GÜNDEM 10.06.2023 11:15:02 0

ZİHA dron teknolojisi tarlaya girdi

ZİHA dron teknolojisi tarlaya girdi
Haberi Sesli Oku

ZİHA dron teknolojisi tarlaya girdi

Şırnaklı çiftçiler zirai ilaçlamada dron teknolojisini kullanmaya başladı. Son yıllarda tarımsal ve zirai uygulamalarda da kullanılmaya başlayan dron teknolojisi, Şırnak çiftçisinin de tercihi oldu.
Süleyman Özay isimli şahsın kendisine aldığı ve çiftçilere kiraladığı dron ile çiftçiler iş gücü, zaman, yakıt ve ilaçtan tasarruf sağlıyor. Ayrıca çiftçiler, dron sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdiği zarardan da kurtulmuş oluyor.
Çiftçiler artık Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) drone ile sulama, ilaçlama ve gübreleme çalışmaların yanı sıra buğdayda süne mücadelesini de teknolojisi ile yapacak. Tarlalarda da yeni nesil teknolojiler kullanılmaya başlandı. Bu gelişmelerden bir tanesi olan dron sayesinde çiftçiler ekilen ürünün çeşidine göre dönüm başı farklı karlar elde ediyor.
Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, dron teknolojisi Türkiye’de son yıllarda tarımda parsel, ürün tespiti ve sayımı, alanların ölçümü ve ürünlerin ilaçlamasında kullanıldığını belirtti. İnsansız hava araçlarının ilaçlamada kullanımıyla iş gücünde ve enerjide tasarruf sağlandığını anlatan Demirel, “Ayrıca tarım araçlarıyla uygulama yapılamayacak derecede engebeli alanların da ilaçlamasını sağlıyor. Bakanlığımız, tarımsal alandaki teknolojileri yakından takip ederek, üreticilerimizin yararlanması adına bu teknolojilere hibe desteği sağlıyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde de dron alımlarına yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Müdürlüğümüzce 15 personelimize sertifikalı ZİHA eğitimi verildi. İhtiyaç halinde göreve hazır şekilde bekletiliyor” dedi.
İdil ilçesi Kurtuluş köyündeki çiftçilerden Mehmet Nuri Genç, “Biz daha önce ilaçlamalarımızı yer aletleri ile yapıyorduk. Traktörlerin arkasına bağladığımız höderler ile yapıyorduk. Traktörün arkasına bağladığımız 16 metre genişliğindeki ekipman ile traktörün ince tekerlerin ekine verdiği ve yaptığımız hesaplamalarda yüz dönümde üç dönüme yakın yani yüzde 3’lük bir kaybımız oluyordu. Bu sene bu dron ile kiralama usulü ilaçlamamızı yaptık. Önümüzdeki sezonda köyüler ile birlikte ortak bir tane dron almayı düşünüyoruz. Traktörlerin ürüne verdiği zarar bir buçuk milyon civarında ve bu para ile üç tane dron alınabiliyor. Dron ile ilaçlama yaparken arazinin koordinatları alınıyor, arazi içindeki ağaç, direk bunlar kodlanıyor. Dron ilaçlamaya başlıyor, yabancı bir madde gördüğünde yönünü değiştiriyor ve gene devam ediyor. Tarlanın ortasında ilacı bittiğinde hemen geliyor, ikmali yaptıktan sonra tekrar kaldığı yerden devam ediyor” diye konuştu.
Şırnak çiftçisinin bu teknolojiyi kullanmasının ayrıca sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Genç, “Bölgemiz, Şırnak’la ilgili batıdaki kardeşlerimizin yanlış algısının kırılması açısından her şey şu an burada mükemmeldir. Güvenlik mükemmel, devletimizin sağlamış olduğu güvenlikten Allah’a şükür ki her türlü faaliyetimizi yapabiliyoruz. Mal güvenliğimin olmadığı yerde ben risk taşımam, ben yatırım yapmam. Ama şu an her türlü yatırım yapılabileceği güvenlikte sağlanmış, imkanlarda sağlanmış. Devletin bu dronları çiftçilerin elde etmesi için hibe kapsamına almasını istiyoruz” diye konuştu.
ZİHA pilotu Süleyman Özay, “Tarlaları ilaçlamak için ZİHA aldık. Traktöre göre dronu çok daha yararlı bulduk. Hem tarlaya zarar vermiyor. Hem de ilaçlamada yüzde 30’a kadar çiftçiye kar sağlıyor. Bitkiye de en iyi sonucu sunuyor. 200 dönüm tarlayı ilaçlamada traktör ile 4 saatte, dron ile 1 saatte rahat bir şekilde bitiriliyor. Birçok konuda dron daha tasarrufludur” ifadelerini kullandı.

Filistin direnişinin öncülerinden Dr. Es'ad Ebu Şeriha şehit edildi

Bayramın 2'nci gününde Gazze'de 81 şehit

 "Madleen" gemisi Gazze yolunda

HAMAS: Kayıplarımıza rağmen İnsani yardım kafilelerinin güvenliğini sağlamaya hazırız

DSÖ'den "Gazze'nin sağlık sistemi çöküyor" uyarısı

Çanakkale açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Doritos, Skittles ve M&M’s ürünlerinde "İnsan tüketimi için önerilmez" etiketi zorunlu olacak

Macron, Grönland'ı ziyaret edecek

Han Yunus işgalci askerlere mezar oldu!

Aydın'da trafik kazası: 5 yaralı

Çad, ABD vatandaşlarına vize işlemlerini askıya aldı

Kanada'da orman yangınları kontrolden çıktı

Motosiklet sürücüsünün öldüğü kaza anı güvenlik kamerasında

Ukrayna'dan esir takası açıklaması: Rusya anlaşmaya uymayan farklı listeler sundu

Almanya'da aracın çarptığı 5 kişi yaralandı

Tüp patlayan evin çatısı çöktü: 6 ölü, 2 yaralı

Gazze'de can kaybı 54 bin 772'ye yükseldi

Hafif ticari araç dereye devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Gazze'ye yardım götüren Özgürlük Filosuna güvenli geçiş sağlanması çağrısı

Rusya'ya ait Su-35 savaş uçağı düşürüldü

Rusya ve NATO'dan Baltık Denizi'nde eşzamanlı tatbikat

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yetimler Vakfı: Kurban bağışlarını bayramın 4'üncü gününe kadar kabul ediyoruz

İran: israil'in nükleer projeler ve tesislerine dair stratejik belgeleri ele geçirdik

Yardım kuruluşları Diyarbakır'da kurban kesimine başladı

İzmir'de ormanlık alanda yangın

Mardin’de “kiraz” gölgesinde ifsat edici festivale tepki

Seyir halindeki kamyonette yangın

Rusya: Ukrayna esir takasını erteledi

iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Yükleniyor