SAĞLIK 7.05.2025 14:16:34 0

Prof. Dr. İrvan: Afet haberciliğinde yanlış veya eksik bilgi paylaşımı olumsuz etkilere neden olabiliyor

Prof. Dr. İrvan: Afet haberciliğinde yanlış veya eksik bilgi paylaşımı olumsuz etkilere neden olabiliyor
Haberi Sesli Oku

Deprem gibi afet durumlarında medyanın sorumluluğunun arttığını belirten Prof. Dr. Süleyman İrvan, medyadan hem yeterince hızlı olması hem de teyitsiz bilgiler aktarmamasının beklendiğine dikkat çekti.

Deprem haberciliğinde, ‘haberi hızlı ver ama doğru ver’ şeklinde özetlenebilecek bir yayıncılık anlayışının oturtulması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Süleyman İrvan, özellikle deprem gibi afet durumlarında medyanın hız ve doğruluk dengesini koruyarak toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmelerinin önemine dair açıklamalarda bulundu.

Deprem gibi afetlerde medyanın sorumluluğu daha çok artıyor 

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, medyada sorunlu habercilik pratikleri görüldüğünü hatırlatan İrvan, “Bu haberler ile sosyal medya paylaşımları konusunda Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bir ‘Deprem Haberciliği Rehberi’ oluşturmuştuk. Bu rehberde de vurguladığımız gibi, deprem gibi afetlerde medyanın sorumluluğu daha çok artıyor.” dedi.

Bir deprem meydana geldiğinde insanların bir an önce ne olup bittiğini öğrenmeye çalıştığını aktaran İrvan, “Bu nedenle medyanın son dakika haberciliğinde hem yeterince hızlı olması hem de teyitsiz bilgiler aktarmaması beklenir. Bu ikisi arasındaki dengeyi kurabildiği oranda medya başarılı olacaktır. Deprem haberciliğinde, ‘haberi hızlı ver ama doğru ver’ şeklinde özetleyebileceğimiz bir yayıncılık anlayışını oturtmamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Hız anlayışını teyide dayalı habercilik anlayışıyla değiştirmek kolay değil!

Doğruluk ve hız arasında denge kurarken, doğruluktan ödün vermemenin ilkesel olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Maalesef günümüzde habercilik pratiği büyük oranda sosyal medya platformları üzerinden yürüyor ve sosyal medyanın birinci ilkesi hız. Aynı şekilde, internet üzerinden yayın yapan haber siteleri de hıza dayalı bir yayıncılık anlayışına sahipler. Bu anlayışı, teyide dayalı habercilik anlayışıyla değiştirmek çok kolay değil.” dedi.

Deprem haberlerinde yanlış veya eksik bilgi paylaşımının toplum üzerinde birçok olumsuz etkisi söz konusu olduğuna dikkat çeken İrvan, şöyle devam etti:

Yalan haberler medyanın itibarını sarsıyor

“İlk olarak, toplumda korku ve paniğe yol açabiliyor. Bunun örneğini Hatay’da gördük. Barajın patladığına ilişkin olarak yayılan bir söylenti halk arasında paniğe yol açmıştı. İkincisi, kurtarma ve yardım faaliyetlerini sekteye uğratabiliyor. Örneğin kurtarma ekipleri paniğe kapılıp çalışma yerlerini terk edebiliyorlar ya da ekipler yanlış yerlere yönlendirilebiliyor. Üçüncüsü, toplumun medyaya duyduğu güveni zedeliyor. Yalan haberler medyanın itibarını sarsıyor.”

Afet anlarında medyada ‘önleyici habercilik’ yapılmalı

Sosyal medyada yalan ve dezenformasyonu tümüyle ortadan kaldırmanın mümkün olmadığına değinen İrvan, afet zamanlarında sosyal medya platformlarına kısıtlama getirmenin de doğru olmadığını vurguladı. Bu uygulamanın olumsuz etkilerinin de Kahramanmaraş depremleri sırasında görüldüğünü dile getiren İrvan, “Yapılması gereken, şeffaf bir kriz yönetimi gerçekleştirebilmektir. Bu ne demek? Öncelikle yetkili birimlerden doğru bilgi akışının hızla sağlanması gerekir. Doğru bilgi akışını sağlamazsanız söylentiler hızla devreye girecektir. Doğru bilgi akışı da iyi organize olarak sağlanabilir. İkincisi, tıpkı pandemi sürecinde olduğu gibi, deprem uzmanlarından oluşan bir bilim kurulu oluşturulmalı, medyaya bu kurulda yer alan uzmanlar bilgi vermelidir. Her kafadan farklı bir ses çıktığında toplum çaresiz kalır. Yurttaşların deprem anında yapması gerekenler iyi anlatılmalı, medyada ‘önleyici habercilik’ yapılmalı.” şeklinde konuştu.

Kaynaklar ulaşılabilir olmalı ve gazeteciler sorularına cevap alabilmeli…

Resmi kaynaklardan teyit edilmemiş bilgiler paylaşmanın deprem anında kurtarma çalışmalarını olumsuz etkileyebildiğini, halkta paniğe yol açabildiğini kaydeden İrvan, “Ancak resmi kaynakların da medyaya zamanlı ve doğru bilgi vermesi beklenir. Kaynaklar ulaşılabilir olmalı ve gazeteciler sorularına cevap alabilmeliler. Türkiye’de maalesef zaman zaman resmi makamların olumsuzlukları gizleme gibi bir kötü alışkanlığı söz konusu.” dedi.

Deprem anında ve sonrasında yayın yaparken gazeteciler nelere dikkat etmeli?

Deprem anında ve sonrasında yayın yaparken gazetecilerin dikkat etmesi gereken konulara da değinen İrvan, şunları söyledi:

“Göçük başında yakınlarının enkazdan kurtarılmasını bekleyen insanlarla konuşurken dikkatli bir dil kullanılmalı. Depremzedelerle röportaj yaparken ve haberleri aktarırken duyarlı olunmalı, insani duygu ve değerler göz ardı edilmemeli. Yakınları halen göçük altında olan insanlara mikrofon uzatırken çok dikkatli davranılmalı. Depremde hayatını kaybedenlerin görüntülerini ve özellikle de yüzlerini gösteren görüntüleri vermekten kaçınılmalı. Depreme ilişkin haberleri verirken, görüntülere müzik ekleyerek dramatikleştirmek doğru değildir. Göçük altında bulunan insanlarla, habercilik uğruna sağlıklarını tehlikeye atacak şekilde gereksiz temas kurmaya çalışmamak gerekir.”

Reyting uğruna, toplumda infial oluşturacak bir dil kullanılmamalı!

Deprem anında gazetecilerin şok edici nitelikte görüntüler çekebileceklerini ifade eden İrvan, “Ancak bu görüntüleri verirken toplumsal sorumluluk anlayışı ile hareket edilmeli, haber diline dikkat edilmelidir. Sırf reyting uğruna, bağıra çağıra haber sunmak, ‘şok görüntüler’, ‘gördüklerinize inanamayacaksınız’ gibi toplumda infial oluşturacak bir dil kullanmak yanlıştır.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Anuk: Allah’ın takdiri olan her şey bizim başımızın üstünde yeri var

Adana Gazze için yürüdü: "Gazze’ye kim el atacaksa o bu ümmetin lideri olacak"

HAMAS: Dünya, Netanyahu'nun açlığı silah olarak kullanmasını kabullenmemeli

Malabadi'de 15 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetti

Mardin’de uyuşturucu operasyonunda 8 kişi tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’e müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 52 bin 829’a yükseldi

İran ile ABD müzakerelerinin dördüncüsü yapılıyor

Gazze’de işgal saldırılarında 1.500 kişi görme yetisini kaybetti

Malabadi’de 15 Yaşındaki Genç Suda Boğularak Hayatını Kaybetti

Endonezya’da 6 büyüklüğünde deprem

Putin, Ukrayna ile barış görüşmelerinin İstanbul'da yeniden başlatılmasını önerdi

Ağrı'da 69 kilogram eroin ele geçirildi

Batman'dan ilk hac kafilesi dualarla kutsal topraklara uğurlandı

Mardin’de yüksekten düşen 2 yaşındaki bebek hayatını kaybetti

Frankfurt'ta Gazze’ye destek gösterisi düzenlendi

Sri L'da yolcu otobüsü uçurumdan yuvarlandı: 21 ölü 14 yaralı

Tır ile otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralı kurtarıldı

Arnavutluk’ta parlamento seçimlerine başladı

Gaziantep'te araması bulunan 33 şüpheli yakalandı

Sürüş Uzmanı Şahin: Havalar ısındı motosiklet sürücüleri daha dikkatli olmalı

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında 1 milyar dolar aşıldı

Kripto para odaklı suç örgütüne darbe: 9 kişi tutuklandı

Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi yıllardır sorunlarına çare bekliyor

Evlilik kredisine çocuk düzenlemesi

Kolombiya'de sel ve heyelan: 5 ölü

Bir haftada yaklaşık 500 bin sürücüye işlem yapıldı

Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlara dikkat!

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde sel felaketi: 62 ölü

İzmir'de doğal gaz patlaması: 4 yaralı

Yükleniyor