• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

"Zulme ortak olmaktan kaçınmak için boykotu sürdürmeliyiz"

04 Şubat 2025, Salı 15:10
04 Şubat 2025, Salı 15:10
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, Filistin’de soykırımın devam etiğini hatırlatarak, işgal rejimine ait ürünlerin boykot edilmesi hususunun kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, boykotun tarih boyunca hak arama mücadelesinde önemli bir araç olduğunu belirterek, Gazze’deki zulme karşı bireylerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Boykotun dini temellerine de değinen Deniz, Müslümanların zulme karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Deniz, boykotun tarihsel sürecine değinerek, “Boykot, bir kişinin bir millete veyahut da topluluğa karşı kendi amacına ulaşabilmek için her türlü ilişkiyi kesmesine denir. Boykotun tarihini biz Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın döneminde, yani 616 ile 619 yılları arasında kendisine uygulanan boykotla müşahede ediyoruz. Daha sonra tarihte, 1880’li yıllarda özellikle İrlanda’da bir subayın halka uyguladığı haksız çalışmayla, milletin o subaya karşı başlatmış olduğu her türlü ilişkiyi kesmeyle kendi amaçlarına ulaştığına müşahede ediyoruz. Aynı şekilde 1955’li yıllarda Amerika’da da zencilerin toplu taşıma araçlarına binerken onlara karşı uygulanan haksız muameleyle bir zenci bayanın bunu protesto etmesi, buna karşı çıkmasıyla başlayan boykotla, Amerika’da zenciler kendi haklarına ulaştığını görüyoruz. Böylece tarihte insanların amacına ulaşabilmesi noktasında boykotun çok önemli bir yeri vardır." dedi.

“Tepkimizi olabildiğince yerine getirmek zorundayız”

Boykotun dini boyutuna da değinen Deniz, şu sözleri kaydetti:

“Biz Müslümanlar olarak, bir olayla ve hatta bir durumla karşılaştığımız zaman, bu durumu nasıl değerlendireceğimizi iyi bilmeliyiz. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, ‘Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et’ buyurmaktadır. Biz bu boykotu uygularken nasıl davranacağımızı da iyi bilmeliyiz. Şu anda Gazze’de işlenen insanlık suçuna doğrudan veya dolaylı yönden destek veren her kesim, her türlü sektör, dünya genelinde veya ülke çapında nerede olursa olsun, biz kendi tepkimizi olabildiğince münasip bir şekilde yerine getirmek zorundayız.”

Peygamber Efendimizin "bir Müslüman, olumsuz bir durumla karşılaştığı zaman, eğer gücü yetiyorsa onu eliyle düzeltsin, buna gücü yetmezse onu diliyle ona da gücü yetmezse diliyle buğz etsin. Bu da imanın en zayıf noktasıdır." hadisini hatırlatan Deniz, "Tıpkı Hazreti Ali’nin dediği gibi, 'Eğer ortada bir zulüm varsa ve onu önleyemiyorsanız, onu herkese duyurun.' buyurmaktadır. Dolayısıyla eğer bugün elimizle gücümüz yetiyorsa elimizle bu yapılan zulmü önlemeye çalışacağız. Eğer elimizle gücümüz yetmezse dilimizle, dilimiz yetmezse onu kalbimizle buğz edeceğiz ve hoş karşılamayacağız ki bu da imanın en zayıf noktasıdır.” diye konuştu.

“Bir yanda ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir”

Boykotun devamlı bir bilinç gerektirdiğini belirten Deniz, “Allah katında hangi amelin daha güzel olduğunu Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a sorulduğunda 'İbadetlerde az da olsa devamlı olanıdır.' buyurmaktadır. Dolayısıyla biz bu boykot meselesinde halkımızı bilinçlendirmeli ve bunun devam etmesini sağlamalıyız. Bizim işimiz, bu toplumu bilinçlendirmek, duyarlılık oluşturmak ve kamuoyu oluşturmaktır. Ateşkes sağlandı diye bu boykota son veremeyiz. Çünkü bir yerde ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir. Bu nedenle elimizden geldiğince boykotu sürdürmeliyiz.”  (İLKHA)

Siirt'te yaralanan 7 yaşındaki çocuk karlı yollar aşılarak hastaneye ulaştırıldı

Doğu Akdeniz için soğuk hava uyarısı

Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatı ikinci gününde

Ağrı'da okullara kar tatili

Güney Kore'den yeni nükleer reaktör kararı

Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı

Belçika'da iki tramvay çarpıştıı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

Zonguldak'ta iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

ABD’den İran ve Venezuela’daki 10 kuruluş ve kişiye yaptırım

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Enerji gibi temel ihtiyaçlarda devlet daha fazla sorumluluk üstlenmeli

Tayland: Kamboçya sınırına duvar inşa etmeyi planlıyoruz

Karayolları, yoğun kar ve buzlanmaya karşı tüm önlemleri aldı

Letonya, Rusya sınırına 280 kilometrelik çit inşa etti

Yükseköğretim ile savunma sanayi arasında stratejik iş birliği

Güneydoğu Bölgesi’nde kuvvetli ve yer yer yoğun kar bekleniyor

Kastamonu’da karla kapanan köydeki hasta hastaneye yetiştirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Somaliland'ı tanıma kararı gayrimeşrudur, kabul edilemez

Malatya'da okullar yarın tatil edildi

Siirt'te etkili olan buzlanma, trafik kazalarına neden oldu: 4 yaralı

ABD'den, Danimarka'ya askeri ekipman satışına onay

Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Adana halkından sosyal medyada 18 yaş sınırı çağrısı

Meteoroloji’den kuvvetli kar ve yağış uyarısı

Bakan Fidan, Somalili mevkidaşı Abdüsselam Abdi Ali ile görüştü

Şırnak’ta okullara kar tatili

Siirt’te karla mücadele çalışmaları masaya yatırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt'te yaralanan 7 yaşındaki çocuk karlı yollar aşılarak hastaneye ulaştırıldı

Doğu Akdeniz için soğuk hava uyarısı

Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatı ikinci gününde

Ağrı'da okullara kar tatili

Güney Kore'den yeni nükleer reaktör kararı

Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı