• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Zelenski: Avrupa, Amerika olmadan Ukrayna'nın güvenliğini garanti edemez

DÜNYA 12.02.2025 00:03:26 0
Zelenski: Avrupa, Amerika olmadan Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı, Trump'ı kendi tarafına çekmek için ABD firmalarına kazançlı yeniden inşa sözleşmeleri teklif edeceğini söyledi.

Rusya'nın üç yıl önce başlattığı tam kapsamlı işgalden bu yana en önemli diplomatik seyahatinin arifesinde konuşan Volodimir Zelenski, Donald Trump'ın Ukrayna'ya verdiği desteği çekmesi halinde, Avrupa'nın tek başına bu açığı kapatamayacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev'deki başkanlık idaresinde Guardian'a verdiği bir saatlik röportajda, "Avrupa'nın Amerikalılar olmadan güvenlik garantileri sunabileceğini söyleyen sesler var ve ben her zaman hayır diyorum. Amerika olmadan güvenlik garantileri gerçek güvenlik garantileri değildir." diye ekledi.

Zelenski müzakereye hazır olduğunu ancak Ukrayna'nın bunu "güçlü bir konumdan" yapmasını istediğini söyledi ve Trump'ı kendi tarafına çekmek için Amerikan şirketlerine kazançlı yeniden inşa sözleşmeleri ve yatırım imtiyazları teklif edeceğini söyledi.

"Bize Ukrayna'yı kurtarmada yardım edenler, Ukraynalı işletmelerle birlikte işletmeleriyle birlikte onu yenileme şansına sahip olacaklar. Tüm bunlar hakkında ayrıntılı olarak konuşmaya hazırız" diyen Zelenski, ABD şirketlerinin hem savaş sonrası Ukrayna'nın yeniden inşası hem de Ukrayna doğal kaynaklarının çıkarılması konusundaki fırsatları hakkında "daha detaylı bir planla" geri dönmeyi planladığını söyledi.

Ukrayna'nın Avrupa'nın en büyük uranyum ve titanyum rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Zelenski, bu rezervlerin Rusya'nın elinde olmasının ve potansiyel olarak Kuzey Kore, Çin veya İran ile paylaşılmasının "ABD'nin çıkarına olmadığını" söyledi.

Zelenski, "Sadece güvenlikten değil, aynı zamanda paradan da bahsediyoruz... Ortaklarımıza daha önce var olmayan yatırım olanakları sunabileceğimiz değerli doğal kaynaklar... Bizim için iş yaratacak, Amerikan şirketleri için kar yaratacak." diye ekledi.

Zelenski, ABD yapımı Patriot hava savunma sistemlerini örnek göstererek, ABD askeri desteğinin devam etmesinin Ukrayna'nın güvenliği için hayati önem taşıdığını söyledi. "Sadece Patriot bizi her türlü füzeye karşı koruyabilir, sadece Patriotlar. Başka [Avrupa] sistemleri de var... ancak tam koruma sağlayamıyorlar... Yani bu küçük örnekten bile Amerika olmadan güvenlik garantilerinin tamamlanamayacağını görebilirsiniz." dedi.

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ateşkes anlaşmasından sonra bir noktada Ukrayna'ya konuşlandırılabilecek bir Avrupa barış gücü fikrini ortaya atmasına değinen Zelenski, "Emmanuel'in fikrine gelince, eğer [bir güvenlik garantisinin] parçasıysa, o zaman evet, eğer 100-150 bin Avrupa askeri olacaksa, o zaman evet. Ama o zaman bile bize karşı çıkan Rus ordusuyla aynı seviyede asker olmayacağız." dedi.

Zelenski, "Size karşı açık olacağım, BM birliklerinin veya benzeri bir şeyin tarihte hiç kimseye gerçekten yardımcı olduğunu düşünmüyorum. Bugün bu fikri gerçekten destekleyemeyiz. Bir güvenlik garantisinin parçasıysa [barışı koruma] birliği için varız ve Amerika olmadan bunun imkansız olduğunu tekrar vurgulamak isterim." diye ekledi.

Rusya'ya toprak takası teklifi

Trump'ın Ukrayna ve Rusya'yı müzakere masasına getirmesi halinde Zelenski, Rusya'ya doğrudan toprak takası teklif etmeyi planladığını ve Kiev'in altı ay önce başlattığı ani saldırıdan bu yana Rusya'nın Kursk bölgesinde elinde tuttuğu topraklardan vazgeçeceğini söyledi.

"Bir bölgeyi diğeriyle değiştireceğiz" diyen Zelenski, ancak Ukrayna'nın karşılığında Rusya işgali altındaki toprakların hangi bölümünü isteyeceğini bilmediğini ekledi. Zelenski, "Bilmiyorum, göreceğiz. Ancak tüm topraklarımız önemli, bir öncelik yok." dedi.(İLKHA)

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı, Kurban Bayramı’nda yüzleri güldürdü

Umut Kervanı Ağrı Derneği yüzlerce aileye kurban eti dağıtımı gerçekleştirdi

Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı seferberliği: Et yardımları yarın kapılarda olacak

Gazze'de katliam sürüyor: Bayramın 3. gününde 21 şehit

Kahramanmaraş Umut Kervanı muhtaç ailelere kurban eti ulaştırdı

UNRWA: Gazzeliler yoğun ateş altında açlıktan yerde sürünerek yardım arıyor

HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı ve Teşkilatı, Kurban Bayramı’nda hastaları ziyaret etti

Uçar: Örnek bir aile için şartsız fedakârlık gerekir

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde Gazze yine kana bulandı

El-Halil'de Filistinli genç şehit edildi

Gazze'de yardım merkezleri "katliam noktasına" dönüştü

Ağrı'da kaybolan kız çocuğu birkaç saat sonra bulundu

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinli çiftçilere saldırdı

Gazze'de yardım noktalarına yönelik iki yeni katliam: En az 4 şehit, 70 yaralı

HAMAS: Siyonist rejimin bayramda işlediği katliamlar soykırımın devamı niteliğinde

Bogota'da başkan adayı Miguel Uribe'ye seçim mitinginde silahlı saldırı

Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Lübnan'dan siyonist rejimle her türlü temasa karşı uyarı

ABD'de göçmen protestoları: Trump, sert müdahale sinyali verdi

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi: 2,4 milyondan fazla sivil aç bırakılıyor

Filistin direnişinin öncülerinden Dr. Es'ad Ebu Şeriha şehit edildi

Bayramın 2'nci gününde Gazze'de 81 şehit

 "Madleen" gemisi Gazze yolunda

HAMAS: Kayıplarımıza rağmen İnsani yardım kafilelerinin güvenliğini sağlamaya hazırız

DSÖ'den "Gazze'nin sağlık sistemi çöküyor" uyarısı

Çanakkale açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Doritos, Skittles ve M&M’s ürünlerinde "İnsan tüketimi için önerilmez" etiketi zorunlu olacak

Macron, Grönland'ı ziyaret edecek

Han Yunus işgalci askerlere mezar oldu!

Aydın'da trafik kazası: 5 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ