• BIST 100

    17925,02%-0,64
  • DOLAR

    44,84% 0,01
  • EURO

    52,89% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6965,61% 0,19
  • Ç. ALTIN

    11099,36% 0,00

"Zulme ortak olmaktan kaçınmak için boykotu sürdürmeliyiz"

04 Şubat 2025, Salı 15:10
04 Şubat 2025, Salı 15:10
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, Filistin’de soykırımın devam etiğini hatırlatarak, işgal rejimine ait ürünlerin boykot edilmesi hususunun kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, boykotun tarih boyunca hak arama mücadelesinde önemli bir araç olduğunu belirterek, Gazze’deki zulme karşı bireylerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Boykotun dini temellerine de değinen Deniz, Müslümanların zulme karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Deniz, boykotun tarihsel sürecine değinerek, “Boykot, bir kişinin bir millete veyahut da topluluğa karşı kendi amacına ulaşabilmek için her türlü ilişkiyi kesmesine denir. Boykotun tarihini biz Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın döneminde, yani 616 ile 619 yılları arasında kendisine uygulanan boykotla müşahede ediyoruz. Daha sonra tarihte, 1880’li yıllarda özellikle İrlanda’da bir subayın halka uyguladığı haksız çalışmayla, milletin o subaya karşı başlatmış olduğu her türlü ilişkiyi kesmeyle kendi amaçlarına ulaştığına müşahede ediyoruz. Aynı şekilde 1955’li yıllarda Amerika’da da zencilerin toplu taşıma araçlarına binerken onlara karşı uygulanan haksız muameleyle bir zenci bayanın bunu protesto etmesi, buna karşı çıkmasıyla başlayan boykotla, Amerika’da zenciler kendi haklarına ulaştığını görüyoruz. Böylece tarihte insanların amacına ulaşabilmesi noktasında boykotun çok önemli bir yeri vardır." dedi.

“Tepkimizi olabildiğince yerine getirmek zorundayız”

Boykotun dini boyutuna da değinen Deniz, şu sözleri kaydetti:

“Biz Müslümanlar olarak, bir olayla ve hatta bir durumla karşılaştığımız zaman, bu durumu nasıl değerlendireceğimizi iyi bilmeliyiz. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, ‘Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et’ buyurmaktadır. Biz bu boykotu uygularken nasıl davranacağımızı da iyi bilmeliyiz. Şu anda Gazze’de işlenen insanlık suçuna doğrudan veya dolaylı yönden destek veren her kesim, her türlü sektör, dünya genelinde veya ülke çapında nerede olursa olsun, biz kendi tepkimizi olabildiğince münasip bir şekilde yerine getirmek zorundayız.”

Peygamber Efendimizin "bir Müslüman, olumsuz bir durumla karşılaştığı zaman, eğer gücü yetiyorsa onu eliyle düzeltsin, buna gücü yetmezse onu diliyle ona da gücü yetmezse diliyle buğz etsin. Bu da imanın en zayıf noktasıdır." hadisini hatırlatan Deniz, "Tıpkı Hazreti Ali’nin dediği gibi, 'Eğer ortada bir zulüm varsa ve onu önleyemiyorsanız, onu herkese duyurun.' buyurmaktadır. Dolayısıyla eğer bugün elimizle gücümüz yetiyorsa elimizle bu yapılan zulmü önlemeye çalışacağız. Eğer elimizle gücümüz yetmezse dilimizle, dilimiz yetmezse onu kalbimizle buğz edeceğiz ve hoş karşılamayacağız ki bu da imanın en zayıf noktasıdır.” diye konuştu.

“Bir yanda ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir”

Boykotun devamlı bir bilinç gerektirdiğini belirten Deniz, “Allah katında hangi amelin daha güzel olduğunu Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a sorulduğunda 'İbadetlerde az da olsa devamlı olanıdır.' buyurmaktadır. Dolayısıyla biz bu boykot meselesinde halkımızı bilinçlendirmeli ve bunun devam etmesini sağlamalıyız. Bizim işimiz, bu toplumu bilinçlendirmek, duyarlılık oluşturmak ve kamuoyu oluşturmaktır. Ateşkes sağlandı diye bu boykota son veremeyiz. Çünkü bir yerde ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir. Bu nedenle elimizden geldiğince boykotu sürdürmeliyiz.”  (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 21 düzensiz göçmen yakalandı

Belçika ekonomisi alarm veriyor: Orta Doğu'daki son çatışmalardan sonra giderek kötüleşiyor

Gazze Sağlık Bakanlığı: Binlerce Gazzeli hasta ölümle karşı karşıya

Adalet Bakanlığında BM ve UNICEF heyetiyle görüşme gerçekleştirildi

Mersinli hacı adaylarının büyük heyecanı: On yıllık bekleyiş vuslata dönüştü

Kiro, ANZAK Günü törenleri için Çanakkale’de bulunacak.

Silah sahipliğine sınırlama ve okul-kolluk iş birliği gündemde.

Cumhurbaşkanı Amedi, atama kararını teslim etti.

İran ve Rusya dışişleri bakanları bölgesel konuları görüştü

Belde statüsü kazanan 6 yerleşim yerinde seçime gidiliyor

Tatlıoğlu: İnşa süreci planlandığı gibi ilerliyor.

BM raporu: Batı Şeria’da Filistinliler evlerinde dahi yıldırma politikalarına maruz kaldı.

BM: 700’den fazla çocuk yaralandı, 350 binden fazla kişi yerinden edildi.

Trump: İran’la müzakerelerde ilerleme olursa doğrudan görüşmeye hazırım

İran hava sahasını açtı

Trump: İran’la yapılacak anlaşma çok daha güçlü olacak

Türkiye ile Norveç arasında JETCO Protokolü imzalandı

İspanya AB'nin işgal rejimi ile olan ortaklık anlaşmasının feshedilmesini resmiyete dökmeye hazırlanıyor

Antalya’da teleferik kazası davasında karar açıklandı

Antalya’da reklam panosunda ceset bulundu

Başaran, MHP yeni Bolu il başkanı oldu

HSK Kararnamesiyle 14 hâkim ve savcının görev yeri değişti

Katar hava sahasının kısmen açıldığını duyurdu

Peskov: Barışçıl çözüm için talep edilen her türlü desteği sağlayabiliriz.

Arif: İran’ın ihracatı kısıtlanırken ücretsiz güvenlik beklenemez.

Diyarbakır'da otobüste unutulan altın dolu çanta sahibine teslim edildi

Azerbaycan'dan 2 AB ülkesine ''Karabağ'' tepkisi

Çin'den ABD'ye Hürmüz uyarısı

Doku Soruşturmasi’nda kamu görevlilerine yönelik inceleme derinleşiyor

Lavrov’dan yeni blok açıklaması

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 21 düzensiz göçmen yakalandı

Belçika ekonomisi alarm veriyor: Orta Doğu'daki son çatışmalardan sonra giderek kötüleşiyor

Gazze Sağlık Bakanlığı: Binlerce Gazzeli hasta ölümle karşı karşıya

Adalet Bakanlığında BM ve UNICEF heyetiyle görüşme gerçekleştirildi

Mersinli hacı adaylarının büyük heyecanı: On yıllık bekleyiş vuslata dönüştü

Kiro, ANZAK Günü törenleri için Çanakkale’de bulunacak.

Silah sahipliğine sınırlama ve okul-kolluk iş birliği gündemde.