Mustafa DEMİR

Tarih: 21.06.2024 17:47

Vergi Adaleti...

Facebook Twitter Linked-in

Vergiler bir devletin yaşaması ve hizmetleri için vazgeçilmez bir unsurdur.   

Tarihî bir vakıa olan vergi, Türkçe'deki 'vermek' kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime, kendileri ile birlikte kullanıldığı terkiplere göre farklı manalar alır. Bununla beraber hemen hepsinde 'başkasına bir şey vermek' gibi ortak bir özellik taşır.   Her devletin vergi sistemleri birbirine benzese de farklılıklar vardır.Sosyal devlet anlayışı, kazançlara göre vergi oranlarını belirleyen düzenlemeleri yapmak zorundadır.   Vergi düzenlemesi, devletlerin gelir elde etmek, ekonomik faaliyetleri düzenlemek ve sosyal adaleti sağlamak amacıyla yürüttükleri çeşitli yasalar, kurallar ve politikaları içerir. Genel olarak, vergi düzenlemesi şu unsurları kapsar: 

VERGİ TÜRLERİ: 

1-Gelir Vergisi 

2- Katma Değer Vergisi 

3- Kurumlar Vergisi 

4- Servet ve Mülkiyet Vergisi 

5- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)   

Ayrıca, Vergi Teşvikleri ve Muafiyetleri bulunmaktadır. Yatırımları teşvik etmek, belirli sektörleri desteklemek veya sosyal hedefleri gerçekleştirmek amacıyla uygulanan vergi indirimleri veya muafiyetlerdir.   

Uluslararası Vergi Düzenlemeleri: ise; Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarıdır.   

Transfer fiyatlandırması kuralları: Çok uluslu şirketlerin, bağlı kuruluşlar arasında mal ve hizmet transferlerinde adil fiyatlandırma yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen kurallardır.   Vergi cennetleri ve offshore düzenlemeleri: Vergi cennetleri düşük veya sıfır vergi oranlarına sahip ülkelerdir.   Vergi Denetimi ve Uygulaması:   Vergi daireleri tarafından yapılan denetimler ve vergi toplama faaliyetleri, vergi kaçakçılığı ve usulsüzlükleri önlemeye yönelik uygulamalardır.   Vergi Reformları: Ülkeler, ekonomik koşulların değişmesiyle birlikte vergi sistemlerini reforme edebilir. Bu reformlar, vergi tabanını genişletmek, vergi oranlarını ayarlamak veya vergi sistemini daha adil ve etkin hale getirmek amacıyla yapılır.  

İşte tam bu zamanda yapılacak vergi düzenlemesinde; -orta ve alt tabakadaki vergi yükünün azaltılması -küçük esnafın yükünün hafifletilmesi -Emeklilere ayrıcalıkların tanınması gibi Vergi adaleti açısından çok önemlidir.   Devletimizin Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı çalışmalarda çok kazanandan çok, az kazanandan az, hiçbir kazancı olmayan veya asgari geçimini bile zor karşılayandan ise, hiç vergi almamalıdır. 

ADALETİ SAĞLAMALIDIR.  

 Sosyal Devlet Anlayışı ile milletimizin refah seviyesi dengelenmeli ve geçim sıkıntısı yaşayanlara rahat bir nefes aldırılmalıdır. Vergi alınmayan hiçbir şey kalmadı. Tüketim ve sermayesi çok olanlara vergi artırımı sıkıntı vermez ama dar gelirliyi yıkar. Öyle bir hale geldi ki, yolunu bulan kıvırıyor. Hele hele sermaye sahiplerine gelen vergi affı indirimleri toplumun canını sıkıyor.   

Bu nedenle İnsanlar, vatanı ve devleti için severek vergisini vermek için, yapılan adaletli vergi düzenlemelerine ihtiyacımız vardır. 

Temennimiz ve dileğimizdir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —