• BIST 100

    9756,34%0,58
  • DOLAR

    38,74% -0,12
  • EURO

    43,52% 0,15
  • GRAM ALTIN

    3957,22% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6430,55% -1,60

Ziraat Odası Başkanı Aydiş: Türkiye'nin kalıcı bir tarım politikasına ihtiyacı var

RÖPORTAJ 14.05.2025 10:50:07 0
Ziraat Odası Başkanı Aydiş: Türkiye

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Türkiye'de tarımın plansız yürütüldüğünü belirterek çiftçilerin ürünlerini ne zaman, ne kadar fiyata satacağını bilmeden üretim yaptığını söyledi. Kalıcı ve planlı bir tarım politikasının acilen hayata geçiri

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tarımın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Hem Türkiye hem de dünya için hayati öneme sahip olan tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Aydiş, Kovid-19 sürecinde tarımın öneminin net bir şekilde anlaşıldığını ifade etti.

Aydiş, çiftçilerin en büyük sıkıntısının desteklerin yetersiz ve geç verilmesi olduğunu dile getirerek, çiftçinin tarlaya girmeden önce desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye'de planlı bir tarım politikası olmadığını, üreticilerin ne ekeceğine bilinçsizce karar verdiğini, bu nedenle ürünlerin tarlada kaldığını belirtti.

Aydiş, Türkiye'nin acilen kalıcı ve planlı bir tarım politikasına ihtiyaç duyduğunu, çiftçinin ne kazanacağını bilerek üretim yapması gerektiğini söyledi.

"Kovid döneminde tarımın önemi ortaya çıktı"

1984 yılından bu yana kutlanan Dünya Çiftçiler Günü'nün tarımın önemini hatırlatmak açısından önemli bir gün olduğunu dile getiren Aydiş, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarımla ilgili sorunlar var. Bu sorunlar maalesef gittikçe de fazlalaşıyor. Bu çok önemli sorunlardır. Bu sorunlara önem vermezsek, emin olun dünya açlıkla karşı karşıya kalacak. Kovid döneminde tarımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Afrika'da insanlar buğday, ekmek bulamadığı için açlıktan ölüyorlar. Fıstık, fındık yemeye bilirsiniz ama buğday olmadı mı insanlar açlıktan ölür." dedi.

"Sanayi olmadan olmaz ama tarım olmadan hiç olmaz"

Tarımın sanayi ile birlikte gelişmesi gerektiğini ifade eden Aydiş, "Tarıma çok önem verilmesi lazım. Tarıma önem vermeyen ülkelerin sonu hüsrandır. Sanayinin ilerlemesini canı gönülden isteriz ama tarımın da sanayiyle beraber ilerlemesini isteriz. Çünkü tarım ilerlemezse sanayi de ilerlemiyor. Dolayısıyla ikisi de birbirini tamamlıyor. O yüzden tarım önemlidir diyoruz." diye konuştu.

"Destekler yetersiz ve geç geliyor"

Çiftçinin en büyük sorunlarından birinin zamanında verilmeyen tarım destekleri olduğunu söyleyen Aydiş, şunları kaydetti:

"Tarımın yapılabilmesi için destekler çok önemlidir. Bunu gelişen bütün ülkeler veriyor. Türkiye'de de destekler var ama yetersizdir. En önemli şikayetimiz desteklerin zamanında verilmemiş olmasıdır. Destekler zamanında verilmiyor. Çiftçi tarlaya giriyor, tarlasını sürüyor; tohumunu, gübresini borç alıp atıyor ama daha destek yok. 3-5 ay sonra destek geliyor. Dolayısıyla o destek de 3-5 ay içerisinde eriyip gidiyor. Onun için çiftçi tarlaya girmeden önce desteklerin verilmesi lazım. Desteklerin zamanında veriliyor olması çiftçi için çok önemlidir."

Devletin etkili ve sürdürülebilir bir tarım politikasının olmadığını da dile getiren Aydiş, plansız ekimlerin çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.

"Türkiye'nin kalıcı tarım politikasına ihtiyacı var"

Aydiş, şöyle devam etti:

"Devletin tarım politikası yok. Vatandaş kendi başına yapıyor. Vatandaş başkasına bakarak ekim yapıyor ve bu kez ekimler tarlada kalıyor. Sıkıntımız orada. O yüzden devletin tarım politikası yok. Bir an evvel politikanın oluşması lazım. Planlama olması lazım. Herkes istediğini ekmemeli. Herkes istediğini yapmamalı. Gelişen dünya nasıl yapıyorsa biz de onlar gibi yapmalıyız. Türkiye'nin kalıcı bir tarım politikasına acilen ihtiyacı vardır. Çiftçi ekim yapmadan önce ürününü kaça satacağını, ne kadar ücret alacağını önceden bilmesi lazım. Bu olursa çiftçi kalkınır, ülke de kazanır." (İLKHA)

Malatya Otizm Anneler Derneği Başkanı Kırık: Bakım merkezlerindeki ihmallere karşı yetkilileri harekete geçmeye çağırıyoruz

ABD Başkanı Trump Katar'da

İran-Avrupa nükleer anlaşma görüşmeleri İstanbul'da yapılacak

Dışişleri Bakanı Fidan Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha ile görüştü

İzmir'de 19 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Ağrı'da Gazzeli şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı

Siirt’te İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı

HÜDA PAR’dan Türkiye Sakatlar Derneği Kovancılar Temsilciliği’ne ziyaret

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya'dan STK’lara ziyaret

Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Peru Başbakanı Adrianzen istifa etti

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Filistin’e destek yürüyüşü

Ziraat Mühendisi Doğan: Çiftçiler iklim değişikliğiyle yalnız bırakılamaz

Lise öğrencisi kızın hayatını kaybettiği kazanın kamera görüntüleri ortaya çıktı

Arslan ve Karaloğlu Ankara’da Bir Araya Geldi: İç Güvenlik ve Yerel Yönetimler Görüşüldü

Hukukçu Eminoğlu: Gazze’deki soykırımı durdurmak her ülkenin hukuki yükümlülüğüdür

Irak Dışişleri Bakanı: Bağdat Zirvesi'nde Gazze'deki saldırıların derhal sona erdirilmesi talep edilecek

Şanlıurfa genelinde 15 Mayıs’ta planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Ücretlerini alamayan işçilerden vinçli protesto

Nûbihar Derneği Batman Şubesi’nden 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Mesajı

Umut Kervanı Bursa'da, Kurban Bayramı öncesi kermes düzenliyor

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Çiftçimizin kıymetini bilmeliyiz

Mardin’de sezonun ilk buğday hasadı yapıldı

Ulusoy: Tarımsal üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor

Türkiye İtalya arasında 10 bininci ro-ro gemisi yola çıktı

HAMAS: Netanyahu'nun katliamları zafer değil, siyasi intihar getirir

Refah'ta Kassam'dan "Cehennem Kapıları" pusularından yeni görüntüler

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Aile Danışma ve Sağlıklı Yaşam Merkezine ziyaret

Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şeyh Halid'i Anma Etkinlikleri için hazırlıklar sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ