Gıda maddelerinde fiyatların kontrol altında tutulması, tüketicilerin alım gücünü korumak adına büyük önem taşıdığını ifade eden esnaf, bunun için denetimlerin arttırılması gerektiğini vurguladı.
Temel gıda maddelerindeki fiyatların sabit kalması, hem tüketicinin alım gücünü koruma açısından hem de esnafın ticaretini sürdürülebilir kılma noktasında önemli bir denge unsuru olduğunu belirten esnaf Yunus Yanaç, yılbaşı olduğu için henüz bekledikleri bir artışın gerçekleşmediğini söyledi.
"Denetim mekanizması çalışmalı"
Fiyatların artmasından endişe duyduklarını vurgulayan Yanaç, "2025 yılına girdikten sonra ürünlerde daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Ürün temininde sorun yok ve talep fazla olmadığı için fiyatlarda şu an için büyük bir yükselme yok. Tahin, zeytin ve el yapımı salça fiyatları geçen seneyle neredeyse aynıdır. Tereyağı fiyatında biraz yükselme var. Beklentimiz ise asgari ücrete göre fiyatların fazla yükselmemesidir. Hükümete düşen ise fiyatların artmaması için denetim mekanizmasını sürekli çalıştırmasıdır." dedi.
"Temennimiz fiyatların sabit kalmasıdır"
Bir diğer esnaf Hüseyin Ayhan ise şunları söyledi: "Temel tüketim maddesi olan bulgur, pirinç ve mercimek fiyatları; çerez, baharat ve piyasadaki diğer ürünlere göre pek bir artış yok. Millet bakliyat almaya mecburdur. Çünkü temel tüketim ürünüdür. Genellikle bulgur, pirinç, mercimek ve havaların soğumasıyla fasulye tüketimi yüksektir. Şu anda ortalama bulgurun kilogram fiyatı 30 TL, mercimek 50 TL, duble baldo pirinç 70 TL, ahlat fasulye 60 TL ve iri boy nohutun kilosu da 100 TL'dir. Temennimiz fiyatların sabit kalmasıdır." (İLKHA)