Tarih: 19.07.2025 14:32

Batman'da konut satışları yaz sezonunda durma noktasında!

Facebook Twitter Linked-in

Batman'da konut satışları yaz sezonunda yaklaşık yüzde 85 oranında durdu.

Kentte eski daire fiyatları 2-3 milyon TL, sıfır daireler ise 5-20 milyon TL arasında seyrediyor.

Arsa sahiplerinin yüksek kat karşılığı pay talepleri ve yeni ruhsat ile çap izinlerinin verilmemesi fiyat artışında önemli rol oynuyor.

Kiralık daire sayısı fazla ve kira fiyatları genel olarak sabit kalırken, esnaf ise özellikle merkezi bölgelerdeki yüksek kira maliyetleri nedeniyle zor durumda.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEBD) Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, yüksek konut fiyatları ve faizin satışları olumsuz etkilediğini belirtti.

Yaz sezonunda olmamıza rağmen, Batman'da konut satışlarının geçmiş yıllara göre ciddi bir durgunluk yaşadığını ifade eden TEBD Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, eskiden yaz aylarında hareketli olan konut piyasasının, şu anda büyük bir sıkıntı içinde olduğunu anlattı.

"Piyasada büyük bir durgunluk yaşanıyor"

Değirmenci, "Geçmişte yaz ayları konut satışları açısından oldukça verimli geçerken, bu yıl fahiş fiyatlar ve konut kredisi olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle piyasada büyük bir durgunluk yaşanıyor. Özellikle memurlar ve vatandaşlar, yüksek faiz oranları nedeniyle konut kredisi çekmekte zorlanıyor. Bu durum, fahiş fiyatlarla birleşince konut satışlarının yaklaşık yüzde 85 oranında durmasına yol açmış durumda." dedi.

"20 milyona çıkan daireler var"

Batman'daki daire fiyatlarının oldukça yüksek seviyelere ulaştığını aktaran Değirmenci, 20-25 yıllık eski dairelerin fiyatlarının 2-3 milyon TL arasında değiştiğini, sıfır dairelerin ise 5 milyon TL'den başlayıp 20 milyon TL'ye kadar çıktığını ifade etti. Bu fiyatların vatandaşın alım gücünü tamamen ortadan kaldırdığını söyledi.

"Arsa sahipleri yüksek pay istiyor"

Konut fiyatlarındaki artışın temel sebeplerinden birinin arsa sahiplerinin kat karşılığı projelerde yüzde 50 gibi yüksek pay talep etmesi olduğunu belirten Değirmenci, bunun müteahhitlerin maliyetlerini artırarak fiyatların iki katına çıkmasına neden olduğunu dile getirdi. Ayrıca müteahhitlerin kâr marjlarının yüksek tutulmasının fiyatları tavan yaptığını söyledi.

"Ruhsat izinleri çıkmadığı müddetçe sorunlar sürecek"

Bunun yanı sıra, belirli bölgelere yeni ruhsat ve çap izinleri verilmemesinin fiyat artışında etkili olduğuna dikkat çeken Değirmenci, "Örneğin, tamamlanmak üzere olan hastane bölgesine çap verilmediği için o çevrede eczane, kiralık veya satılık daire bulmak imkansız hale geliyor. Aynı şekilde, Hilal Mahallesi gibi bölgelere de çap ve ruhsat verilmesi gerekiyor. Bu izinler verilmediği sürece mevcut sorunların devam edeceği öngörülüyor." diye konuştu.

"Kira fiyatları sabit kaldı"

Kiralarla ilgili de değerlendirmede bulunan Değirmenci, "Batman'da şu anda binden fazla kiralık daire bulunuyor ve kira fiyatları genel olarak sabit kalmış durumda. Bazı kiralar en fazla yüzde 15-20 oranında artış göstermiş olsa da, genel bir yükseliş gözlemlenmiyor. Bunun nedeni, geçmişte kiraların çok fahiş seviyelere çıkmış olması ve şu anda daire bolluğu yaşanması. Atamalar ve tayinler bitmiş olmasına rağmen kiralık daire sayısı hâlâ yüksek." ifadelerini kullandı.

"Esnaf kiraları 300 bin TL'ye kadar çıktı"

Öte yandan esnafın kira maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirten Değirmenci, özellikle Diyarbakır Caddesi gibi merkezi yerlerde kiraların 30 bin TL'den başlayıp 250-300 bin TL'ye kadar çıktığını söyledi.

"Esnaf kira maliyetleri nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor." diyen Değirmenci, şöyle devam etti: "Birçok esnaf, tüm çabalarına rağmen sadece kirasını çıkarabiliyor, hatta bazıları kirasını bile çıkaramıyor ve iflasın eşiğine geliyor. Bu durum, esnaf için sürdürülemez bir hal almış durumda. Bu konuda hem mülk sahiplerine hem de yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz." (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —