• BIST 100

    15656,43%-2,87
  • DOLAR

    44,33% 0,07
  • EURO

    50,98% -0,62
  • GRAM ALTIN

    6084,25% -5,02
  • Ç. ALTIN

    10407,00% -6,77

Ziraat mühendisleri: Bilinçsiz ilaçlama ölümlere yol açıyor

17 Aralık 2025, Çarşamba 11:50
17 Aralık 2025, Çarşamba 11:50
Ziraat mühendisleri: Bilinçsiz ilaçlama ölümlere yol açıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ziraat Mühendisleri, zirai ilaçların yanlış kullanımının insan sağlığı için ölümcül sonuçlar doğurduğunu belirterek hem vatandaşlara hem de yetkililere önemli uyarılarda bulundu.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan Ziraat Mühendisi Mustafa Mirhas Direk, özellikle son dönemlerde artan yanlış ilaçlama uygulamalarının ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere yol açtığını söyledi. Direk, hem ilaçlama firmalarının hem de vatandaşların bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda Türkiye'nin farklı şehirlerinde bilinçsiz ilaçlama nedeniyle yaşanan ölümler, bu konudaki tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. İzmir'de bir apartmanda yapılan hatalı ilaçlama sonucu 1 yaşındaki çocuğun, fosfin gazına bağlı zehirlenme nedeniyle hayatını kaybettiği Adli Tıp raporuyla kesinleşti.

Aynı olayda birden fazla kişinin zehirlendiği, üç firma çalışanının ise gözaltına alındığı bildirildi. Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporda, tahtakurusu için kullanılan ilacın yanlış uygulanmasının ölümcül sonuç doğurduğu vurgulandı. Bu olaylar, uyarıların ne kadar hayati olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Mustafa Mirhas Direk

"Birçok kişi maliyet nedeniyle yanlış ürünleri tercih ediyor"

Direk, "Burada öncelikle müşterilerimize destek amaçlı bilgilendirmeler yapıyoruz. İlaçların nasıl uygulanacağına dair detaylı bilgiler veriyoruz. Gelen her müşteriye, kişisel alanlarına uygun şekilde hangi ilacın nasıl kullanılabileceğini hem teorik hem de uygulamalı olarak gösteriyoruz. İlaçlarla ilgili yaşanan olumsuz durumları derin bir üzüntüyle takip ediyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden biri bilinçsiz ilaçlama yapılmasıdır. Zirai ilaçlar yerine haşere ilacı kullanılması, birçok kişi maliyet nedeniyle yanlış ürünleri tercih ediyor. Zirai ilaçlar daha ucuz ve kolay bulunduğu için firmalar tarafından sıkça kullanılıyor ancak bu durum insanlar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor." dedi.

"Tüketicilerin doğru bilgiye ulaşması önemlidir"

Zirai ilaçların içeriğinde bulunan fosfor maddesinin özellikle hava soğuduğunda kişiye nüfuz ederek ölümüne kadar yol açabildiğine dikkat çeken Direk, konuşmasına şöyle devam etti:

 "İlaçlama yapan kişilerin bilinçli olması, ilacın nasıl uygulanacağını bilmesi ve yetkin kişiler tarafından işlem yapılması gerekiyor. İlaçlama firmalarının ruhsatlı olması, mesul müdürlük belgelerinin bulunması şarttır. Tüketicilerin de doğru bilgiye ulaşması önemlidir. Sosyal medyadan veya kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmesi büyük bir yanlıştır. Oysa ilaçların arkasında prospektüsler bulunur; uygulama alanları, kullanım şekilleri ve dozajları açıkça yazar. Örneğin 20 ml bir ürünün 5 litre suya karıştırılması gerekiyorsa bu oran uygulanmalıdır. Ancak birçok kişi ‘daha etkili olsun’ diye dozu artırıyor. Bu yanlış kullanım hem etkisiz sonuçlara hem de farklı zararlılar üzerinde işe yaramamasına neden oluyor."

"En büyük sorunlardan biri zirai ilaçların yanlış kullanılması"

İlaçlamanın Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kişilerce yapılması ve denetimlerin yerinde yapılmasına gerektiğine dikkat çeken Direk, "İlaçlama sonrası firmadan kullanılan ilaçların boş kutularını isteyebilirler. Böylece hangi ilacın ne kadar kullanıldığını öğrenebilirler. En büyük sorunlardan biri zirai ilaçların yanlış amaçla kullanılmasıdır. Zirai ilaçlar sadece tarımsal alanlar içindir; kapalı veya açık yaşam alanlarında kesinlikle kullanılmamalıdır. İnsanlar için uygun olanlar haşere grubu ve çevre sağlığı ilaçlarıdır." şeklinde konuştu.

"Bakanlık bu konuda bilinçlendirme projeleri hazırlamalı"

Yetkililere de çağrıda bulunan Direk, "İlaçlama yapan firmaların daha sık denetlenmesi, belgelerinin ve ruhsatlarının geçerlilik tarihlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca vatandaşların bilinçlendirilmesi için sosyal medya, reklamlar ve kamu spotlarıyla daha fazla bilgilendirme yapılmalıdır. Çünkü yeterli bilgilendirme olmadığı için insanlar hangi ilacın nasıl kullanılacağını bilmiyor. Bakanlık bu konuda bilinçlendirme projeleri hazırlayarak topluma daha fazla bilgi verebilir." çağrısında bulundu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor

Hong Kong polisi artık cihaz şifresi talep edebilecek : Şifre vermeyenlere hapis cezası

Rekabet Kurulu, Haribo hakkında soruşturma başlattı

Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu

Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı

İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı

İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı

Küba ve Amerika arasında savaş iddiası

İran, Hürmüz Boğazı'yla ilgili ilkesini açıkladı

Küba'da elektrik krizi: İkinci çöküşün ardından kısmi toparlanma

Heyelan nedeniyle kapanan yol açıldı

Adıyaman İl Özel İdaresi 20 kamyon şoförü alacak

Şırnak'ta karla kapanan köy yolları temizleniyor

Sosyal medyada çakarlı araç paylaşımı yapan kişiye cezai işlem

İşgalci siyonistler, Güney Lübnan'da bir köprüyü daha yıktı

Yapay zekâ ile müzik dolandırıcılığı: Milyonlarca dolarlık vurgun

Martta kar sürprizi: 3 ilde 103 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Londra'da Yahudi kuruluşuna ait 4 ambulans yakıldı

Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir

Washington Post: israil, İran'a saldırılarını savaş sona erse de sürdürecek

Şubat ayında uyuşturucu ve bahis operasyonlarında 6 bin 121 şüpheliye işlem

Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 28 tutuklama

Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor

Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı

Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı

İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar

Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz

ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor

Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz

Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor

Hong Kong polisi artık cihaz şifresi talep edebilecek : Şifre vermeyenlere hapis cezası

Rekabet Kurulu, Haribo hakkında soruşturma başlattı

Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu

Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı

İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı

İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı