• BIST 100

    14122,19%0,53
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,10% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5959,54% 1,77
  • Ç. ALTIN

    9540,03% 2,70

Zelenskiy, ABD'nin Donbas için önerdiği "serbest ekonomik bölge" için endişelerini dile getirdi

12 Aralık 2025, Cuma 14:55
12 Aralık 2025, Cuma 14:55
Zelenskiy, ABD
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy açıklamada, ABD'nin doğu Donbas bölgesinin bazı kısımlarında "serbest ekonomik bölge" kurulmasını önerdiğini ancak karşılıklı asker çekme işlemlerinin nasıl sağlanacağına dair ciddi soruların devam ettiğini söyl

Zelenskiy, Kiev'de medyaya yaptığı açıklamada, ABD'nin doğu Donbas bölgesinin bazı kısımlarında "serbest ekonomik bölge" kurulmasını önerdiğini ve Ukrayna'nın Rusya ile müzakere edilmiş bir barış anlaşması kapsamında bu bölgeden çekileceğini söyledi.

Zelenskiy, Rus tarafının burayı "silahsızlandırılmış bölge" olarak adlandırdığını ve uzlaşmanın Rus tarafının bu bölgeye ilerlemeyeceği yönünde olduğunu söyledi.

CNN'in haberine göre Zelenskiy, bunun diplomatik çıkmazı kırabileceğini ancak bölgeyi kimin yöneteceğine ve adil ve karşılıklı asker çekme işlemlerinin nasıl sağlanacağına dair ciddi soruların devam ettiğini söyledi.

Zelensky, "Eğer bir taraf geri çekilirse, Ukraynalılardan talep edildiği gibi, diğer savaşan taraf neden aynı mesafeyi diğer yöne doğru geri çekmiyor?" diyerek, Rusya'nın da şu anda elinde tuttuğu topraklardan çekilmesi gerektiğini öne sürdü.

Ayrıca "serbest ekonomik bölgeyi" kimin denetleyeceğini de sorgulayan Zelenskiy, "Bazı birliklerin ayrılması ve diğer birliklerin oldukları yerde kalması durumunda, bu diğer birliklerin -yani Rus birliklerinin- daha ileri gitmesini tam olarak ne engelleyecek?" dedi.

Zelenskiy, önerilen planın Rus güçlerinin Sumy, Kharkiv ve Dnipropetrovsk bölgelerinden karşılıklı olarak çekilmesini öngördüğünü doğrulayarak Güney Ukrayna'daki Zaporijya ve Herson bölgeleri için ise mevcut cephe hattı boyunca dondurulmasının planlandığını söyledi.

Zelenskiy, ayrıca, çatışmayı sona erdirecek herhangi bir bölgesel çözümün, seçimler veya referandum yoluyla Ukrayna halkı tarafından kararlaştırılması gerektiğini yineledi.

"Ruslar Donbas'ın tamamını istiyorlar, ama biz bunu elbette kabul etmiyoruz." diyen Zelenskiy, "İnanıyorum ki Ukrayna halkı bu soruya cevap verecektir. Seçimler veya referandum yoluyla olsun, Ukrayna halkının söz hakkı olmalı." diye ekledi.

Öte yandan Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Özel Temsilci Steve Witkoff ve ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ile video konferans görüşmesi yaptı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de görüşmeye katıldı.

Zelenskiy'ye göre, ekibi ABD tarafıyla güvenlik garantileri konusunda görüşmeler yaptı. Zelenskiy, yaptığı açıklamada, "Güvenlik garantileri, bundan sonraki tüm adımlar için en önemli unsurlardan biridir." dedi ve Rusya'nın Ukrayna'ya tekrar saldırması durumunda ortakların ne yapacağına dair somut cevaplar verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABC News'in dün bildirdiğine göre, barış görüşmelerine yakın bir Ukraynalı yetkili, Ukrayna'nın ABD'ye revize edilmiş 20 maddelik bir barış planı sunduğunu ve bu planın Ukrayna, ABD ve Avrupalı ​​liderlerin birkaç haftadır üzerinde çalıştığını belirtti.

Habere göre yetkili, revize edilen planın Zaporijya Nükleer Santrali'nin toprakları ve kontrolüyle ilgili bazı yeni fikirler içerdiğini söyledi.

Bu arada, Zelenskiy'ye ABD planını kabul etmesi için baskı yapan Trump, hem Kiev'e hem de Fransa, İngiltere ve Almanya'daki Avrupalı ​​müttefiklerine karşı sabırsızlığını dile getirdi.

Çarşamba günü Trump, kendisi ve Avrupalı ​​liderlerin Ukrayna krizini sona erdirmeye yönelik önerileri "oldukça sert ifadelerle" görüştüklerini söyledi ve Zelenskiy'nin ülkesinin barış planına ilişkin pozisyonu konusunda "gerçekçi olması gerektiğini" ekledi. (İLKHA)

KGB'den devlet başkanlığına uzanan bir siyasi yaşam: Haydar Aliyev

İtalya'da işçiler hükümeti protesto için grevde

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan’dan toplu taşıma zammına tepki

ABD'de doğal gaz hattında patlama: 6 yaralı

"Gelecek nesillerimizi inancımızın değerleriyle yetiştirmenin güzelliğini yaşıyoruz"

Ağrı'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 kişi tutuklandı

Rusya dondurulmuş varlıklar nedeniyle Euroclear'a dava açtı

İngiltere, HDK komutanlarına yaptırım uyguladı

Siirt'te beklenen kar yağışı başladı

Gazze’de şehitler için veda programı

Ankara’da toplu taşımaya yüzde 35 zam

Asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç başladı

Batman'da muhtarlara sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme yapıldı

Batman'da tütün ürünlerinin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin seminer düzenlendi

İşgal rejimi Batı Şeria’da 19 Yahudi yerleşkesi kurulmasını onayladı

Pakistan, sosyal medya platformlarını yerel ofisler kurmaya ve uyumluluğu artırmaya çağırdı

Genç hafızların örnek hutbe iradı cami cemaatinin takdirini topluyor

Çin, Arab Satellite 813 uydusunu uzaya gönderdi

Bakan Bayraktar'dan Rusya ve Pakistan'la "enerji iş birliği" mesajları

Ankara'da toplu ulaşıma zam

Yapay zeka kamera başta olmak üzere kişisel verilere erişebiliyor mu?

Venezuela'dan petrol tankerine el koyan ABD'ye tepki: Korsanlık!

Geleceğin mühendislerinden kıyasıya duvar örme yarışması

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den Bakan Kurum'a ziyaret

Gaziantep'te aranan 2 şahıs yakalandı

"Bıçak parası" soruşturmasında profesör tutuklandı

Konya’nın ilçelerinde şap ve brusella aşılamaları sürüyor

Afganistan, stratejik öneme sahip çevre yolunda çalışmalarını sürdürüyor

Konya İl Müftüsü Öge: Aile kurumu toplumun geleceğini doğrudan etkileyen stratejik bir meseledir

Akkuyu'daki nükleer santral inşaatında kapsamlı acil durum tatbikatı gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


KGB'den devlet başkanlığına uzanan bir siyasi yaşam: Haydar Aliyev

İtalya'da işçiler hükümeti protesto için grevde

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan’dan toplu taşıma zammına tepki

ABD'de doğal gaz hattında patlama: 6 yaralı

"Gelecek nesillerimizi inancımızın değerleriyle yetiştirmenin güzelliğini yaşıyoruz"

Ağrı'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 kişi tutuklandı

Rusya dondurulmuş varlıklar nedeniyle Euroclear'a dava açtı