinde yeni ürün geliştirme yarışması düzenleniyor. Seçilen 10 yöresel üründen bir veya birkaçını kullanarak geliştirilecek yeni ürünler için ödül verilmesi ve ticari işbirliği sağlanması hedefleniyor.
Temmuz 2023’den beri çalışmalarını hızlandıran merkez bünyesinde Key Ma markası ile satışa sunulabilecek ürünler için arayışlar başladı. Çerçi Yöresel Ürün Satış Noktasında ’Yereldeki ürünlerden neler satışa sunulabilir’, ’Hangi ürünler sunum alanında ikram edilebilir’, ’Menşesi Diyarbakır olan veya Diyarbakır mutfağının vazgeçilmezi olan ürünlerden daha inovatif hangi ürünler geliştirilebilir’ konusunda çalışmalar başladı.

'Amacımız daha güçlü bir pazarlama'
Konu hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak “Merkezin yemek sunum alanlarını ve satış noktasını Kasım ayı sonunda açmayı planlıyoruz. Satış noktası ve deneyim alanlarında kente özgü, kırsal ile bağı olan, hikayesi olan, daha güzel ürünleri satış sunmak, tanıtmak istiyoruz. Buradaki amacımız daha güçlü bir pazarlama. Bunun için öncelikle 10 ürün seçtik. Çermik biberi, menengiç, kişniş, Diyarbakır karpuzu, Lice domatesi, zahter, kara reyhan, meşe palamutu, meyan kökü, boğazkere üzümü ve kente özgü diğer üzüm çeşitleri. Bu ürünlerin birinden veya bir kaçından yapılabilecek saklanabilir, raf ömrü olan yeni ürünler geliştirilmesi için bir yarışma açtık. 25 Ekim 2023 tarihinde yarışmaya başvuranların hazırladıkları ürünleri bir jüri aracılığıyla değerlendireceğiz. Başarılı seçilen ilk 3 ürüne ödüllerimiz olacak. Ama daha önemlisi ürünü geliştiren kişiden düzenli olarak o ürünü alarak, hikayesini yazarak satış noktası ve sunum alanlarında yer vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Tayınlamak, katma değer oluşturmak için kent mutfağına özel yeri olan ve hikayesi olan ürünleri daha iyi bir şekilde pazara sunma hedefinde olduklarını belirterek, 'Yani tarladan yetiştirdiğimiz bir ürünü kurutma, işleme, konserve gibi farklı formlarda, farklı ürünler ile birleştirerek, özel tatlar katarak pazara sunmamız önemli. Yarışmanın amacı da bu. Yarışmaya katılacaklardan yemek beklemiyoruz. Özel soslar, kurutmalar, konserveler, mezeler gibi paketleyip satışa sunabileceğimiz ürünler bekliyoruz. Sunulan her ürünü titizlikle inceleyerek hikayesini yazarak birlikte pazara sunmak istiyoruz“ dedi.
Tayınlamak, amaçlarının merkez bünyesinde kentin farklı bölgelerinde üretilen, işlenen gıdalara yer vermek olduğunu ve özellikle kadınların yaptıkları ürünlere öncelik vermek istediklerini ifade ederek, yarışma ile ilgilenenlerin Gastro İnovasyon Merkezinden detaylı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu

7 yaşında başladığı terzi mesleğini 64 yıldır sürdüren Ekrem Usta: Hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım

Batman'da durdurulan araçtan kokain çıktı: 2 kişi tutuklandı

İstanbul Silivri'de 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Siyonist rejim, HAMAS'ın ateşkes yanıtını değerlendiriyor

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 338'e yükseldi

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere ev eşyası desteği

UNRWA: El-Halil'de zorla tahliye riski tehlikeli boyutlara ulaştı

Yalova’daki iş kazasında Şanlıurfalı genç hayatını kaybetti

Bursa'daki orman yangınlarında 9 gözaltı

32 yıldır unutulmayan acı: Başbağlar katliamında 33 sivil hâlâ adalet arıyor

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Siirt’te otomobilin çarptığı 5 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Yahudi çeteler Filistinlilerin arazilerine saldırdı

MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Anıl: Başbağlar katliamının failleri hâlâ cezalandırılmadı

Siirt’te şüpheli ölüm: Yaşlı adam ahırda ölü bulundu

Halep'ten Diyarbakır'a uzanan karpuz yükleme mücadelesi

Batman’da uyuşturucu operasyonu: 175 gram kokain ele geçirildi

Siyonist rejim Güney Lübnan'a İHA'larla saldırdı: 1 şehit, 5 yaralı

Üç platformdan Leman Dergisine kınama mesajı

Erzurum, Kars ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

92 yaşındaki usta, 80 yıllık semer ustalığını noktaladı

Yahudi çete terörü: Eriha yakınlarında 70 Filistinli aile zorla göç ettirildi

ABD'nin Texas eyaletinde sel: En az 24 ölü, 20 kayıp

Yükleniyor