• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

"Zulme ortak olmaktan kaçınmak için boykotu sürdürmeliyiz"

04 Şubat 2025, Salı 15:10
04 Şubat 2025, Salı 15:10
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, Filistin’de soykırımın devam etiğini hatırlatarak, işgal rejimine ait ürünlerin boykot edilmesi hususunun kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Mardin Diyanet-Sen Başkan Yardımcısı Hasan Deniz, boykotun tarih boyunca hak arama mücadelesinde önemli bir araç olduğunu belirterek, Gazze’deki zulme karşı bireylerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Boykotun dini temellerine de değinen Deniz, Müslümanların zulme karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Deniz, boykotun tarihsel sürecine değinerek, “Boykot, bir kişinin bir millete veyahut da topluluğa karşı kendi amacına ulaşabilmek için her türlü ilişkiyi kesmesine denir. Boykotun tarihini biz Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın döneminde, yani 616 ile 619 yılları arasında kendisine uygulanan boykotla müşahede ediyoruz. Daha sonra tarihte, 1880’li yıllarda özellikle İrlanda’da bir subayın halka uyguladığı haksız çalışmayla, milletin o subaya karşı başlatmış olduğu her türlü ilişkiyi kesmeyle kendi amaçlarına ulaştığına müşahede ediyoruz. Aynı şekilde 1955’li yıllarda Amerika’da da zencilerin toplu taşıma araçlarına binerken onlara karşı uygulanan haksız muameleyle bir zenci bayanın bunu protesto etmesi, buna karşı çıkmasıyla başlayan boykotla, Amerika’da zenciler kendi haklarına ulaştığını görüyoruz. Böylece tarihte insanların amacına ulaşabilmesi noktasında boykotun çok önemli bir yeri vardır." dedi.

“Tepkimizi olabildiğince yerine getirmek zorundayız”

Boykotun dini boyutuna da değinen Deniz, şu sözleri kaydetti:

“Biz Müslümanlar olarak, bir olayla ve hatta bir durumla karşılaştığımız zaman, bu durumu nasıl değerlendireceğimizi iyi bilmeliyiz. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, ‘Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et’ buyurmaktadır. Biz bu boykotu uygularken nasıl davranacağımızı da iyi bilmeliyiz. Şu anda Gazze’de işlenen insanlık suçuna doğrudan veya dolaylı yönden destek veren her kesim, her türlü sektör, dünya genelinde veya ülke çapında nerede olursa olsun, biz kendi tepkimizi olabildiğince münasip bir şekilde yerine getirmek zorundayız.”

Peygamber Efendimizin "bir Müslüman, olumsuz bir durumla karşılaştığı zaman, eğer gücü yetiyorsa onu eliyle düzeltsin, buna gücü yetmezse onu diliyle ona da gücü yetmezse diliyle buğz etsin. Bu da imanın en zayıf noktasıdır." hadisini hatırlatan Deniz, "Tıpkı Hazreti Ali’nin dediği gibi, 'Eğer ortada bir zulüm varsa ve onu önleyemiyorsanız, onu herkese duyurun.' buyurmaktadır. Dolayısıyla eğer bugün elimizle gücümüz yetiyorsa elimizle bu yapılan zulmü önlemeye çalışacağız. Eğer elimizle gücümüz yetmezse dilimizle, dilimiz yetmezse onu kalbimizle buğz edeceğiz ve hoş karşılamayacağız ki bu da imanın en zayıf noktasıdır.” diye konuştu.

“Bir yanda ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir”

Boykotun devamlı bir bilinç gerektirdiğini belirten Deniz, “Allah katında hangi amelin daha güzel olduğunu Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’a sorulduğunda 'İbadetlerde az da olsa devamlı olanıdır.' buyurmaktadır. Dolayısıyla biz bu boykot meselesinde halkımızı bilinçlendirmeli ve bunun devam etmesini sağlamalıyız. Bizim işimiz, bu toplumu bilinçlendirmek, duyarlılık oluşturmak ve kamuoyu oluşturmaktır. Ateşkes sağlandı diye bu boykota son veremeyiz. Çünkü bir yerde ateşkes sağlanırken, başka bir yerde Müslüman kardeşlerimize zulüm devam etmektedir. Bu nedenle elimizden geldiğince boykotu sürdürmeliyiz.”  (İLKHA)

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor

Avrupa'nın en aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçti

Mardin'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

Suriye'de yeni para birimi dönemi başladı 

Vali Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu

Mega gemilerin yeni rotası Mersin Limanı oldu

Mersin'de abart eksoz ve tehlikeli sürüşlere geçit verilmedi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Batman Çayı 4. Etap Islah Çalışmalarını inceledi

DMM, “THY uçağının misilleme endişesiyle Libya’ya inmekten vazgeçtiği” iddiaları yalanlandı

Cide-Bartın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

Bingöl'de otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

Trump ve Putin'den Ukrayna görüşmesi

Muş’ta kar ve buzlanma nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Umut Kervanı’ndan Van'da kar yağışında yolda kalan sürücülere sıcak ikram

Siyonist işgalin soykırım belgesi “Hind Rajab’ın Sesi” filmi Ankara’da izleyiciyle buluştu

Batman'da 51 gündür öksürük şikâyeti olan çocuk hasta Marmara Üniversitesi’ne sevk edildi

HAMAS temsilcilerinden Ebu Ali: Aksâ Tufanı yalnızca bir askeri hamle değil, ümmetin dirilişinin başlangıcıdır

Eskişehir Umut Kervanı'ndan üç aylarda gönül köprüsü

Japonya'da kayak merkezinde telesiyej kazası

Düzce genelinde okullar yarın tatil edildi

Miami Havaalanı'nda 65 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Kar ve fırtına nedeniyle tatil haberleri peş peşe geldi

Şırnak'ta kar yağışı nedeniyle 12 köy yolu ulaşıma kapandı

Sibirya soğukları Türkiye'yi etkisi altına alacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor