• BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,56% 0,13
  • EURO

    45,45% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4282,67% 0,05
  • Ç. ALTIN

    6910,88% -0,44
GÜNDEM
Zulümden kaçıp Türkiye'ye sığındı ama geri gönderme merkezinde vefat etti
19 Haziran 2025 04:11
SON GÜNCELLEME: 19 Haziran 2025 04:11
Zulümden kaçıp Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özbekistan'da yaşadığı baskı ve zulümden kaçarak ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığınan Hasan Umarov (Khasan Umarov), geri gönderme merkezinde gerekli tedavinin zamanında yapılmaması nedeniyle vefat etti.

2014 yılında siyasi ve dini baskılardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve burada ailesiyle birlikte hayat kuran Hasan Umarov, 6 Şubat depremlerinde Hatay'da gönüllü arama-kurtarma ekiplerine katılarak ekiplere ciddi destek sağlamıştı.

14 Kasım 2024'te, Interpol araması gerekçesiyle gözaltına alınarak geri gönderme merkezine gönderilen Umarov, kalp yetmezliği hastası olmasına rağmen defalarca yapılan sağlık başvuruları ve acil ameliyat çağrılarına ne tahliye edildi ne de gerekli sağlık hizmetlerine erişimi sağlandı.

Göz göre göre ölüme terk edilen Umarov, çok geç alındığı ameliyattan sağ çıkamayarak 18 Haziran günü vefat etti.

Umarov için Başakşehir Hazreti Hüseyin Camii'nde öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazına, yakınları ve sevenlerinin yanı sıra HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin de katılım sağladı.

Burhan Kavuncu

"Kardeşimizin şehid olduğuna inanıyoruz"

Cenaze namazı öncesinde bir konuşma gerçekleştiren Türkistanlılar Derneği Başkanı Burhan Kavuncu, "Hasan kardeşimizin Allah cihad arzusuyla yaşayan bir mümindi. Doğrusunu Allah bilir ama biz zahire bakarız. Zahire göre kardeşimiz bir mücahit olarak yaşadı ve inşallah mazlum olarak, zulüm altında son nefesini verdi. Onu tanıyanlar olarak kardeşimizin şehid olduğuna inanıyoruz." dedi.

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin

"Bize sığına kardeşlerimize kucak açmak, selametle bir şekilde yaşamlarına olanak sağlamak devlet olarak sorumluluğumuzdur"

Cenaze namazının ardından yaşanan mağduriyete ilişkin İLKHA muhabirine konuşan HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Mehmet Eşin, "Öncelikle Hasan kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gerçekten bu gurbette, mazlumane bir şekilde bu dünyadan ayrılması bizi derinden üzdü. Hasan kardeşimiz son dönemde Türkiye'de bize sığınan kardeşlerimizden sadece birisidir. Bu hikâye gibi Türkiye'de geri gönderme merkezlerinde nice Hasanlar, Ayşeler var. Cenaze namazında sağımda ve solumda merhumun çocukları vardı. Kendi ülkelerinde zulüm gördükleri, inançlarını rahatça yaşayamadıkları için bize sığınan kardeşlerimize kucak açmamız, onlara sahip çıkmamız, yediklerimizden yedirmemiz, selametli bir şekilde yaşamalarına olanak sağlamamız devlet olarak üzerimizde bir sorumluluktur." diye konuştu.

"Siyonistler aramızda güvenle dolaşırken bize sığınan kardeşlerimizin geri gönderme merkezlerine alınması ne insani ne İslami ne de hukukidir"

Eşin, "Türkiye vatandaşı olup da işgal rejimi adına askerlik yapan, Filistin'e gidip çocuklarımızı, kadınlarımızı katledenler aramızda güven içerisinde dolaşırken bize sığına kardeşlerimizin genellikle 'terörist' damgasıyla damgalanarak Geri Gönderme Merkezlerine atılması ne insanidir ne İslamidir ne de hukukidir. Bu uygulamaya bir an önce son verilmeli. Varsa bir suçu yargılanmalı ama yaka paça kadın ve çocukları evde bırakılarak, kimi zaman kadın ve çocuklarla birlikte geri gönderme merkezlerine atılması doğru değildir. Hasan kardeşimizin orada vefat etmesi bu merkezlerin ne kadar insani şartlardan uzak olduğunu da göstermiştir. Hastaysa tedavi edilmeliydi. Ancak maalesef bu yapılmadı. Buradan Türkiye Cumhuriyetine, içişleri, dışişleri bakanlığına bu uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu bize yakışmaz. Bu durum gayretullaha dokunur ve yarın bir gün dünyada ve ahirette çok farklı bir şekilde bize yansıyacaktır. Temennimiz, Hasan kardeşimizin bu durumunun son örnek olmasıdır. Hasan kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabrı cemil diliyorum." şeklinde konuştu.

Merhum Umarov, kılınan cenaze namazı sonrasında defnedilmek üzere Kilyos Mezarlığı'na götürüldü. (İLKHA)

Gazze'de can kaybı 55 bin 706'ya yükseldi

Dolmuş ve otomobil çarpıştı. 5 yaralı

BM: israil'in saldırılarının kitlesel insan göçü gibi bölgesel etkisinden endişeliyiz

Muğla açıklarında44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Muş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu durdurulmalı

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: israil Lübnan topraklarından çekilmeli

March To Gaza heyetinden Faruk Dinç’e geçmiş olsun ziyareti

Mardin Kalesi çevresinde orman yangını: İki ayrı noktada alevler yükseldi

Sakarya'da 19 kilogram skunk ele geçirildi: 1 tutuklama

Mangal, her yıl yüzlerce hektar ormanı kül ediyor!

Malatya'da depremzedelerin kura heyecanı

HÜDA PAR heyetinden Tarsus medyasına ziyaret

HÜDA PAR: Açılan alan sonrası dönemde Kürtleri yozlaştırma projeleri devreye sokulmak isteniyor

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Başka gazeteler kapanmadan yerel basın desteklenmeli

Filistin Diplomasi Merkezi’nden Milletvekili Dinç'e geçmiş olsun ziyareti 

Balıkesir'de orman yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonunda tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmayı, hedefliyoruz

BM: 2 milyon Suriyeli ülkelerine geri döndü

Mardin’de tarihi silueti bozan yapıların yıkımı devam ediyor

Devrim Muhafızları, işgal rejimine yönelik yeni bir füze ve İHA saldırı süreci başlattıklarını duyurdu

Yemen'de kabileler Gazze ve İran için genel seferberlik ilan etti

Kazakistan ve Azerbaycan'dan ortak deniz tatbikatı

Trump'tan "ABD İran'a saldırmaya hazırlanıyor" iddiasına yanıt

Merkez Bsı rezervleri 159,3 milyar dolara yükseldi

Samsun'da ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Irak, İstanbul'daki toplantıda İran için acil "Arap Bakanlar Toplantısı" çağrısı yaptı

Yangın söndürme uçağı Seyhan Barajı’na düştü: Pilot sağ kurtarıldı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de can kaybı 55 bin 706'ya yükseldi

Dolmuş ve otomobil çarpıştı. 5 yaralı

BM: israil'in saldırılarının kitlesel insan göçü gibi bölgesel etkisinden endişeliyiz

Muğla açıklarında44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Muş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu durdurulmalı

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: israil Lübnan topraklarından çekilmeli