• BIST 100

    16968,30%1,01
  • DOLAR

    44,58% 0,15
  • EURO

    52,18% 0,41
  • GRAM ALTIN

    6828,19% 1,07
  • Ç. ALTIN

    10960,60% -0,49

"Zulme ortak olmaktan kaçınmak için boykotu sürdürmeliyiz"

04 Şubat 2025, Salı 15:10
04 Şubat 2025, Salı 15:10
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, Filistin’de soykırımın devam etiğini hatırlatarak, işgal rejimine ait ürünlerin boykot edilmesi hususunun kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, boykotun tarih boyunca hak arama mücadelesinde önemli bir araç olduğunu belirterek, Gazze’deki zulme karşı bireylerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Boykotun dini temellerine de değinen Deniz, Müslümanların zulme karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Deniz, boykotun tarihsel sürecine değinerek, “Boykot, bir kişinin bir millete veyahut da topluluğa karşı kendi amacına ulaşabilmek için her türlü ilişkiyi kesmesine denir. Boykotun tarihini biz Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın döneminde, yani 616 ile 619 yılları arasında kendisine uygulanan boykotla müşahede ediyoruz. Daha sonra tarihte, 1880’li yıllarda özellikle İrlanda’da bir subayın halka uyguladığı haksız çalışmayla, milletin o subaya karşı başlatmış olduğu her türlü ilişkiyi kesmeyle kendi amaçlarına ulaştığına müşahede ediyoruz. Aynı şekilde 1955’li yıllarda Amerika’da da zencilerin toplu taşıma araçlarına binerken onlara karşı uygulanan haksız muameleyle bir zenci bayanın bunu protesto etmesi, buna karşı çıkmasıyla başlayan boykotla, Amerika’da zenciler kendi haklarına ulaştığını görüyoruz. Böylece tarihte insanların amacına ulaşabilmesi noktasında boykotun çok önemli bir yeri vardır." dedi.

“Tepkimizi olabildiğince yerine getirmek zorundayız”

Boykotun dini boyutuna da değinen Deniz, şu sözleri kaydetti:

“Biz Müslümanlar olarak, bir olayla ve hatta bir durumla karşılaştığımız zaman, bu durumu nasıl değerlendireceğimizi iyi bilmeliyiz. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, ‘Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et’ buyurmaktadır. Biz bu boykotu uygularken nasıl davranacağımızı da iyi bilmeliyiz. Şu anda Gazze’de işlenen insanlık suçuna doğrudan veya dolaylı yönden destek veren her kesim, her türlü sektör, dünya genelinde veya ülke çapında nerede olursa olsun, biz kendi tepkimizi olabildiğince münasip bir şekilde yerine getirmek zorundayız.”

Peygamber Efendimizin "bir Müslüman, olumsuz bir durumla karşılaştığı zaman, eğer gücü yetiyorsa onu eliyle düzeltsin, buna gücü yetmezse onu diliyle ona da gücü yetmezse diliyle buğz etsin. Bu da imanın en zayıf noktasıdır." hadisini hatırlatan Deniz, "Tıpkı Hazreti Ali’nin dediği gibi, 'Eğer ortada bir zulüm varsa ve onu önleyemiyorsanız, onu herkese duyurun.' buyurmaktadır. Dolayısıyla eğer bugün elimizle gücümüz yetiyorsa elimizle bu yapılan zulmü önlemeye çalışacağız. Eğer elimizle gücümüz yetmezse dilimizle, dilimiz yetmezse onu kalbimizle buğz edeceğiz ve hoş karşılamayacağız ki bu da imanın en zayıf noktasıdır.” diye konuştu.

“Bir yanda ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir”

Boykotun devamlı bir bilinç gerektirdiğini belirten Deniz, “Allah katında hangi amelin daha güzel olduğunu Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a sorulduğunda 'İbadetlerde az da olsa devamlı olanıdır.' buyurmaktadır. Dolayısıyla biz bu boykot meselesinde halkımızı bilinçlendirmeli ve bunun devam etmesini sağlamalıyız. Bizim işimiz, bu toplumu bilinçlendirmek, duyarlılık oluşturmak ve kamuoyu oluşturmaktır. Ateşkes sağlandı diye bu boykota son veremeyiz. Çünkü bir yerde ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir. Bu nedenle elimizden geldiğince boykotu sürdürmeliyiz.”  (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kızılhaç Komitesi: israil önceden uyarı yapmadan Lübnanlı sivilleri katletti

Kayseri’de köpek saldırısı davasında 2 milyon TL tazminat

Navigasyon kullanımının hafızaya etkileri: Kolaylık mı, bilişsel kaybın başlangıcı mı?

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kayıp kaçağın olmayacağı bir sistem geliştiriyoruz 

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş'tan sınav süreci uyarısı

İzmir’de Siyer Yarışmasında dereceye giren öğrencilere okullarında ödül

Rusya, İHA’lara karşı yeni mühimmat geliştirdi

Dijital dünyanın gölgesinde iki temel duygu: Utanç ve merhamet

Üniversiteliler gayrimenkulde dijital dönüşümü sahada öğreniyor

Şanlıurfa, kurtuluşunun 106. yılını kutlayacak

Depremde hayatını kaybeden hakim çiftin anısına kütüphane oluşturuldu

MAZLUMDER: israilin Lübnan saldırıları tepkisizlikten güç alıyor

Edirne’de lunaparkta ölümle sonuçlanan kaza

MAZLUMDER Başkanı Kartal: işgal rejimi idam kararı ile kendisini garanti altına almak istiyor

Euro-Med: israil, Lübnan katliamında acil soruşturulması gereken savaş suçları işlemiştir

Şanlıurfa'da Roman vatandaşlara sağlık desteği

Elazığ Valiliğinden "ağaç kesimi" açıklaması

İzmir'de 102 bin 596 uyuşturucu hap ele geçirildi: Bir tutuklama

İspanya, Tahran’daki büyükelçiliğini yeniden açıyor

Buca’da futbol sahası büyüklüğünde çöp yığını: Her gün yanıyor, itfaiye müdahale ediyor

İran’da saldırılarda can kaybı 3 bini geçti

Tebessümün maneviyata ve ruh sağlığına etkisi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Elimiz tetikte, Lübnan yalnız değil

İşgal rejimi, Batı Şeria’da 34 yeni yerleşim kararı aldı

Ankara’da kanser taramalarında yeni hedef belirlendi

Hatay’da 8 kilogram gümrük kaçağı altın ele geçirildi

İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

YÖK: Yurt dışı üniversite seçerken tanınırlığı kontrol edin

12 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 49 kişi tutuklandı

Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Bilik'ten Mescid-i Aksa çağrısı: Somut adımların atılması gerekiyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kızılhaç Komitesi: israil önceden uyarı yapmadan Lübnanlı sivilleri katletti

Kayseri’de köpek saldırısı davasında 2 milyon TL tazminat

Navigasyon kullanımının hafızaya etkileri: Kolaylık mı, bilişsel kaybın başlangıcı mı?

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kayıp kaçağın olmayacağı bir sistem geliştiriyoruz 

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş'tan sınav süreci uyarısı

İzmir’de Siyer Yarışmasında dereceye giren öğrencilere okullarında ödül

Rusya, İHA’lara karşı yeni mühimmat geliştirdi