SAĞLIK 25.03.2025 23:40:06 0

Epilepsiyle ilgili yanlış bilgiler hastalara zarar verebilir!

Epilepsiyle ilgili yanlış bilgiler hastalara zarar verebilir!
Haberi Sesli Oku

Epilepsinin genetik veya çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabileceğini söylüyor.

26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkındaki doğru bilinen yanlışları açıkladı ve hem hastalara hem de yakınlarına önerilerde bulundu.

Genetik ve çevresel faktörler epilepsiye neden olabilir!

Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktiviteye bağlı olarak tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir bozukluk olduğunu hatırlatan Dr. Celal Şalçini, “Bu nöbetler, beyin hücrelerinin (nöronlar) aşırı ve birlikte aynı zamanda/senkronize aktivitesi sonucu ortaya çıkar.” dedi.

Epilepsinin, genetik yatkınlık, beyin travması, enfeksiyonlar, inme, tümörler veya gelişimsel bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceğini dile getiren Şalçini, tanı sürecinin hastanın klinik öyküsü, nöbetlerin özellikleri ve nörolojik muayene ile başladığını, tanıyı doğrulamak için ise Elektroensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve kan testleri gibi bazı testler kullanıldığını söyledi.

Düzenli uyku, stres yönetimi ve ilaçların düzenli kullanımı nöbet riskini düşürebilir…

Bazı faktörlerin epilepsi ataklarını tetikleyebildiğine dikkat çeken Şalçini, “Yetersiz uyku, nöbet eşiğini düşürür. Psikolojik stres, nöbet riskini artırabilir. Özellikle alkol yoksunluğu nöbetlere yol açabilir. Bazı bireylerde yanıp sönen ışıklar nöbetleri tetikleyebilir. Antiepileptik ilaçların düzensiz kullanımı nöbet riskini artırır. Bazı ilaçların kendileri nöbetleri tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

Bu faktörlerden kaçınmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekleyen Şalçini, düzenli uyku, stres yönetimi, ilaçların düzenli kullanımı ve fotosensitivitesi/ışığa hassasiyeti olan bireylerin yanıp sönen ışıklardan uzak durmasının özellikle önerildiğini aktardı.

Aile üyeleri nöbet sırasında nasıl müdahale edeceğini öğrenmeli!

Epilepsi ile yaşayan bireylerin ve ailelerinin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken faktörlere değinen Dr. Celal Şalçini, şunları söyledi:

“Antiepileptik ilaçların düzenli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekir. Uyku düzeni ve stres yönetimine önem verilmeli, tetikleyici faktörlerden uzak durulmalı. Nöbet sırasında yaralanmayı önlemek bulunulan odanın veya banyonun kapısı kilitlenmemeli, keskin eşyalar açıkta bırakılmamalı ve yüzme gibi aktiviteler sırasında hasta yalnız olmamalı. Nöbetlerin sıklığı, süresi ve tetikleyicileri kaydedilmeli. Aile üyeleri ve yakın çevre nöbet sırasında nasıl müdahale edeceğini öğrenmeli.”

Doğru yaklaşımlarla epilepsi hastaları aktif bir yaşam sürebilir!

Epilepsi hastalarının toplumda karşılaştığı yaygın yanlış inanışlar olduğunu dile getiren Şalçini, “Epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünenler bile var.” dedi.

Epilepsi hastalarının normal bir yaşam süremeyeceği inanışının da yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini, “Doğru tedavi ve yönetimle epilepsi hastaları aktif bir yaşam sürdürebilir. Bir diğer yanlış bilinen konu ise ‘nöbet sırasında hastanın dilini tutmak gerekir’ bilgisi. Bu, hastaya zarar verebilir. Bunun yerine, hastayı güvenli bir pozisyona almak ve nöbetin bitmesini beklemek gerekir.” açıklamasını yaptı.

Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkındaki farkındalığı artırmak için ise; toplumda eğitim programları düzenlemek, medya ve sosyal platformlarda doğru bilgiler paylaşmak, okullarda ve iş yerlerinde epilepsi hakkında bilinçlendirme seminerleri yapmak, epilepsi dernekleri ve hasta grupları aracılığıyla destek sağlamak gibi adımlar atılabileceğini söyledi.

Epilepsi hastaları, bu önerilerle sosyal hayatlarının daha verimli sürdürebilir!

Epilepsi ile yaşayan bireylerin sosyal hayatlarını daha verimli sürdürebilmesi için önerilerde bulunan Dr. Celal Şalçini, sözlerini şöyle tamamladı:

“Epilepsi dernekleri veya hasta gruplarına katılarak benzer deneyimler paylaşılabilir. İş yerinde, okulda veya sosyal çevrede epilepsi hakkında açık iletişim kurulması kişiye iyi gelebilir. Doktor onayıyla düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltır ve genel sağlığı iyileştirir. Epilepsi hastaları, uygun tedavi ve destekle eğitimlerini tamamlayabilir ve iş hayatında başarılı olabilir. Gerektiğinde psikolojik danışmanlık alarak duygusal zorluklarla başa çıkmak için adım atılabilir.” (İLKHA)

Gaziantep'te park ve bahçelerde denetim başladı

Müftü Haliloğlu: Ramazan ayı boyunca yaptığımız ibadetleri devam ettirelim

Özgür Kudüs Platformu'ndan bayram mesajı: Özgür Filistin için dualarımızı eksik etmeyeceğiz

Kürt toplumuna evliliği, “ölüm ve kölelik” gibi gösteren yayınevine tepki

Mardin'de yeni evli çiftten Gazze'ye 120 bin liralık bağış

"Bayram yalnızca sevinç değil mazlumları hatırlamak, ihtiyaç sahiplerine destek olmaktır"

Dünya Kudüs Günü'nde siyonist işgalciler protesto edildi

Ramazan sonrası nasıl beslenmeli, bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

Müftü Bekiroğlu: Bayramlarda gözleri kapıda olanları unutmayalım

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer'den bayram mesajı

Bosna-Hersekli Müslümanların inşa edeceği 4-6 yaş Kur'an kursunun temeli atıldı

Bakan Tunç: Uludağ'daki otel yangınının tüm yönleriyle aydınlatılması için soruşturma hassasiyetle yürütülüyor

Anamur'da müftülük personeli bayramlaştı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Ramazan Bayramı mesajı  

Doç. Dr. Şenormancı: Bipolar bozuklukta doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir yaşam mümkün

Bakan Yumaklı, Ramazan denetimlerinin sonucunu aktardı

Mardin Mil Diyanet-Sen İl Başkanı Taş: Gazze’nin gündemden düşürülmemesi lazım

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısının 10 bini aşabileceği açıklandı

Yetimler Vakfı'ndan Ramazan bayramı mesajı

Harvard'da akademik özgürlüğe siyonist müdahale

"Filistin davasını bilgi, bilinç ve ümmet olma şuuru ile gençlere anlatmalıyız"

İl il bayram namazı saatleri

Meteorolojiden 7 kente fırtına uyarısı

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği sis nedeniyle durdu

Bakan Yerlikaya: Bazen trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir ömür mutluluk getirir

Türkiye’nin yakalayıp iade ettiği Özbeklere idam cezası

Hani’de Kudüs Günü Yürüyüşü ve basın açıklaması düzenlendi

İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı

Bayramda hava nasıl olacak?

Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı

Yükleniyor