• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    37,90% 0,30
  • EURO

    42,94% 1,61
  • GRAM ALTIN

    3957,95% 2,25
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Zemin değil, ihmaller yıkıyor

GÜNDEM 13.02.2023 11:50:37 0
Zemin değil, ihmaller yıkıyor

Zemin değil, ihmaller yıkıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaza dönen çok sayıda binanın proje, malzeme ve uygulama hataları nedeniyle yıkıldığını söyledi. Prof. Dr. Kozanoğlu, “Maalesef bilinçlenmiyoruz, kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçmiyoruz. Duvarı yıkıp cam takarsan, estetik görünsün diye binaya izinsiz eklemeler yaparsan, maliyet düşsün diye gerekli malzemeyi kullanmazsan, bina yeni de olsa depreme dayanmaz. Binanın yaşı değil, nasıl yapıldığı önemli; ayrıca zeminin kötü olması, yıkıma bahane olamaz” dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 şehrimizde büyük yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinde yeni binaların dahi çökmesi, özellikle inşaat aşamasında yapılan hataları ve yapı güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, yıkılan binalarla ilgili dikkat çekici değerlendirmeler yaparak, şöyle konuştu:
“Deprem, maalesef acı yüzünü yine gösterdi. Kaybettiğimiz binlerce vatandaşın acısı yüreğimizde. Deprem; bina yapımında yaptığımız yanlışları, ihmalleri maalesef affetmedi. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; zemine göre proje hazırlayıp doğru bir şekilde uygularsanız, binanız depreme dayanır. Zeminin kötü olması, binanın yıkılışına bahane olamaz. Günümüzde 15 katlı gemi yapıyoruz ve suyun üstüne koyuyoruz; çünkü suyu çok iyi biliyoruz. Binanın yapılışında 3 kilit nokta var. Bunlar; doğru proje, doğru malzeme, doğru işçilik. Bunlardan biri bile aksarsa, bina depremde hasar alabiliyor. Maalesef kötü alışkanlıklarımız da mevcut. ‘Duvar taşıyıcı değil’ diyerek zemin katları dükkan, market yapıyoruz. Duvarı kırıp cam takıyoruz. Bu durum binanın sistematiğini bozar, deprem anındaki dayanım gücünü azaltır. Binada yumuşak kat dediğimiz duruma yol açar. Yıkılan binalara bakınca bu noktada birçok ihmali görüyoruz.”
‘Yeni bina kolay kolay yıkılmaz’ algısının da bu depremde çöktüğünü belirten Prof. Dr. Kozanoğlu, “Halk arasında doğru bilinen ilk yanlış, düşük katlı binanın daha güvenli olduğu görüşü. Yok böyle bir şey. Böyle bir genelleme yapmamız mümkün değil. Deprem öyle bir frekansta gelir ki, yüksek katlı binaların hepsi ayakta kalırken düşük katlı binalar yıkılır. Bir diğer hata ise 20-25 yılı aşkın her binanın riskli olduğu görüşü. Bu da kesinlikle doğru değil. Bırakın 30 yılı, 100 sene dahi betonarme bina için çok eski değil. Eğer üretim sırasında doğru beton bakımı yaparsanız, binayı da zaten doğru zemin etüdü ve kaliteli malzeme ile inşa ederseniz, 100 yıllık bina dahi risk teşkil etmez. Bu depremde de eski olan birçok binanın ayakta durduğunu gördük. Projeyi tam olarak uygulamazsanız, betonu doğru dökmezseniz, bina genç de olsa sizi kurtarmıyor. Gördüğüm o ki binalardaki bitişik nizam hataları da yıkımlara neden oluyor. Artık ezberleri bırakıp gerçeğe odaklanmalıyız” diye konuştu.
Prof. Dr. Kozanoğlu, şöyle devam etti:
“Depremin oluşturacağı hasarları önlemek bizim elimizde. Bina yapımı ciddi, hayati bir iştir. Dünyanın en iyi deprem yönetmeliklerinden birine sahibiz; ama uygulamada hatalar yapılabiliyor. Artık bina yapımını önemsemeliyiz, yaptığımız hatalar canlarımızı yitirmemize neden oluyor. Bina güvenliği, can güvenliği demektir. Halkımızdaki bilinç düzeyini artırmalıyız; eğitimler vermeli, durumun önemini aktarmalıyız. ‘Kolonla oynayan, canıyla oynar’ diye söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Hala binalarda kolonların kesildiğini duyuyoruz. Artık bunlara son vermeliyiz.”

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 22 gözaltı

Kapıkule'deki rüşvet operasyonunda 23 gümrük memuru tutuklandı

Avcılar'da doğal gaz patlaması

Türkiye ile Filistin arasındaki saat farkı eşitlendi

Benzine 82 kuruş zam geldi

ABD'li bir yargıç, Filistinli aktivistin sınır dışı edilmesini uygun buldu!

Siyonist rejimin saldırısında üç Filistinli şehit oldu

Erzincan’da yolcu otobüsü direğe çarptı: 2 kişi yaralandı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

İç sularda av yasağı başladı! Denetimler sıkılaşıyor

Aile boyu Mossad ajanlarına hapis cezası

Baharın yaşandığı Bitlis'e kış yeniden geldi

EPDK 20 şirkete yeni lisans verdi, 4 şirketin lisansı sonlandırıldı

Kayseri-Malatya ve Kayseri-Kahramanmaraş kara yolları yeniden ulaşıma açıldı

Yemen'den işgal altındaki topraklara İHA operasyonu

Siyonistler Şucaiye'ye saldırdı: 4 şehit, çok sayıda yaralı

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Bakan Fidan: Filistinlileri ana vatanlarını terk etmeye zorlayan planları reddediyoruz

ÖSYM’den sınav mesaisi: Bu hafta sonu üç farklı sınav yapılacak

İlahiyatçı Özkan Yaman: Sünnet-i Seniyye'ye dönmeden aile krizleri çözülmez

Olumsuz hava koşulları nedeniyle BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

Batı Karadeniz’e yeni uyarı: Kuvvetli yağış ve yoğun kar bekleniyor

Bingöl’den tekbir sesleri yükseldi

Denizli'de 3,9 büyüklüğünde deprem

Hatay "Tekbir Cuması" etkinliği için meydanlara indi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ‘Tekbir Cuması’ yürüyüşü etkinliği düzenlendi

Çukurova Üniversitesi öğrencileri geceyi tekbirlerle aydınlattı

Van semaları tekbirlerle yankılandı

Bismil’de tekbirler ile Gazze protestosu

Diyarbakır’da düzenlenen Tekbir Cuma’sından kareler

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ