• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Ziraat Odası Başkanı Günbat: Nisan yağmurları bölgemiz için can suyu oldu

RÖPORTAJ 21.04.2025 15:23:04 0
Ziraat Odası Başkanı Günbat: Nisan yağmurları bölgemiz için can suyu oldu

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, nisan yağmurlarının bölge tarımı için adeta can suyu olduğunu belirterek, kış aylarındaki kuraklığa rağmen şu ana kadar ciddi bir zirai zarar yaşanmadığını, çiftçilerin umutla yağışların devamını beklediğini söy

Türkiye genelinde nisan ayının yağışlı geçmesine rağmen, bazı bölgelerde zirai don nedeniyle tarımsal ürünler ciddi zarar görürken, Siirt ve çevre iller bu olumsuzluktan etkilenmedi. Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, bölgedeki çiftçilerin bu yıl nisan yağmurlarından memnun olduğunu ve ciddi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Siirt, Batman, Diyarbakır ve Şırnak illerinde nisan yağmurlarının zamanında ve yeterli şekilde yağdığını söyleyen Günbat, bu yağışların bölgedeki tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

"Zirai don yaşanmadı, çiftçimiz bu yıl şanslı"

Bazı bölgelerde yaşanan don olaylarının ürünlere büyük zarar verdiğini hatırlatan Başkan Günbat, Siirt ve çevresinde ise böyle bir durumun yaşanmadığını belirterek, "Malumunuz üzere, bu yıl nisan ayı Türkiye genelinde yağışlı geçti. Ancak maalesef bazı bölgelerimizde zirai don ürünlerimize çok büyük zararlar verdi. Fakat Allah’a şükür ediyoruz ki bölgemizde, yani Siirt, Batman, Diyarbakır ve çevremizdeki illerde, hatta Şırnak’a kadar zirai don yaşanmadı. Nisan yağmurları güzelce yağdı ve biz bundan çok memnunuz." dedi.

"Memleketin can damarı nisan yağmurlarıdır"

Kış boyunca yeterli yağış alınamamasına rağmen, nisan ayında gelen yağmurların sevindirici olduğunu vurgulayan Günbat, "Bu memleketin can damarı nisan yağmurlarıdır. Şu ana kadar memnunuz. Az da olsa havalar yağışlı geçiyor." şeklinde konuştu.

"Toprakta su seviyesi düşük ama umut var"

Kış aylarında yeterli yağmur yağmadığı için toprağın nem oranının düşük olduğuna işaret eden Günbat, "Evet, yerin dibinde su çok az, nem oranı da oldukça düşük. Kışın yağmur yağmadığı için su toprağa sızamadı. Ancak nisan yağmurlarıyla birlikte bir nebze de olsa bu açık kapanıyor.” ifadelerini kullandı.

"Hem tarımda hem hayvancılıkta umutluyuz"

İlin sadece tarım değil, hayvancılık açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Günbat, "Biliyorsunuz, ilimizde mera çok önemli bir ekonomik değere sahiptir. İlimiz nasıl tarımla uğraşıyorsa, hayvancılıkla da aynı şekilde uğraşmaktadır. Şu ana kadar memnunuz, dua ediyoruz. İnşallah nisanın sonuna kadar bu yağmurlar devam eder." dedi.

“Erken ekim zarar gördü, geç ekim daha iyi durumda”

Zirai olarak en çok etkilenen ürün grubunun “hubar” olarak adlandırılan, yağmurdan önce ekilen ürünler olduğuna dikkat çeken Günbat, şu ifadeleri kullandı:

"Kışın yağmur yağmayınca, toprağın altındaki tohumların bir kısmı çürüdü veya zararlı böcekler tarafından yenildi. Ama geç ekilenler, bu yıl erken ekilenlerden daha iyi durumda. Şu anda ciddi bir problem ya da sorun görünmüyor. Sonbaharda erken ekim yapan bazı çiftçilerin tarlalarında yüzde 100 olmasa da yüzde 40 civarında zarar var.”

“Çiftçinin umudu Allah’tır”

Tarımda yaşanan olumsuzlukların çoğu zaman müdahale edilemez sebeplerden kaynaklandığını belirten Günbat, "Bir yol bozulduğunda Karayolları yapıyor, bir köy yolu bozulduğunda Özel İdare yapıyor. Ama çiftçinin ekini zarar gördüğü zaman, bu Allah’a bağlı bir şeydir. Kısmetimiz varsa olur. Dua edeceğiz." şeklinde konuştu.

“Fıstıkta şu anda herhangi bir zarar yok”

Siirt’in önemli tarım ürünlerinden olan fıstıkla ilgili de konuşan Günbat, "Şu anda fıstıkta da bir zarar yoktur. Her şey yolunda gidiyor. İnşallah mevsim itibariyle bir zarar görmeyiz, dolu yağmaz, senemiz bereketli geçer ve çiftçilerimiz de kârlı bir yıl geçirir.” diyerek beklentilerini dile getirdi. (İLKHA)

Bakan Yerlikaya: Arife gününde meydana gelen kazalarda 10 kişi hayatını kaybetti

Fransa "Filistin devletini tanımaya kararlı"

Ağrı'da firari dana şeker toplayan çocukları korkuttu

Gazze'de direniş darbesi: En az 5 işgalci öldürüldü

Batman'da trafik kazası: 4 kişi yaralandı

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında 15 şehit, çok sayıda yaralı

On binlerce kişi Bayram Namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

Köylerde bayram daha huzurlu geçiyor

İşgal kurşunuyla vurulan Filistinli çocuk şehit oldu

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelere kurban eti ulaştıracak

Siyonist rejim, Kurban Bayramı'nın ilk gününde İbrahim Camii'ni teslim etmeyi reddetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kurban Bayramı mesajı

Umut Kervanı İstanbul'da yüzlerce hisse kurban kesimi gerçekleştirdi

Batman'da trafik kazası: 1 kişi yaralandı

Ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Yetimler Vakfı Yemen'de yüzlerce yetimi giydirdi, mağdur ailelere yardım ulaştırdı

Umut Kervanı, bayramda binlerce aileye kurban eti ulaştıracak

1,7 milyon hacı, Kurban Bayramı'nın ilk sabahında Mina'da cemre taşladı

Bayram namazı için camiye gelen çocuklar: Gazze için dua edeceğiz

Adanalılar: Kurbanın amacı et değil, Allah rızasıdır

İran'dan Çin'e balistik füze hamlesi: Binlerce tonluk anlaşma yapıldığı iddiası

Direniş güçlerinden siyonist rejime ağır darbe: Ölü ve yaralılar var

Kurban etinin mevlit veya düğün yemeği yapılması caiz midir?

Şabak, Gazze'deki çeteleri HAMAS'a karşı silahlandırdı

Yapıcıoğlu: Gazze’de hâlâ İsmailler kurban ediliyor

Adanalılardan bayram mesajı: Gazze’deki soykırım son bulsun

Diyarbakır halkı kurban şehidlerini unutmadı

Adıyamanlılar bayram namazında buluştu

Konya'da yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 10'u ağır 26 yaralı

Diyarbakırlılar bayram namazını tarihi Ulu Camiinde eda etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ