• BIST 100

    10956,37%0,06
  • DOLAR

    40,78% 0,03
  • EURO

    47,77% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4399,84% 0,01
  • Ç. ALTIN

    7067,72% -0,11

Ziraat Mühendisi Doğan: Çiftçiler iklim değişikliğiyle yalnız bırakılamaz

14 Mayıs 2025, Çarşamba 04:30
14 Mayıs 2025, Çarşamba 04:30
Ziraat Mühendisi Doğan: Çiftçiler iklim değişikliğiyle yalnız bırakılamaz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, iklim değişikliği ve kuraklığın tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, çiftçilerin bu zorlu süreçte yalnız bırakılmaması ve tarım politikalarının devlet politikası haline getirilme

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ebubekir Doğan, dünyada son yıllarda etkisini giderek artıran iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle çiftçilerin büyük zorluklar yaşadığını belirterek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için devlet düzeyinde kalıcı ve uzun vadeli politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğinin tarımsal üretimi doğrudan etkilediğine dikkat çeken Doğan, "Son yıllarda dünyada ciddi bir kuraklık, iklim değişikliği söz konusudur. Bunlar tarımsal üretimde çiftçiyi zorlamaktadır. Mevsimlerin kayması, ürünlerin zamanında yeterli yağış alamaması, gübre ve ilaç kullanım zamanlarının değişmesi nedeniyle çiftçiler sıkıntı yaşamaktadır. Bununla ilgili devletler düzeyinde iyileştirmeler, politikalar yapılması lazım." dedi.

"Çiftçilik zor, riskli ve maliyetli bir meslek"

Çiftçilerin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini belirten Doğan, "Çiftçiler çok zor şartlarda, ekonomik zorluklarla tarımsal üretim yapmaktadır. Çiftçilik uğraş isteyen bir iştir ve girdi maliyeti isteyen, riski yüksek olan bir sektördür. Dolayısıyla çiftçilerimize bu noktada destek olunması gerekiyor. Dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde tarımsal üretim için büyük destekler sağlanıyor. Ülkemizde de sağlanıyor ama bugünkü şartlarda maalesef desteklerin yeterli olup olmadığı tartışmalıdır." diye konuştu.

"Tarım politikaları devlet politikası olmalı"

Tarımın kısa vadeli hükümet politikalarının ötesine geçmesi gerektiğini savunan Doğan, "Tarım politikalarının devlet düzeyinde olması lazım. Devletin tarım politikası olmalıdır. Bakanlık ya da hükümetlerin değil. Çünkü tarım, uzun soluklu ve uzun süreli projeler, yatırımlar isteyen ve gelecekte altyapı sorunlarının çözülmesi gereken bir sektördür. Bu noktada çiftçilerimizin desteklenmesi ve tarımsal üretimin daha dengeli, doğru bir şekilde kanalize edilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Rekoltelerde düşüş bekleniyor"

Türkiye'nin bu yıl da kuraklıkla karşı karşıya kaldığını belirten Doğan, bu durumun ürün rekoltelerinde düşüşe neden olacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Sorunlardan dolayı çiftçilerimizin rahat bir üretim yaptığını söyleyemiyoruz. Çiftçilerimiz çok mutlu mudur? Sanmıyorum. Ülkemizde bu sene kuraklıkta söz konusudur. Rekoltelerde düşüş yaşanacaktır. Çiftçilerimiz tarımsal teknolojiden mutlaka devlet politikası olarak faydalanması ve gelecekteki proje ve planlamaların buna göre yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çiftçiler her zaman desteklenmesi, gözetlenmesi gerekir."

"İklim değişikliğiyle mücadele uluslararası olmalı"

İklim değişikliği gibi küresel sorunların çiftçilerin tek başına mücadele edebileceği konular olmadığını vurgulayan Doğan, "Çiftçilerimizin dünyada devam eden iklim değişikliğiyle mücadele etme şansı yok. Çiftçinin tek başına böyle bir gücü yok. Bu doğal ve olağanüstü gelişen olaylardır. Hatta bir ülkenin yapması gereken bir şey değildir. Bütün dünyanın el atması gereken bir konudur. Dolayısıyla çiftçilerin bu konuda alabileceği pek bir önlem yok. Çiftçiler ancak sorunlarını iletebilirler. Bu sorunları iletme durumuna göre uluslararası bir politika oluşturulması gerekir ki çiftçilerimiz, özellikle iklim değişikliğinden daha az etkilenebilsin ve etkili tarımsal üretim yapılabilsin." dedi. (İLKHA)

Rusya: Ukrayna’nın balistik füze programını engelledik

Suriye'de bir binada patlama: 2 ölü, 5 yaralı

Diyarbakır’da park halindeki çekici alev alev yandı

Polonya ile arasında F-16 anlaşması

BUDO seferlerine fırtına engeli

Arap Parlamentosu’ndan Netanyahu’ya “büyük israil” tepkisi

Hatay'da orman yangını

Alaska'da baraj taştı, bölge sakinlerine tahliye çağrısı yapıldı

Balıkesir'de art arda iki deprem

Irak'tan işgalci rejimin "büyük israil vizyonu" hakkındaki açıklamalarına tepki

Ticari taksi orta refüje çarparak devrildi: 1 yaralı

Zelenskiy ile Starmer Londra'da bir araya geldi

Rus yetkili, Putin'in Trump ile görüşmesinin konuları ve heyetlerin yapısını açıkladı

İzmir açıklarında 20 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Filistin Esirler Kulübü: BM'nin mahkumlara yönelik "cinsel şiddet" suçlarına ilişkin uyarıları artık yeterli değil

Gaziantep'te yaz Kur'an kurslarının kapanışı çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden Kur'an kursu öğrencilerine hediye

Kalaycı ustası Abak: Dışarıda hava 40-45, tezgah başında ise 100 derece hava sıcaklığında çalışıyoruz

Bedreddin el-Husi: Gazze Şeridi’ndeki aç bırakma suçu, düşmanının işlediği en çirkin suçlardandır

Diyanet-Sen'den "Yetersiz Teklife Hayır" eylemi

Çanakkale'de orman yangını

Sağlık-Sen Siirt’ten toplu sözleşme tepkisi: Memurun emeği yok sayılıyor

Suriye'de orman yangını

Sudan'da son yılların en kötü kolera salgını

Şirketlerin yapay zeka savaşları

HAMAS ve İslami Cihad’dan işgalci rejimin Kudüs'teki yasadışı yerleşim planına tepki

İşgal mahkemesi, gazeteci Alaa Rimawi’nin tutukluluk süresini uzattı

HÜDA PAR: Kılık ve kıyafet yönetmeliği baskıcı zihniyetin bir tezahürü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya: Ukrayna’nın balistik füze programını engelledik

Suriye'de bir binada patlama: 2 ölü, 5 yaralı

Diyarbakır’da park halindeki çekici alev alev yandı

Polonya ile arasında F-16 anlaşması

BUDO seferlerine fırtına engeli

Arap Parlamentosu’ndan Netanyahu’ya “büyük israil” tepkisi

Hatay'da orman yangını