Biz inanmış insanlar olarak yalanın ne kadar çirkin bir şey olduğunu bilmekteyiz.İnsanoğlu değerleri arasında da karektersizlik olduğu bilinir.
Ancak buna rağmen,
toplumda bir sürü yalanlar ortada gezmektedir.Kimileri bilerek kimileri de bilmeden buna karışmaktadır.
Kur’an-ı Kerim’de Allah (cc) yalancılara lanet etmektedir.
Ancak;
Buharî ve Müslim Sahihlerinde şöyle bir hadis zikrederler:
“Halkın arasını düzelten ve bunun için hayır niyetiyle söz ulaştıran veya hayır kasdıyla yalan söyleyen, yalancı değildir.”
(Buharî, Sulh 2; Müslim, Birr 101)
İslam’a göre yalan büyük bir vebaldir.
“Pis putlara tapmaktan sakının, bir de yalan söz söylemekten sakının.”
(Hac, 22/30)
KONU BAŞLIĞIMIZ YÖNETİCİLER…
En baştan en aşağıya kadar olan tümünü kastediyorum.
Önlerine gelen veya getirilen her işe,yüzde yüz emin olmadan kalkışılan ve söylenenlerde, doğru olmayan yalan ihtimali artar.Haksız işlemlerde bulunmak ise kaçınılmazdır.
Bu konuda adlî ve idarî birçok mağduriyetler söz konusudur.
Onun için araştırma tek yönlü olmamalı,adalet ve hak noktasında yöneticiler görevlerini ifa etmelidir.Bunu yaparken de hissi davranışlarını kenarda tutabilmenin iradesini göstermeliler.Önüne konulan yalan ifadelere çanak tutma zafiyeti içinde olmamalılar.
Yalana yalan katılır yoksa.
Yalanın kötülüğüne gelince, Peygamberimiz (ASV);
"Yalan kötülüğe, kötülük Cehennem'e götürür. İnsan yalancılık yapa yapa, nihayet Allah katında yalancılardan yazılır"
(Buharî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103-105) buyurmuştur.
Yöneticilerin aldıkları bilgiler doğru olmazsa,yalan bilgilerle devam ederse o yalana ortak olur.Hem kendi zarar eder,hemde etrafına zarar verir.
Buda işin ehli olma durumunu gösterir.
Bununla birlikte;
Kendi çalışanına kibirle davranan yönetici acziyet içinde demektir.
-Ben memurumla nasıl görüşürüm diyen,
-Bana ne sıkıntısından,
-Haftalarca bekletilen randevu istekleri,
-Halktan kopuk ve yalan mazeretlere sığınanlar ve
-İmzalanacak evraklar biraz daha beklesin diyen,
gününü gün eden bürokratlara şahidiz.
İnsan olmanın fazileti büyüktür.
Ebubekir’ler olacağı gibi,Ebucehil’ler de olacaktır.
Makam ve mevkiler,zenginlik ile saltanatlar geçicidir.
Dünya ölümlü,mahşer hesaplı bir meydandır.
Herkes hesabını buna göre yapsın.
Kalınız doğruluk ve sağlıkla…