• BIST 100

    10366,16%-0,04
  • DOLAR

    40,37% 0,20
  • EURO

    46,95% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4349,49% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Zamlı gelen su faturaları elektriği geride bıraktı

29 Mayıs 2025, Perşembe 03:35
29 Mayıs 2025, Perşembe 03:35
Zamlı gelen su faturaları elektriği geride bıraktı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır'da DİSKİ'nin uyguladığı zam sonrası halk arasındaki "sudan ucuz" deyimi adeta tarih oldu, faturalar geçmiş aylara nispeten yaklaşık 2 katı bir tutarla elektrik faturalarını geride bıraktı.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ)'nin bu ay faturalara yansıttığı rakamlar kent halkını şoke etti. Kimi vatandaşlar bu ay gelen su faturalarının geçmiş aylara nispeten 2, kimilerine göre 3 katı zamlı geldiğini belirterek daha önce korkutan kabarık elektrik faturalarının suyun gerisinde kaldığını ifade etti.

İçerisinde bulunduğumuz mayıs ayı için suyun birinci kademe metreküp birim fiyatını bölgede Gaziantep (GASKİ) 27,80 TL, Şanlıurfa'da ŞUSKİ 20,73 TL olarak belirlerken DİSKİ kent merkezinde meskenlerlerde 1-18 metreküp arası birim fiyatı 29,43, 19-26 metreküp arası birim fiyatı 32,38 ve 27 metreküp üzeri birim fiyatı 35,57 TL ile büyükşehir belediyeleri arasında en yüksek rakamı oluşturuyor.

Mayıs ayında faturalara yansıyan yüksek tutardaki rakamlara tepki gösteren vatandaşlar, seçimlerde verilen vaatlerin icraatlerle uyuşmadığını dile getirirken elektrik faturalarında uygulanan indirimlerin su faturalarında da geçerli olması yönünde yetkililere çağrıda bulundu.

Kadri Yeloğlu

"Su, elektrik faturasından daha yüksek geliyor"

Geçtiğimiz aylarda 700-800 TL, bu ay ise bin 200 TL su faturasının geldiğini söyleyen Kadri Yeloğlu, "Bu zamlar kayyum döneminden kalan zamlardı ve yeni belediyenin de işine gelince bunlarda zamlarını sürdürdüler. Emekliyim. 14 bin TL maaş alıyorum, bu maaş bana nasıl yetsin. Benim ev kira değil, peki kirada oturan emekliler bu maaşla nasıl geçinecekler? Peki emeklilerin maaşlarına neden zam yapmıyorlar?" diyerek tepki gösterdi.

Ensar Çelik

Su faturasının elektrik faturalarını geçtiğini ifade eden Ensar Çelik, "Su faturam 700-800 civarında geliyor, elektrik faturasından daha yüksek geliyor. Banyo bile yapamıyoruz. Hamallık yaparak geçiniyorum. Aldığım yevmiye yetmiyor bize, 6 tane çocuğum var nasıl yetsin?" dedi.

Süleyman Pasin

"Bundan birkaç ay önce bin TL gelen su faturası bu ay 5 bin TL olarak geldi"

Bu ayki faturalar ile geçmiş aylarda kesilen faturalar arasındaki farka dikkat çeken Süleyman Pasin ise şunları söyledi:

"Önceki faturalarla zamdan sonra gelen faturaları kıyasladığımızda arada dağlar kadar fark var. Bizim yaşadığımız bu semte durumu düşük olan aileler yakışıyor. Bütçesi var ödeyebiliyor bu faturaları ama bütçesi olmayanlar ödeyemiyor. Devlet bu soruna bir el atması gerekiyor. Son su faturam 840 TL geldi. 4 kişilik bir aileye 840 fatura çok yüksek. Elektrik ve ara parası deyince masraflarımız baya artıyor. Asgari ücretle çalışıyorum ve bu bana yetmiyor. Gün içerisinde duş almaktır ve bulaşık yıkama gibi durumlarımız oluyor. Çalıştığım lokantaya bu ay 5 bin TL su faturası geldi. Bundan birkaç ay önce bin TL fatura geliyordu."

Süleyman Büyüm

"Su faturalarının bu kadar yükselmesi vatandaşı perişan etti"

Yapılan orantısız zamlardan sonra belediye yönetimine karşı oluşan tepkiye vurgu yapan Süleyman Büyüm, belediyeyi gerek ideolojik gerekse hizmet odaklı destekleyen kesimlerin hayal kırıklığı yaşadığının altını çizdi.

Büyüm, "Su faturası elektrik faturasını geçti. Suyu az kullanmamıza rağmen yine de çok fazla geliyor faturalar. Seçimden önce tüm siyasi partilerin vaatleri olurdu belediyeyi kazanınca zamlar olmayacak diye. Seçimlerde oy verenlerin bir kısmı ideolojik olarak oy kullanırken kimisi de hizmet odaklı oy kullanarak öne göre seçimlerini yaparlardı. İdeolojik ve hizmet odaklı oy kullananların birçoğu hayal kırıklığı yaşadı. Su faturalarının bu kadar yükselmesi vatandaşı perişan etti. Su olmasa hayatta olmaz. Siyasetçilerin söyledikleri ile yaptıkları birbirini tutmuyor ve bu da biz de hayal kırıklığına neden oluyor. Amcaoğlumun işyerine 5 bin, kendi evime 500 TL'ye yakın su faturası geldi. Elektrik 270 TL geldi. Yani su elektriğin 2 katı geldi. Elektriğe sürekli gelen zamlara alıştık ancak suya bir defada gelen yüzde 50'lik zam bizleri hayal kırıklığına uğrattı." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Edirne'de trafik kazası: 6 yaralı

Suriye: Süveyda'ya özel kuvvet gönderilecek

Elazığ'da örtü yangını: 500 dönüm alan zarar gördü

Kontrolden çıkan otomobil orta refüje çarptı: 4 yaralı

Malatya'da alacak verecek kavgası kanlı bitti: 2 yaralı

Siyonistlerin ablukasını kırmak için Hanzala gemisi Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanıyor

Guterres: Kıbrıs sorununa çözüm konusunda adım adım ilerliyoruz

Meteorolojiden Güneydoğu için sıcak hava uyarısı

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem

Şehirlerarası yolcu otobüsü yoldan çıkıp kaza yaptı: 10 yaralı

Rusya: AB ile ticaret hacmi sıfıra düşebilir

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü

Gazze'de sistematik saldırı ve yıkım: Gazze'nin yüzde 88'i yıkıldı, on binlerce şehit

2025 LGS Kapsamındaki Merkezî Sınava Yönelik İddialar ve Gerçekler

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanının "…Alemlerin Rabbi olan Allah içindir" akımına büyük destek

Avukat Veysel Efe: Elektriğin olmadığı yerde hayat da yoktur

Gazze'ye yardım kermesine yoğun ilgi

Ankara’da sağanak yağış kısa süreli hayatı felç etti

HÜDA PAR: Masum çocuklara yapılan bu zulüm kabul edilemez

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Diyarbakır'da kan donduran iddia: 4 çocuğa hayvan dışkısı yedirildi

Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde: "Ey bu ümmetin liderleri… Omuzlarınız, on binlerce masumun kanıyla yüklü!"

Hafta sonu 2 sınav yapılacak

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek, her türlü zarardan korumak görevimiz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Lise kademesi zorunlu olmaktan çıkarılmalı

İspanya'da orman yangını

HÜDA PAR Bingöl'deki su kesintileri ve şebeke sorunlarını Meclis'e taşıdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Edirne'de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

AB'nin, Türkiye vatandaşlarına Schengen vizesinde iyileştirmeler yapması memnuniyetle karşılandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Edirne'de trafik kazası: 6 yaralı

Suriye: Süveyda'ya özel kuvvet gönderilecek

Elazığ'da örtü yangını: 500 dönüm alan zarar gördü

Kontrolden çıkan otomobil orta refüje çarptı: 4 yaralı

Malatya'da alacak verecek kavgası kanlı bitti: 2 yaralı

Siyonistlerin ablukasını kırmak için Hanzala gemisi Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanıyor

Guterres: Kıbrıs sorununa çözüm konusunda adım adım ilerliyoruz