• BIST 100

    11504,99%1,86
  • DOLAR

    41,38% 0,01
  • EURO

    48,77% 0,29
  • GRAM ALTIN

    4953,02% 1,02
  • Ç. ALTIN

    8106,03% 0,95

Yükseköğretimde Türkiye-Polonya iş birliği

22 Eylül 2025, Pazartesi 17:34
22 Eylül 2025, Pazartesi 17:34
Yükseköğretimde Türkiye-Polonya iş birliği
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Polonya Bilim ve Yükseköğretim Bakanı Dr. Marcin Kulasek, iki ülke arasında akademik iş birliğini derinleştirmek için Ankara’da bir araya geldi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Polonya Bilim ve Yükseköğretim Bakanı Dr. Marcin Kulasek’i Ankara’da ağırladı. Görüşmede, Türkiye ve Polonya arasında yükseköğretim alanındaki iş birliğinin artırılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliğinin geliştirilmesi gibi konular ele alındı.

İkili görüşmenin ardından Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Türkiye-Polonya Rektörler Forumu'nun açılışı gerçekleştirildi.

Yükseköğretim alanında Polonya'nın Türkiye'nin en önemli ortaklarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Erol Özvar “Avrupa'da yükseköğretim alanında en fazla iş birliği yaptığımız ülkelerin başında Polonya gelmektedir. Polonya, yükseköğretim alanında Türkiye'nin en önemli ortaklarından, paydaşlarından bir tanesidir. İlişkilerimizi daha da öteye taşımak istiyoruz.” dedi.

İki ülke arasında yakın zamanda yükseköğretime ilişkin mutabakat muhtırası imzalanacağını açıklayan Özvar, böylelikle bilim, teknoloji ve yükseköğretim alanındaki ilişkileri da ileri seviyeye taşınacağını vurguladı.

Polonya Bilim ve Yükseköğretim Bakanı Kulasek ise Türkiye'de bulunmaktan ve yükseköğretim alanındaki iş birliğini daha da ileri taşıyacak olmaktan son derece memnun olduklarını kaydetti.

Türkiye- Polonya rektörler forumu

Görüşmenin ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar ve Bakan Kulasek, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Türkiye-Polonya Rektörler Forumunun açılışına katıldı.

Özvar, forumda yaptığı konuşmada, bölgede uluslararası çatışmalar ve savaşlar sürerken, Gazze’de soykırım devam ederken bir araya geldiklerini belirterek, şöyle dedi:

“Birleşmiş Milletler'in yakın tarihli bir raporu, israil makamlarının ve israil güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı soykırım yaptığını ve yapmaya devam ettiğini doğruladı. Masum siviller her gün hayatlarını kaybediyor. Bu soykırım sona ermelidir.”

“Uluslararası hukuku savunmaya kararlı ülkelerle iş birliğini sürdüreceğiz”

 Türkiye’nin, uluslararası hukuku savunmaya kararlı ülkelerle iş birliğini sürdürdüğünü ve Gazze'de ateşkesin sağlanması için çaba gösterdiğini ifade eden Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu trajik durum üniversiteleri, yükseköğretim kurumlarını, ekonomilerimizi ve daha geniş anlamda toplumsal ilerlemeyi ciddi şekilde etkilemiştir. Öğrenciler ve akademisyenler insani kriz ve diğer acıların özellikle etkisini hissetmişlerdir. Yükseköğretim Kurulu, israilin Filistin halkına karşı işlediği soykırım suçları konusunda kampüslerimizde farkındalık yaratmaya kararlıdır. israilin katliamları ve insanlık dışı muameleleri, bu yıl Türk üniversitelerinde düzenlenecek akademik açılış törenlerinde ve oturumlarında gündem maddesi olacaktır. Türkiye uluslararası yükseköğretim camiasını akademik özgürlük ve insan haklarını açık ve güçlü bir şekilde savunmaya çağırmaktadır.”

“Üniversiteler sınır ötesi köprü görevi görebilir”

NATO ortakları olarak Türkiye ve Polonya’nın, şiddeti sona erdirmek için barışın tesisine yönelik çabalara katkıda bulunduğunu vurgulayan Özvar, yükseköğretim alanındaki iş birliğini artırmanın da ortak görevleri olduğunun altını çizdi. Özvar “Bu, sadece akademik kaliteyi iyileştirmek için değil, aynı zamanda gelecek nesillerin durum farkındalığını artırmak için de önemlidir.” dedi.

Yükseköğretimin sadece bilgi ve inovasyon kaynağı olarak değil, aynı zamanda küresel dayanışma ve kapsayıcı çözümleri savunmak için de kritik öneme sahip olduğunu anlatan Özvar, üniversitelerin, toplumun acil olarak ihtiyaç duyduğu sürdürülebilir politikalar ve teknolojiler üreterek sınır ötesi köprü görevi görebileceğini kaydetti.

“Türk üniversiteleri uluslararası düzeyde büyük ilerleme kaydetti”

Erol Özvar, Türkiye’nin son 20 yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, yükseköğretim sisteminin kapasitesini, verimliliğini ve dayanıklılığını artırmak için önemli yatırımlar yaptığını belirterek, bu yatırımların somut sonuçlarının, Türk üniversitelerinin uluslararası düzeyde kaydettiği ilerlemede açıkça görüldüğünü vurguladı.

Özvar “Kapsamlı ve çok boyutlu strateji çerçevemiz, Türkiye'yi çağdaş dijital altyapı, uluslararası rekabet gücü ve sürdürülebilir uygulamalarla desteklenen küresel bir eğitim lideri olarak konumlandırmayı amaçlamaktadır.” dedi.

“Polonya ile iş birliğimiz gelecekteki ortaklıklar için temel oluşturuyor”

Polonya’nın, son yıllarda uluslararası yükseköğretim hareketliliğinde Türk öğrenciler için en çok tercih edilen ülke konumunda olduğuna işaret eden Özvar, Buna karşılık olarak, daha fazla Polonyalı öğrencinin Türk üniversitelerine gelmesinin teşvik edildiğini kaydetti.

Erasmus+ ve akademik hareketliliğin ötesinde, Türkiye ve Polonya bilim, araştırma ve teknoloji alanlarında da iş birliğini derinleştirdiğini söyleyen Özvar, şu bilgileri paylaştı:

“Erasmus+ ve akademik hareketliliğin ötesinde, Türkiye ve Polonya bilim, araştırma ve teknoloji alanlarında da iş birliğini derinleştirmiştir. 2015 ile 2023 yılları arasında 178 ortak proje önerisi sunulmuş, bunlardan 31 proje desteklenmiştir. Ülkelerimiz, Avrupa Çerçeve Programlarına yaptıkları katkılarda da önemli bir denge sergilemiştir. Horizon Europe kapsamında Türkiye ve Polonya, 133 projeye ortak olarak katılmıştır. Horizon 2020 Programında da ortaklık kapsamlı olmuş ve 194 ortak proje gerçekleştirilmiştir. Yedinci Çerçeve Programında ise 198 ortak proje hayata geçirilmiştir.”

Yükseköğretim Kurulu olarak, üniversiteleri, uluslararası meslektaşlarıyla somut projeler oluşturmaya ve bu projelerde iş birliği yapmaya teşvik ettiklerini belirten Özvar, bu stratejinin gelecekte uluslararası akademik toplulukla olan etkileşimleri yöneteceğini ifade etti.

“Vize sorunun çözüleceğine inanıyoruz”

Konuşmasında Şengen bölgesindeki akademik programlara katılan Türk öğrencilerinin sıkı vize şartlarıyla karşı karşıya olduklarına da değinen Özvar “Vize sorunları nedeniyle, üniversitelerinizin istediğiniz sayıda Türk öğrenciyi kabul edemediğini anlıyorum. Vize sorununun yakın gelecekte çözüleceğine olan inancımı sürdürüyorum.  Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma çabalarını coşkuyla destekleyen Polonyalı akademisyenlere teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Özvar, Türkiye ve Polonya Rektörler Forumu'nun ilk toplantısının, somut projeleriyle iş birliğini derinleştireceğine ve akademik gelişme çabalarını destekleyeceğine inandığını belirterek sözlerini tamamladı.

“Diğer ülkeler için bir model olabiliriz”

Polonya Bilim ve Yükseköğretim Bakanı Marcin Kulasek de konuşmasında Türkiye’den giderek daha fazla öğrenci ve akademisyenin Polonya ile karşılıklı değişim programlarına katıldığına dikkat çekerek, ortak araştırma ve geliştirme projelerinin artmasının iş birliğini güçlendireceğini dile getirdi.

Forumun iki ülke arasında anlayış ve dostluk köprüleri kurulmasına katkı sağlayacağına inandığını belirten Kulasek “Polonya ve Türkiye, uzun bir karşılıklı saygı ve dostluk geçmişiyle birbirine bağlıdır. Bilim ve yükseköğretim, toplumların gelişmesinde, ekonomik büyümeyi desteklemede ve uluslar arasındaki ilişkileri güçlendirmede kilit rol oynamaktadır. Bu nedenle uluslararası iş birliği söylemlerini pratikte hayata geçirmek çok önemlidir. Polonya ve Türkiye, akademik ilişkilerini geliştirerek diğer ülkeler için bir model olabilirler.” dedi.

“Tarihî dostluğumuz bilim ve eğitim alanında kendini gösteriyor”

Foruma ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal da Türkiye-Polonya ilişkilerinin sadece Osmanlı döneminden değil, Cumhuriyetin erken dönemlerinden günümüze kadar yakın ve kesintisiz bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Ünal, bu tarihî dostluğun bugün bilim ve eğitim alanında da kendini gösterdiğini belirterek, forumun yalnızca üniversiteler arası iş birliğini değil, toplumlar arasındaki yakın ilişkileri güçlendiren somut bir adım olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Polonya arasında yükseköğretim ve araştırma alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir temel teşkil edecek forum iki ülkeden pek çok üniversitenin rektörlerini ve temsilcilerini bir araya getiriyor. (İLKHA)

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

İtalya'da Küresel Sumud Filosu'na destek artarak devam ediyor

Ahilik Haftası İstanbul'da mehter yürüyüşü ve dua ile başladı

Baltık semalarında Rus ve Alman uçakları karşı karşıya geldi

HÜDA PAR Antalya İl Gençlik Kolları 'Eğitim Programı' düzenledi

Tom Barrack’tan dikkat çeken ''Hizbullah'' açıklaması

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Gaziantep'te "Son Kale: Aile" paneli düzenledi

Pasifik'te Ragasa Tayfun'u alarmı

Kurtalan-Batman kara yolunda kaza: 3 kişi yaralandı

Babalarının cenazesine katılmak için yurt dışından gelen kardeşler trafik kazasında hayatını kaybetti

Siirt’in güzellikleri objektiflere yansıdı

4 yaşındaki küçük kız oyun parkında ayağını oyun aletine sıkıştırdı

DMM, “depremzedelere konteyner verilmedi” iddiasını yalanladı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırmalıyız

Şanlıurfa’da feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da 7 kilogram skunk ele geçirildi

Şanlıura’da ruhsatsız tabanca ele geçirildi

HÜDA PAR Kadın ve Aile Başkanı Sülün: Aileyi yıkacak yasalar ve projeler dayatılıyor

İşgal medyası: HAMAS’ın 20 bin savaşçısı var ve bizi uzun bir savaşa sürükleyecek

Adıyaman'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükseköğretimde Türkiye-Polonya iş birliği

Şırnak’ta asayiş operasyonları: 145 gözaltı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: Bir gözaltı

Gaziantep'te park denetimlerinde aranan 2 şahıs yakalandı

İşgal saldırıları nedeniyle Gazze'de Rantisi ve Göz hastaneleri hizmet dışı kaldı

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve dolandırıcılık operasyonu

Diyarbakırlı kadınlardan Gazze ve Sumud için dayanışma çağrısı

Gaziantep'te uyuşturucu satışından aranan şahıs yakalandı

Zamanın tozlu raflarından: Eczacılığın tarihine tanıklık eden 5 bin parça

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

İtalya'da Küresel Sumud Filosu'na destek artarak devam ediyor

Ahilik Haftası İstanbul'da mehter yürüyüşü ve dua ile başladı

Baltık semalarında Rus ve Alman uçakları karşı karşıya geldi

HÜDA PAR Antalya İl Gençlik Kolları 'Eğitim Programı' düzenledi

Tom Barrack’tan dikkat çeken ''Hizbullah'' açıklaması

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem