Gercüş’te asırlardır orakla pirinç hasadı yapılıyor

Tarih: 29.10.2022 13:40
Gercüş’te asırlardır orakla pirinç hasadı yapılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Gercüş’te asırlardır orakla pirinç hasadı yapılıyor

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde çiftçiler, pirinç hasadını asırlardır atadan geleneksel yöntemlerle sürdürüyor. Çiftçiler teknolojiden uzak bilek gücü ve alın teri ile kışlık mahsullerini hasat ediyor.
İlçeye bağlı Gönüllü köyünde arazilerin engebeli oluşundan dolayı Anadolu’da ilk uygarlıklardan beri kullanılan ilk tarım aletlerinden olan orak ile günün ilk ışıklarında tarlalarına gelen köyün sakinleri akşam gün batımına kadar tarlada mesai yapıyor.
Gönüllü köyünde yaklaşık 100 yıldır ekilen pirinçler, köylülerin yardımlaşması ile oraklarla biçiliyor. Biçilen çeltikler, düz alana seriliyor. Daha sonra traktörle çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. Bir hafta boyunca güneşte kurutulan pirinç, değirmende kabuklarından sıyrılarak sofra için hazır hale getiriliyor.
Köy sakinlerinden Salih Kavak, “Şu anda pirinç hasadı yapıyoruz. Bizim bölgede 6 aylık ve 3 aylık diye adlandırdığımız iki türlü pirinç yetişiyor. 6 aylık dediğimiz pirinç mart, nisan ayında ekiliyor, 3 aylık dediğimiz ise haziran ayında ekiliyor. 3 ay arayla ektiğimiz pirinçlerin hasadını aynı zamanda yapıyoruz. Engebeli araziler olduğu için traktörler giremiyor. Gönüllü köyünde çoğu tarlanın içerisine traktör giremediği için asırlardır oraklarla pirinç hasadını yapıyoruz ve hayvanlarla çift sürüyoruz. Yüz yıllardır bu köyde pirinç ekiliyor. İmece usulü ile köylüler birbirine yardım ediyor. Benim hasadım olduğu zaman köylüler geliyor. Onların hasadı olunca biz yardımlarına gidiyoruz, bir birimize yardımda bulunuyoruz. Tarlada orakla hasat yaptıktan sonra düz bir alana çadırımızı kurup at ve eşeklerle pirincimizi taşıyoruz ve çadırın üzerine seriyoruz. Daha sonra traktörlerle üstünden geçerek harmanlıyoruz. Harmanladıktan samların üstüne bırakıp kurutmaya bırakıyoruz 1 hafta kuruduktan sonrada değirmene götürüp pirinç haline getiriyoruz. Tamamen organiktir ve çok lezzetlidir. Pirincin kilosunu 40 TL den satıyoruz' dedi.
[gallery ids=',54778,54779,54780,54781,54782,54783,54784,54785,54786']

Ürdün'de Müslüman Kardeşler Cemaati'nin Genel Murakıbı gözaltına alındı

İşgalciler Batı Şeria'da bir çocuğu şehit etti

İspanya, Avrupa'yı işgal rejimini cezalandırmaya çağırdı

Irak'tan İran'ın ABD üssüne yönelik misillemesine ilişkin açıklama

HAMAS: Sözde yardım dağıtım noktaları planlanmış ölüm tuzaklarıdır

Batman'da buğday tarlasında yangın: 3 bin dönüm alan kül oldu

İranlı general Musevî: Netanyahu tam anlamıyla perişan olana kadar cezalandırılması devam edecek

THY'den bazı Arap ülkelere sefer iptali

Memur-Sen Batman Şubesi'nden Sason'daki kazaya ilişkin taziye mesajı

UNRWA, Türkiye'de ofis açacak

Malatya'da evde sağlık hizmetleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Adana’da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü yaralandı

Katar, İran saldırısını kınadı; müzakere ve diyalog çağrısında bulundu

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi: ABD'nin bizi vurduğu füze sayısı kadar Katar'daki üssü hedef aldık

İran, Katar’daki ABD üssü El-Udeyd’i füzelerle hedef aldı

Ev yangınında maddi hasar oluştu

Şanlıurfa’da “Kökünü Kurutma” operasyonu: 13 tutuklama

İşgalcilerin bugünkü saldırısında yardım bekleyen 17 Gazzeli şehit oldu

Mardin Müftü Yardımcısı Çiftçi: İşgalci Yahudilerin bütün çabaları Mescid-i Aksa'yı tamamen ele geçirmektir

Şanlıurfa’da seyir halindeki tırda yangın paniği

Şanlıurfa’da sulama trafosunda yangın: Çiftçiler tedirgin

Göç İdaresi: İran’dan Türkiye’ye göç yaşanmıyor

Batman'da otomobilde küçük çaplı patlama yaşandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'a saldırıların daha büyük bir felakete dönüşmemesi için yoğun çaba harcıyoruz

Aylardır çökmüş halde bulunan kaldırım ve yol için vatandaşlar çözüm bekliyor

Malatya'da gider borusuna düşen yavru kedi bir saatlik çalışmayla kurtarıldı

Halk otobüsü alevlere teslim oldu

Avrupa’da ABD’deki altın rezervlerini geri alma çağrıları yükseliyor

Adana'da alt geçitler trafiğe kapatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkının ve hükümetinin yanındayız

Yükleniyor