• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

Zemini sıvılaşan Gölbaşı’nda ‘mikro bölgeleme’ yapılıyor

05 Ekim 2023, Perşembe 09:45
05 Ekim 2023, Perşembe 09:45
Zemini sıvılaşan Gölbaşı’nda ‘mikro bölgeleme’ yapılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Zemini sıvılaşan Gölbaşı’nda ‘mikro bölgeleme’ yapılıyor

Zemin sıvılaşması nedeniyle 4’te 3’ü imara kapatılan Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ‘mikro bölgeleme’ zemin etüt çalışmaları başladı.
6 Şubat Depremi’nden en fazla etkilenen Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde binlerce zarar görürken, zemin sıvılaşması yaşanmıştı. İlçenin Atatürk Bulvarı’nın Kuzey’indeki Gölbaşı Gölü’ne depremde toprak kaymaları oldu. Göl etrafındaki arazilerde kot farkı oluşurken, karada olan birçok yapı göle doğru kayarak sular altında kaldı.
Depremin hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan zemin etüdünden sonra ilçenin 6 mahallesinin tamamı, 3 mahallenin ise bir kısmı zemin sıvılaşmasından dolayı imara kapatıldı. Adıyaman’ın en büyük ilçelerinden birisi olan Gölbaşı’nın 4’te 3’ü imara kapatıldı.
İlçenin neredeyse tamamının imara kapatılması, başka yere taşınmasının zor ve ekonomik maliyet olacağı için çeşitli üniversitelerden uzmanlar ilçede bir inceleme yaptı. Üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı rapor sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilçede ‘mikro bölgeleme’ etüt çalışması başlattı. İlçenin 30 farklı noktasında yapılacak çalışmaların yanı sıra, CPT deneyi (sismik çalışma) yapılacak. Ayrıca ayakta kalan binaların statikleri kontrol ediliyor. Yapılan çalışmalar sonrasında hazırlanacak detaylı raporun ardından yerleşim yerlerinin imar durumu yeniden belirlenecek.

'Bu çalışma imar durumunu belirleyecek'
Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Depremin 2. ve 3. aylarında çok hızlıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından Gölbaşın da sıvılaşmanın yüksek olduğu ve bu sıvılaşmadan kaynaklı zemin etütleri yapılmıştı. O zemin etütleri neticesinde Bakanımızın yapmış olduğu açıklamalarda özellikle ana asfaltımızın alt kısımları, kuzey kısımları yani göle doğru kısımlarda sıvılaşmanın yüksek olduğu ve buraların imara kapatılması gerektiği yönünde bir fikir ortaya çıkmıştı. Çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerimiz ilçemizde teknik bir çalışma yaptı ve bir rapor hazırlayarak, imarın yeniden değerlendirilmesi hususunu Bakanlığımıza yeniden sunduk. Bakanlığımız da detaylı bir etüt çalışması yapmaya karar verdi. İlçemizde Yavuz Selim, Fatih, Kuru Geçit, Cumhuriyet, Asfalt ve Yeni Mahallelerimizin tamamı, Mimar Sinan, Yeni Kent ve Hürriyet Mahallemizin bir kısmı imara kapatılacaktı. Yani şehrimizin tamamının 4’te 3’ü mevcut haliyle imara kapanacak demişlerdi. Ama şuanda ki çalışmaların sonucunu bekleyeceğiz. Bu çalışma sonrasında kapanacak kısımlarda olabilir veya tamamı açık olabilir veya kat yükseklikleri ortaya çıkar. Bununla ilgili çok detaylı bir çalışma şuanda yapılmakta, herhalde tahmin 4 aylık bir süreçte imar durumumuz netleşecek gibi gözüküyor” dedi.
Jeoteknik hizmetler saha koordinatörü Jeoloji Yüksek Mühendisi Mithat Emre Kıbrıs ise “Gölbaşı ilçesinde mikro bölgeleme etüt çalışmasına başlamış bulunuyor. Bu gün itibariyle 3’üncü kuyumuz, 22 metreyi geçmiş ve 30 metreye kadar devam edecektir. İlçe genelinde 30 tane sondaj kuyusu vuracağız. Bu işlem Gölbaşı’nın imar planına esas olarak, yeniden yapılacak olan imar planına emsal teşkil etmesi amacıyla yapılan bir çalışmadır. Gölbaşı ilçemizin imar durumuna yönelik bir raporlama yapılacak” diye konuştu.

Biyonik Görme Teknolojisi Körlüğe Çözüm Olabilir

İzmir'de asayiş uygulaması: 136 tutuklama

İşgal medyası: israil içten çöküş sürecinde

OpenAI’in matematik becerisi “Bu gerçekten utanç verici” yorumuna sebep oldu

Piyasa değerleri dudak uçuklatan 10 araca el konuldu

EPDK elektrik yönetmeliğinde değişikliğe gitti

Yeni vergi düzenlemesi komisyondan geçti: Kira, tapu ve araçta yeni dönem

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor! 23 Ekim 2025 güncel altın fiyatları

ABD'den Rus enerji devlerine yaptırım kararı

Ankara Etimesgut'ta su kesintisi

9 ilde organize suç örgütüne operasyon: 42 gözaltı

Meteoroloji'den 7 İl için sarı kodlu uyarı

DSÖ: Ateşkes sonrasında Gazze'den ilk tıbbi tahliye gerçekleşti

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Batı bölgelerde sağanak ve fırtına bekleniyor

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria adımı yok hükmündedir

ABD, Ukrayna'nın bazı uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırdı

Türkiye pazarının kendisine kapatılmasının ardından "israilli" bir şirket iflas etti

Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması finali Gaziantep’te gerçekleşti

Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Biyonik Görme Teknolojisi Körlüğe Çözüm Olabilir

İzmir'de asayiş uygulaması: 136 tutuklama

İşgal medyası: israil içten çöküş sürecinde

OpenAI’in matematik becerisi “Bu gerçekten utanç verici” yorumuna sebep oldu

Piyasa değerleri dudak uçuklatan 10 araca el konuldu

EPDK elektrik yönetmeliğinde değişikliğe gitti

Yeni vergi düzenlemesi komisyondan geçti: Kira, tapu ve araçta yeni dönem