Betül Altınsoy’un Şair Sevilay Çartık İle Söyleşisi
Sevilay ÇARTIK kimdir? (Ulaşılanın dışında, kalemiyle, duygusuyla…)
1966 Yılında İstanbul’da doğdum. Ve İstanbul’da yaşıyorum. Evli ve bir çocuk annesiyim.
Sanatın her dalını merakla takip eden, vatanını çok seven, şiir yazma sevdalısıyım. Gördüğüm yerlere adım atar atmaz müzelerini gezip bilgi edinme heyecanını hiç kaybetmeyen, öğrenmeye aç biriyim!… Tiyatro, kitap, şiir, müzik, yüzme en büyük hobilerim.
Eşimin işi dolasıyla ülke ülke ve şehir şehir gezen gezgincilerdenim. Kısa süreli gidip gelmelerle farklı kültürleri tanıma olasılığım bana çok şey kattığını söyleyebilirim.
Bu coğrafyanın tarihi, kültürü hep meramım olmuştur. Etkilendiğim anlar, kalemime şiir serpiştirdi.
Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Ortaokul yıllarında öğretmenimin desteğiyle öykü yarışmasına katıldım ve ilk dereceye girdim. Lisenin ilk yıllarında arkadaş gruplarında, her dinlediğim öyküden iki satırlık şiirlerin dilimden döküldüğünü fark ettim. Bu artık teneffüs aralarında arkadaşların ‘Hadi bir tane daha söyle’ demeleriyle perçinleşti. İnanılmaz keyifli ve eğlenceli zaman geçirmeye başladık. Edebiyat dersinde yazdığım kompozisyonlardan en yüksek notu alırdım. Bu belki de şiire açılan yolda en önemli beceri etkeniydi.
Karacaoğlan, Yunus Emre, Âşık Veysel gibi ustaların şiirlerini derste okuyorduk. Çok etkilendim. İşte o an şiir; kalemimin bayrağını çekti! Her yazdığım şiir kağıtlarını saklamaya başladım. Çalışma hayatından, emeklilik hayatına geçişte şiir tamamen hayatımın çoğu zamanını kapladı. Edebiyat sitelerinde şiir paylaşımlarına başladım. ‘
Günün şiiri’ seçilen şiirlerim taçlandırılıyordu. Buna öncü olan Antoloji.com, Radyo şiir sanatı, ve Edebiyatevi.com sitesindeki okuyuculara, şair yüreklere, seçici kurula sonsuz teşekkürlerimi borç bilirim… Her insani duyguyu barındıran, toplumun her bireyinin öyküsünü dikkate alan şiirler üretmeye çalıştım. Şiir sadece kendi yaşadıklarınızı anlatacağız bir sanat dalı olamaz. Olsa bile kalem bir yerde tıkanır. Ama bu yola çıkmak için güçlü etkenlerden biri!...Duygusu, tamamen size aittir. Bayrak, vatan, doğa, dostluk, sevda, sevgi ve yerme türünde şiirlerle, o has bahçede kalemim dolaşmaya başladı. Yıllar yılı biriktirdiklerim, eşimin desteği ve öncülüğünde kitaba dönüştü. İki şiir kitabım ve yeni doğmuş çocuk kitabım baskıdan çıktı.
Mesleğiniz nedir? Eğer bu mesleği seçmemiş olsaydınız hangi mesleği seçerdiniz?
Zincirlikuyu Yapı Meslek Lisesinden mezun olduğum için ‘ Yapı Ressamı’ unvanıyla İstanbul’un büyük yapılarının çizimlerinde çalıştım. Aynı zamanda AÖF Büro Yönetimi Sekreterlik Bölümü mezunuyum.
İşimi çok çok sevdiğim için yine zevkle aynı işimi yapardım. Galiba işin içinde yine yaratıcılık var. Bu beni cezp ediyor. Binaları çizip hayata geçtiğini gördüğünüz anda, mutluluk kaçınılmaz oluyor.
Ama;
Edebiyat bölümü okumayı çok isterdim. Lakin bu işin içine şiirle, derinden girdim. Hiç düşünmedim ki, bir gün şiir kitabı çıkarabileceğimi!...
Bestelenmiş şiiriniz var mı? Söz yazmaya devam edecek misiniz?
Evet var. Tamamen sanat müziğine olan tutkum vesile oldu. Dinlemekten büyük haz alıyorum. :)) İstanbul Tüyap Kitap Fuarı’nda imza günümüz de besteci Arif Bey, ilk şiirimi besteleyerek hayata geçirdi. Sonsuz minnettarım…
Bestelenmiş Şiirlerim
Buluşacak Sevdalar..........Sayın Dr. Arif Albayrak
Her anım boşa yanmış.......Sayın Ali Recep Güçlüler
Nasıl İstersen? ........Sayın Ali Recep Güçlüler
İlk çocuk kitabınızı çıkardığınızı söylediniz? Biraz bahseder misinz?
Çocuk öykü karalamalarım vardı. Fuar imza günlerinde, çocuklar şiir kitabımdan alıyorlardı. Aramızdaki iletişim ve enerji buna adım atmamı kuvvetlendirdi.
Aslında çocuk şiir kitabı çıkarmak hep istiyordum. Bu vesile ile ‘Hem hikaye hem şiir neden iç içe olmasın’ dedim. Anlatım aralarında konuyla ilgili, çocuklara yönelik şiirle, öyküyü pekiştirdim. Çokta iyi oldu kanısındayım. Lakin çocuklar şiir dünyasıyla erken tanışmalı!...
Peki son olarak buradan şair olmak isteyenlere seslenmek isteseniz ne derdiniz?
Yazmak için önce bol bol okumalı. Her işte olduğu gibi öğrenmekten kaçınmamalı. Şiir kurallarını çok iyi benimseyip kalemi tutmalılar. Sevginin gücü, duyguyla birleşince iyi işler çıkaracaklarından emin olsunlar. Hayat sanatın herhangi bir dalına dokunmadan yaşanmaz. Şiirsiz de sanat olmaz. Çünkü ‘Şiir sanatın bekçisidir’
Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Sizi tanımaktan çok mutlu olduğumu belirtmeden geçemeyeceğim. İlhamınız bol olsun efendim.
Sizi tanımaktan çok memnum oldum. Sevgiyle, sağlıkla, şiir gibi yaşayın. Kolay gelsin… Teşekkürlerimle, sevgiler…