• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Zulümden kaçıp Türkiye'ye sığındı ama geri gönderme merkezinde vefat etti

19 Haziran 2025, Perşembe 16:11
19 Haziran 2025, Perşembe 16:11
Zulümden kaçıp Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Özbekistan'da yaşadığı baskı ve zulümden kaçarak ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığınan Hasan Umarov (Khasan Umarov), geri gönderme merkezinde gerekli tedavinin zamanında yapılmaması nedeniyle vefat etti.

2014 yılında siyasi ve dini baskılardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve burada ailesiyle birlikte hayat kuran Hasan Umarov, 6 Şubat depremlerinde Hatay'da gönüllü arama-kurtarma ekiplerine katılarak ekiplere ciddi destek sağlamıştı.

14 Kasım 2024'te, Interpol araması gerekçesiyle gözaltına alınarak geri gönderme merkezine gönderilen Umarov, kalp yetmezliği hastası olmasına rağmen defalarca yapılan sağlık başvuruları ve acil ameliyat çağrılarına ne tahliye edildi ne de gerekli sağlık hizmetlerine erişimi sağlandı.

Göz göre göre ölüme terk edilen Umarov, çok geç alındığı ameliyattan sağ çıkamayarak 18 Haziran günü vefat etti.

Umarov için Başakşehir Hazreti Hüseyin Camii'nde öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazına, yakınları ve sevenlerinin yanı sıra HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin de katılım sağladı.

Burhan Kavuncu

"Kardeşimizin şehid olduğuna inanıyoruz"

Cenaze namazı öncesinde bir konuşma gerçekleştiren Türkistanlılar Derneği Başkanı Burhan Kavuncu, "Hasan kardeşimizin Allah cihad arzusuyla yaşayan bir mümindi. Doğrusunu Allah bilir ama biz zahire bakarız. Zahire göre kardeşimiz bir mücahit olarak yaşadı ve inşallah mazlum olarak, zulüm altında son nefesini verdi. Onu tanıyanlar olarak kardeşimizin şehid olduğuna inanıyoruz." dedi.

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin

"Bize sığına kardeşlerimize kucak açmak, selametle bir şekilde yaşamlarına olanak sağlamak devlet olarak sorumluluğumuzdur"

Cenaze namazının ardından yaşanan mağduriyete ilişkin İLKHA muhabirine konuşan HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin, "Öncelikle Hasan kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gerçekten bu gurbette, mazlumane bir şekilde bu dünyadan ayrılması bizi derinden üzdü. Hasan kardeşimiz son dönemde Türkiye'de bize sığınan kardeşlerimizden sadece birisidir. Bu hikâye gibi Türkiye'de geri gönderme merkezlerinde nice Hasanlar, Ayşeler var. Cenaze namazında sağımda ve solumda merhumun çocukları vardı. Kendi ülkelerinde zulüm gördükleri, inançlarını rahatça yaşayamadıkları için bize sığınan kardeşlerimize kucak açmamız, onlara sahip çıkmamız, yediklerimizden yedirmemiz, selametli bir şekilde yaşamalarına olanak sağlamamız devlet olarak üzerimizde bir sorumluluktur." diye konuştu.

"Siyonistler aramızda güvenle dolaşırken bize sığınan kardeşlerimizin geri gönderme merkezlerine alınması ne insani ne İslami ne de hukukidir"

Eşin, "Türkiye vatandaşı olup da işgal rejimi adına askerlik yapan, Filistin'e gidip çocuklarımızı, kadınlarımızı katledenler aramızda güven içerisinde dolaşırken bize sığına kardeşlerimizin genellikle 'terörist' damgasıyla damgalanarak Geri Gönderme Merkezlerine atılması ne insanidir ne İslamidir ne de hukukidir. Bu uygulamaya bir an önce son verilmeli. Varsa bir suçu yargılanmalı ama yaka paça kadın ve çocukları evde bırakılarak, kimi zaman kadın ve çocuklarla birlikte geri gönderme merkezlerine atılması doğru değildir. Hasan kardeşimizin orada vefat etmesi bu merkezlerin ne kadar insani şartlardan uzak olduğunu da göstermiştir. Hastaysa tedavi edilmeliydi. Ancak maalesef bu yapılmadı. Buradan Türkiye Cumhuriyetine, içişleri, dışişleri bakanlığına bu uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu bize yakışmaz. Bu durum gayretullaha dokunur ve yarın bir gün dünyada ve ahirette çok farklı bir şekilde bize yansıyacaktır. Temennimiz, Hasan kardeşimizin bu durumunun son örnek olmasıdır. Hasan kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabrı cemil diliyorum." şeklinde konuştu.

Merhum Umarov, kılınan cenaze namazı sonrasında defnedilmek üzere Kilyos Mezarlığı'na götürüldü. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto

Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı

İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi

ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü

Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı

Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı

Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi

Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı

Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu

Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı

Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı

Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz

Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!

Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü

Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır

Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto

Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı

İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi

ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü

Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı

Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi