Açılış törenine katılan Vali Seddar Yavuz, projeleri inceleyerek öğrencilerle sohbet etti.
Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Vali Yavuz, bilim ve teknolojiye yapılan yatırımların Türkiye'nin geleceği için taşıdığı öneme vurgu yaparak, gençlerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Vali Yavuz, "Bağımsız ve güçlü bir Türkiye için yapmamız gereken, teknoloji yolculuğunda evlatlarımızı desteklemek, bu alana özel kaynaklar ayırmak ve onlara rehberlik etmektir" dedi.
Yarışmaya katılan gençleri, onları hazırlayan öğretmenleri, ev sahipliği yapan üniversitenin rektör ve akademisyenlerini, farklı illerden gelen tüm katılımcıları tebrik eden Vali Yavuz, Türkiye'nin geleceğine olan inançlarının her geçen gün daha da güçlendiğini belirtti.
TÜBİTAK Sergi Açılışının ardından, İnönü Üniversitesi rektörlük senato salonu'nda düzenlenen İnönü Üniversitesi paydaş kurumlar toplantısına katılan Vali Yavuz, üniversitelerin bilim ve eğitim alanındaki en önemli markalardan biri olduğunu ifade etti. Yavuz, "Üniversitelerimiz, ülkemizin bilim ve eğitim alanındaki en önemli markalarından biridir. Şehrimiz de bilim şehri tanımına son derece uygun bir yapıya sahiptir" diye belirtti.
Bunun yanı sıra, geçmişte farklı illerde görev yapmış bir vali olarak Malatya'daki üniversitelerin akademik başarıları, yürüttükleri projeler ve performans açısından önemli bir seviyeye ulaştığını belirten Yavuz, bu başarıda emeği geçen tüm akademisyenlere, şehrin yöneticilerine ve katkı sunan herkese şükranlarını sundu.
Üniversitelerin yalnızca kampüslerinde bilim üreten kurumlar olmadığını belirten Yavuz, "Eğer öyle olsaydı, belirli şehirlerde toplanmaları daha verimli olabilirdi. Ancak biz üniversiteleri, şehri aydınlatan birer değer olarak görüyoruz" dedi.
Üniversitelerin sanayi, üretim, ihracat, sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmalara aktif olarak katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Vali Yavuz, Cumhurbaşkanının öncülüğünde her ile bir üniversite kazandırıldığını hatırlatarak, "Üniversite-sanayi iş birliği konusundaki çalışmalara daha fazla destek verilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
Şehrin tüm kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, iş dünyasının ve yerel yönetimlerin üniversitelerin gelişmesine katkıda bulunması gerektiğini belirten Yavuz, akademisyenlerin daha iyi çalışma ortamlarına sahip olmalarını sağlamanın önemine dikkat çekti.
Depremden etkilenen iki üniversitenin fiziki altyapılarının hızla iyileştirilmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirten Yavuz, Malatyalı iş insanlarının da bu sürece duyarlılık göstermesi gerektiğini vurgulayarak, "Üniversitelerimizin gelişmesi için hayırseverlerimizin desteği de çok kıymetlidir. Depremin etkilerini ortadan kaldırmak ve eğitimde sürekliliği sağlamak için üniversitelerimize yapılacak bağışlar ve yatırımlar büyük bir anlam taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Şehirdeki başarılı öğrencilerin desteklenmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Yavuz, "Çok yetenekli araştırma projeleri geliştiren gençlerimiz var; ancak bu projelerin hayata geçirilmesi için ekonomik imkânları sınırlı olan öğrencilerimize destek sağlanmalıdır" dedi.
Bilim ve teknoloji alanında çalışan öğrenci gruplarının malzeme temininde büyük zorluklar çektiğini ifade eden Yavuz, iş insanları ve sanayi kuruluşlarının bu gençlere destek olması gerektiğini belirtti.
Üniversitelerin güçlenmesi, bilim ve sanayi ile bütünleşmesi, bir şehrin kalkınmasının en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Vali Yavuz, "Günümüzde bilim ve teknolojiye yatırım yapmayan toplumlar, rekabet gücünü kaybetmeye mahkûmdur. Ülkemizin geleceği için bilim, sanayi ve teknoloji alanında yürütülen projelere sahip çıkmalıyız" dedi.
Bağımsız ve güçlü bir ülke olmanın yolunun üretmekten, çalışmaktan ve bilimsel araştırmalara değer vermekten geçtiğini belirten Yavuz, "Bugün burada, üniversitelerimizin ve şehrimizin geleceğini birlikte şekillendirmek adına önemli bir adım atıyoruz" dedi.
Toplantı, karşılıklı istişare ve değerlendirmelerin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
Serginin açılışına, Vali Seddar Yavuz'un yanı sıra İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İl Milli Eğitim Müdürü Behçet bakır, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, STK temsilcileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. (İLKHA)