Organik ürünler ile glikozla yapılan ürünler arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Tarih: 21.11.2024 14:53 Güncelleme: 21.11.2024 14:53
Organik ürünler ile glikozla yapılan ürünler arasındaki fark nasıl anlaşılır?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Batman'da kış aylarının başlamasıyla birlikte, özellikle doğal ve organik ürünlere olan talebin arttığını belirten esnaf, vatandaşları glikozla yapılan ürünlere karşı uyardı.  

Kış aylarında en çok satılan ürünlerin başında cevizli sucuk, pestil, pekmez ve kuru üzüm geldiğini belirten esnaf, bu ürünler, doğallığı sayesinde özellikle soğuk aylarda tercih edildiğini belirtiyor.

Fiyatlar ise ürüne göre oldukça değişkenlik gösterdiğini belirten esnaf, fabrikasyon ürünlerin fiyatı, genellikle sabit olmamakla birlikte, doğal ürünler daha yüksek fiyatlarla satılabiliyor.

Piyasada cevizli sucuk fiyatlarının fabrikasyon olanlar için 150 TL ile 300 TL arasında değiştiğini belirten esnaf, ancak doğal ve el yapımı cevizli sucuklar, 350 TL ile 450 TL arasında bir fiyata satılabildiğini söyledi.

Pekmez fiyatlarının da ürünün doğallığına göre değiştiğini ifade eden esnaf, organik pekmez kilogram başına 280 TL ile 350 TL arasında fiyatlandırılırken, glikozlu pekmezler 150 TL ile 200 TL arasında satılabildiğini belirti.

Batman'da kış aylarında popüler olan cevizli sucuk, pestil, pekmez ve kuru üzüm gibi doğal ürünler, soğukla mücadelede önemli bir yer tutarken, ancak vatandaşların dikkatli olması ve sadece güvenilir kaynaklardan alışveriş yapması, sağlıklı bir tüketim için büyük önem taşıdığı ifade edildi.

"Piyasada her gördüğümüz pekmez, doğal ya da kaliteli olduğu anlamına gelmiyor"

Ahmet Erçin

Doğal ürün almak isteyenlerin mutlaka güvenli ve tanıdık yerlerden alış veriş yapmalarını tavsiye eden esnaf Ahmet Erçin, "Kış aylarında en çok sattığımız ürünlerin başında cevizli sucuk, pestil, pekmez, tahin, bal, helva ve kuru üzümdür. Sebebi ise kış aylarında soğuğa karşı korunma ve insanları dinç tutuğu için doğal ürünleri tercih ediyorlar. Sattığımız ürünlerin hepsi doğaldır. Piyasada her gördüğümüz pekmez doğal ya da kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü çoğu fabrikasyon ürünler ev yapımı diye satılıyor. Köy ürünleri her yerden alınmamalı. Yolarda ve kaldırımlarda yüzde yüz ev sucuğu ya da pestili diye satılıyor ama glikozdan yapılıyor. Ucuzdur diye de insanlar tercih ediyor." dedi.

"Üzümden yapılan pekmez, damağı hafif yakmakta ve üzüm tadı vermektedir"

Glikozla yapılan ürünlerin kesinlikle sağlıklı olmadığı ve herkesin dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Erçin, "Fabrikasyon olan ürünlerin fiyatı piyasada pek belli değildir. Bazı cevizli sucukların kilosu 150 liradan 300 liraya kadar satılıyor. Doğal ev yapımı sucukların fiyatı ise kilosu 350 liradan başlıyor ve 450 liraya kadar çıkıyor. İçindeki cevizin kalitesine göre fiyatı değişiyor. Organik ve doğal pekmezin kilosu ise 280 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Glikozla yapılan pekmez fiyatları ise 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Glikozla yapılan ürünler kesinlikle sağlıklı olmadığı için herkesin dikkat etmesi gerekir. Üzümden yapılan pekmez yendiğinde damağı yakmaktadır ve üzüm tadı alınmaktadır. Ama glikozla yapılan pekmez ise şeker tadı vermektedir. Vatandaş ucuz ürün alayım derken parasıyla kendini zehirliyor. Bundan dolayı vatandaş dikkatli olmalı ve tanıdık yerlerden alış veriş yapmalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

"Fabrikasyon ürünler glikoz, şekerden ve başka katkı maddelerinden"

Ahmet Başaran

Kış aylarının başlamasıyla vatandaşların yöresel ürünlere talebinin arttığını belirten bir diğer esnaf Ahmet Başaran, "Bunların başında cevizli sucuk, pestil, pekmez ve bölgeye has kuru üzümü var. Bunları tercih etmelerindeki sebep ise hem organik hem de doğal olmasından kaynaklanıyor. Ama aynı ürünlerin hazır fabrikasyon olanları da vardır. Vatandaş ürünlerden anlamasa bile fiyat farkından ve tadından kendini belli ediyor. Yöresel ve el yapımı ürünler vitamin değeri yüksek olması ve kış aylarında insanı dinç tutmasından dolayı tercih ediliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz tanıdık ve bilindik yerlerden alış verişlerini yapmalarıdır. Çünkü fabrikasyon ürünler glikoz, şekerden ve başka katkı maddelerinden yapılırken, yerli ve doğal ürünler üzüm ve suyunun kendisinden yapılıyor." diye konuştu. (İLKHA)

3 ayrı suç örgütüne operasyon: 19 gözaltı

Altın fiyatları yükselişte

Kocaeli valiliğinden duyuru: Saat 15.00'te sirenler çalacak

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı

Döviz kurlarında son durum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a gitti

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı: İşgalciler, yardım çığlıklarına rağmen sağ kurtulanlara ulaşmamızı engelliyor

YDS ve ALES bu hafta sonu yapılacak

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 5,9 milyar TL ceza

Batman'da uyuşturucu operasyonu: Tırda 27 kilogram skunk ele geçirildi

Doğa Göz Ardı Edildi, Emisyon Ticareti Öne Çıktı!

Trump'ın "Timsah Alkatrazı"na ilk göçmen tutuklular ulaştı!

Josep Borrell: Amerikalı paralı askerler Gazze'de bir ayda 550 Filistinliyi öldürdü

Brent petrolde düşüş

Meteoroloji uyardı: 2 ilde çok kuvvetli yağış

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım silahına dönüştürdü

Başkan Altun’dan kurum ziyaretleri

Batman Belediyesi’nden üstyapıda rekor çalışma: 145 bin metrekare parke döşendi

Çin ve Almanya'nın stratejik diyalog turları sürüyor

Yaralı halde bulunan şahin koruma altına alındı

Han Yunus'ta "güvenlik olayı": Kassam işgalcileri havanlarla vurdu

Peygamber Sevdalıları Vakfından Aşura Günü mesajı

Nijerya'daki saldırılarda 28 kişi hayatını kaybetti

Batman'da silahla yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

Benzin, motorin ve otogaza ÖTV zammı

Yahudi çeteler Nablus'ta Filistinlilere saldırdı: Yaralılar var

Gazze'de soykırımın 637'nci günü: Çadır kampları vuruldu, onlarca şehit var

Ensarullah Hareketinden işgal rejimine sert mesaj: "Operasyonlarımız devam edecek"

HAMAS: Gazze’deki ateşkes teklifiyle ilgili direniş ve liderlerle istişarelerimiz sürüyor

Yaralı şahin jandarma ekiplerince koruma altına alındı

Yükleniyor