• BIST 100

    16057,78%-0,67
  • DOLAR

    44,09% 0,06
  • EURO

    51,11% -0,19
  • GRAM ALTIN

    7324,21% -0,41
  • Ç. ALTIN

    11826,62% -0,32

Yüzlerce Bedevi aile, Süveyda'daki yerlerinden edildi

21 Temmuz 2025, Pazartesi 18:33
21 Temmuz 2025, Pazartesi 18:33
Yüzlerce Bedevi aile, Süveyda
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Suriye'nin Süveyda kentinde yüzlerce Arap Bedevi ailenin, yerinden edilmesinin ardından komşu Dera vilayetindeki Nahta Barınma Merkezine nakledildi.

Güney Suriye'de varılan ateşkes anlaşması, sekiz gün süren yoğun çatışmaların ardından Süveyda vilayetine kırılgan bir sükunet getirdi. İnsan hakları grupları, anlaşmanın Pazartesi günü tam olarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Ancak ateşkes, resmi istatistiklere göre 2 binden fazla Arap Bedevi ailenin Süveyda'dan komşu Dera vilayetine kaçmasıyla bir göç dalgasını tetikledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cumartesi günü açıklanan ABD destekli anlaşmanın, 13 Temmuz'da başlayan ve aralarında sivillerin, hükümet güçlerinin ve yerel savaşçıların da bulunduğu 1.120'den fazla kişinin ölümüne yol açan siyonist destekli Dürzi ile Bedevi Arap aşiretleri arasındaki çatışmaları sona erdirdiğini bildirdi.

Sosyal İşler yetkililerine göre, Dera'daki kasaba ve köylere toplam 2.068 yerinden edilmiş aile sığındı. Yerinden edilenlerin, çatışmalar sırasında Süveyda'dan kaçan Arap Sünni Bedeviler olduğu ve çoğunun mezhepsel misilleme ve zorla tahliye korkusu yaşadığı belirtiliyor.

Görgü tanıkları, yabancı medya yaptıkları açıklamada, tahliye edilenlerin sadece üzerlerindeki kıyafetlerle ayrılmalarına izin verildiğini söyledi. Süveyda'nın Şahba şehrinden Dera'ya gelen bir adam, "Bizi hiçbir şeyimiz, paramız veya eşyamız olmadan gönderdiler." dedi.

ABD'nin arabuluculuğunda Suriye ve işgal arasında varılan bir anlaşmayla desteklendiği bildirilen ateşkes, Süveyda'daki tüm silahlı aşiret savaşçılarının ve hükümet güvenlik güçlerinin çekilmesini ve son şiddeti araştırmak üzere BM öncülüğünde bir araştırma misyonunun oluşturulmasını öngörüyor.

Ayrıca insani yardımların ulaştırılması ve gelecekte yapılacak esir değişimlerine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Çatışmaların sona ermesine rağmen, insan hakları savunucuları yerinden edilme örüntüsü konusunda endişelerini dile getirdi. Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, bu hareketi Suriye'deki önceki savaş dönemi yerinden edilmelerini anımsatan bir "demografik değişim" olarak nitelendirdi.

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA  da Dera ilinin kuzeyinde yer alan Nahta beldesinde kurulan barınma merkezinin yüzlerce Bedevi aileyi kabul ettiğini doğruladı.

Ajansa göre aileleri taşıyan konvoy bu sabah Süveyda kentinden hareket ederek Nahta’ya ulaştı. Belde halkı tarafından karşılanan ailelere barınma merkezinde ilk yardım ve temel ihtiyaç desteği sağlandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar

Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!

Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi

Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı

HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu

Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip

İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek

Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı

Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi

İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti

Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor

Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı

Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor

Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz

İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi

Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 135’e ulaştı

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

TUS uzmanlık dalı değişikliği tercihleri başladı

DMM: İmam Hatip Lisesi’ndeki yurt projesine ilişkin iddialar asılsız

Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama

Oto aksesuar esnafı: Bu yasakla dükkanlar kapanır

Petrol fiyatları 90 doların üzerine çıktı

Diyarbakır kırsalına füze başlığı düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kardeş İran halkına 'bu Şii'dir, bu Sünni'dir' diye bakmadık ve bakmıyoruz

Batman’da 100 Öğrenci Okulda İftar Sofrasında Buluştu

Şanlıurfa’da ‘Kasten öldürme’ suçundan aranan hükümlü yakalandı

Hastalara Türkiye’de ilk pulmoner rehabilitasyon programı Bursa'da uygulanıyor

Küresel nükleer rekabet ve Türkiye

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar

Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!

Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi

Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı

HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu

Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip