• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açıyor

27 Aralık 2024, Cuma 11:07
27 Aralık 2024, Cuma 11:07
Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye genelinde yüksek akaryakıt fiyatları, özellikle bireysel araç sahipleri ve taşımacılık sektörünü zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, belirli kriterler çerçevesinde hesaplanıyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatlarına Özel tüketim vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payları eklenerek nihai fiyatlar belirleniyor. 

Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açmaya devam ediyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan akaryakıt istasyonu yetkilileri ve araç sürücüleri, yeni yılla beraber akaryakıt fiyatlarına yeni bir zammın olmaması temennisinde bulundu.   

Akaryakıt fiyatları ne kadar yüksek ya da düşük olursa olsun kar oranlarının aynı olduğunu ifade eden akaryakıt istasyonu yetkilisi Emrah Karataş, fiyat artışlarından dolayı satışlarının bayağı düştüğünü belirtti.

"Satışlarımız eskisi gibi olmuyor"

Karataş, "Akaryakıt fiyatları şu anda çok yüksek. Bu işe koyduğumuz sermaye ile aldığımız kar marjı arasında çok fark var. Akaryakıt fiyatları yükselse de düşse de kazancımız aynıdır. Ama şu anda akaryakıt fiyatları çok yüksek olduğu için müşterilerimiz azaldı ve satışlarımız eskisi gibi olmuyor. Neredeyse tüm istasyonlar bu durumdadır. Bazı insanlar yüksek akaryakıttan dolayı araçlarını kullanamaz hale gelmiş durumdadır. Hatta akaryakıtta yaşanan fiyat artışlarını olumlu karşılamıyoruz. Yeni yılla beraber akaryakıtın yükselmesini istemiyor, aksine akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Akaryakıt fiyatlarına zam yapılmamalı"

Yüksek akaryakıt fiyatlarından dolayı araçlarıyla bir yere gitmek zorunda kaldıklarında kara kara düşündüklerini belirten araç sürücüsü Yasin Taymur, "Akaryakıt fiyatları şu anda çok yüksek olduğu için eskisi gibi alamıyoruz. Eskiden araç deposunu 600-700 liraya doldururken şu anda 2 bin 500 liraya doluyor. Hemen hemen yüzde 300'e varan bir artış var. Aracımızla bir yere gideceğimiz zaman kara kara gidecek akaryakıtı düşünmeye başlıyoruz. Bundan dolayı yılbaşından sonra akaryakıta ne kadar zam geleceğini düşünür hale geldik. Yetkililerden akaryakıt fiyatlarını eskisi gibi düşürmelerini bekliyoruz. Ama düşürmeseler de zam yapmamalarını istiyoruz." dedi.

"Asgari ücrete yüzde 30, vergilere yüzde 45 zam nasıl oluyor?"

Asgari ücrete yüzde 30 yapılırken vergilere yüzde 45 zam yapılmasına anlam veremediklerini söyleyen Mehmet İlbaş, "Mazotun litresini 45 liraya alıyorsak ve asgari ücreti 22 bin liraya karar vermişlerse hepimizin batacağı bir gerçektir. Eskiden 20 liraya 7 litre mazot alabiliyorken şu anda 300 liraya bile 7 litreyi alamıyorum. Bundan dolayı ne aracımızı eskisi gibi sürebiliyor ne de araç değiştirebiliyoruz. 2002 model aracıma trafik sigortası olarak 13 bin 500 lira ödeme yaptım. Asgari ücrete gelince yüzde 30 zam reva görülürken vergilere ise yüzde 45 zam yapıldı. Bu gidişat nasıl olacak? İsteğimiz akaryakıtın litre fiyatının 15-20 liraya inmesidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya'da yol bakım çalışmaları sürüyor

Gazze Şehit Aileleri Sözcüsü Dr. Aldali: Şehitler veren bir dava asla yenilmez

Ramazan ayının sessiz tanığı imsakiye dijitalleşmeye yeniliyor

Evde Bakım Yardımı ödemeleri zamlı olarak hesaplara yatırılmaya başlandı

Moğolistan'da 100 yaşını aşan 166 kişi yaşıyor

Afgan ve Dağıstanlı tüccarlardan iş birliği

Diyarbakır Valiliği'nden Dicle Barajı uyarısı

Pakistan’da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü, 8 yaralı

Sahte belgelerle ikamet soruşturmasında 78 şüpheli yakalandı

HÜDA PAR Antalya Teşkilatından, Kumluca'da sektör temsilcileri ve üreticilere ziyaret 

Çin, düşük doğum oranlarına karşı tedbirler alacak

Antalya Teknokent’e 235 milyon liralık yeni Ar-Ge binası

Gaziantep’te haklarında 10 yıl hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Diyarbakır’da camiler Ramazan’a hazır

HAKSİAD’ın Avrupa turu Hollanda ziyaretiyle tamamlandı

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein dosyalarındaki isimleri Kongre’ye gönderdi

Pakistan'da otobüs ile tır çarpıştı: 11 ölü

Karadaği: Ümmetin birliği bugün fiili zorunluluk haline gelmiştir

Başkan Kaplan’dan Ramazan Çağrısı Alışverişimiz Yerel Esnaftan Yapalım

Batman'da direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü kaza yaptı

Brezilya’da yolcu teknesi battı: 2 ölü 7 kayıp

Batman'da park halindeki otomobil alev aldı

Fransız savcılar, Epstein dosyalarını incelemek üzere özel bir ekip kurdu

Meteoroloji’den fırtına ve toz taşınımı uyarısı

Bayraktar TB-3 NATO tatbikatında hedefi tam isabet vurdu

Zelenski’den seçim mesajı: Önce ateşkes ve güvenlik

Gazze’nin kuzeyinde çadıra İHA saldırısı: En az 8 şehid

Prof. Dr. Kansoy: Çocukluk çağı kanserlerinin üçte biri lösemi

EPDK’dan doğal gazda tüketiciye yeni haklar

Ticaret Bakanlığı operasyonlarda 85 bin 342 canlı hayvan ele geçirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da yol bakım çalışmaları sürüyor

Gazze Şehit Aileleri Sözcüsü Dr. Aldali: Şehitler veren bir dava asla yenilmez

Ramazan ayının sessiz tanığı imsakiye dijitalleşmeye yeniliyor

Evde Bakım Yardımı ödemeleri zamlı olarak hesaplara yatırılmaya başlandı

Moğolistan'da 100 yaşını aşan 166 kişi yaşıyor

Afgan ve Dağıstanlı tüccarlardan iş birliği

Diyarbakır Valiliği'nden Dicle Barajı uyarısı