DÜNYA 19.12.2024 18:02:13 0

Putin’den Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalar

Putin’den Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalar
Haberi Sesli Oku

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de durumu kontrol eden ana gruplar da dahil olmak üzere tüm gruplarla temas halinde olduklarını, Himeymim üssünün Suriye halkına insani yardım ulaştırmak için kullanılacağını söyledi.

Putin, Moskova'da canlı yayın sırasında vatandaşların ve medya temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Ülke medyasına göre Suriye’deki gelişmelere değinen Putin, Himeymim üssünün Suriye halkına insani yardım ulaştırmak için kullanılacağını belirtti.

Putin, Beşar Esad'ın Moskova'ya gelişinden sonra kendisiyle görüşmediğini ancak görüşme niyetinin olduğunu söyledi.

Putin, "Suriye'de yaşananları Rusya'nın yenilgisi olarak sunmaya çalışanlar var ve bu doğru değil." dedi.

"4 bin İran savaşçısını Suriye’den tahliye ettik"

"Suriye'deki üslerimizin geleceğini oradaki mevcut yetkililerin eylemlerine dayanarak düşünüyoruz" diye ekleyen Putin, İran’ın talebi üzerine Rusya’nın 4 bin İran savaşçısını Tahran'a tahliye ettiğini kaydetti. Putin, İran yanlısı olarak adlandırılan birimlerin bir kısmının Lübnan'a, bir kısmının da Irak'a gittiğini söyledi.

"Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinde yanayız"

Putin, "Biz, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı göstererek, uluslararası hukuktan ve tüm devletlerin egemenliğinden yanayız. Bugün Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarını kontrol eden mevcut yetkililerin bu konulardaki tutumunu da kastediyorum. Bu anlamda biz onların yanındayız, şu anda Suriye'de durumu kontrol eden ana gruplar da dahil olmak üzere tüm gruplarla temas halindeyiz." diye konuştu.

Putin, Suriye'deki grupların ezici çoğunluğunun Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinin kalmasıyla ilgilendiğini savundu.

"israilin bir gün Suriye topraklarını terk edeceğini umuyoruz"

İşgalci rejimin, Suriye’deki toprak işgaline değinen Putin, "israilin bir gün Suriye topraklarını terk edeceğini umuyoruz, ancak şu anda oraya ek birlikler gönderiyor. Bana göre zaten orada birkaç bin asker var ve onların ayrılmayacakları izlenimini ediniyorum." şeklinde konuştu.

Putin, Suriye'de yaşanan olaylardan en çok işgalci rejimin yararlandığını savundu.

"Suriye’de genel olarak hedeflerimize ulaştık"

"Suriye'ye 10 yıl önce, diğer bazı ülkelerde örneğin Afganistan'da gözlemlediğimiz gibi orada bir terör bölgesi oluşmasın diye geldik. Genel olarak hedeflerimize ulaştık" iddiasında bulunan Putin, Beşar Esad güçleriyle, hükümet birlikleriyle savaşan grupların içsel değişikliklere uğradığına dikkat çekti.

Putin, “Bugün pek çok Avrupa ülkesinin ve ABD'nin onlarla ilişki kurmak istemesi boşuna değil. Eğer bunlar terör örgütüyse neden bulaşıyorsunuz? Bu da bir dereceye kadar değiştikleri anlamına geliyor değil mi?" diye konuştu.

Türkiye’nin sınır operasyonları

Türkiye’nin sınırdaki operasyonlarına işaret eden Putin, “Türkiye, Suriye'deki durumun gelişmesi sırasında güney sınırlarında güvenliğini sağlamak, mültecilerin kendi topraklarından Suriye'nin fiilen kontrol altında olan diğer bölgelerine geri dönmesi için koşullar yaratmak için her şeyi yapıyor. Türkiye'nin belki de Kürt oluşumlarını sınırdan geri itmesi mümkün; bunların hepsi muhtemelen mümkün, belki de bir dereceye kadar yapılacaktır." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

Pakistan'da yüzlerce tren yolcusu rehin alındı

Almanya'da tanker ve tramvay çarpıştı: 3 ölü

Fransa'da bda rehine krizi

Ensarullah: israil bağlantılı gemilere yeniden operasyon başlatacağız

İletişim Başkanı Altun, BusinessEkonomi dergisinin sorularını yanıtladı

Malatya’da elektrik akımına kapılan işçi yaralandı

Bakan Yumaklı: Yangınlara ilk müdahale süresini 10 dakikaya düşürmeyi hedefliyoruz

Polonya Başbakanı Tusk Türkiye'yi ziyaret edecek

HAMAS: Yeni bir ateşkes müzakere turu başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'deki mutabakat güvenliğe ve huzura hizmet edecektir

Ukrayna: ABD'nin 30 günlük ateşkes teklifini kabul etmeye hazırız

Mardin’de tır ile motosiklete çarpıştı: 2 yaralı

Siirt İl Müftüsü Şakir Pinal görevine başladı

Köpek saldırıları hakkında soruşturma başlatıldı

DMM: Söz konusu görüntüler israil askerlerinin bir aileye ateş açtığı anlara ait

Aileye yönelik tehdit ve tehlikeleri bertaraf edecek yeni projelerin hayata geçirilecek

Tüketim çılgınlığına karşı infak olgusu

Cizre TSO'dan Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapılarının açılması talebi

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Evlilikten soğutan tüm çalışmaların önüne geçilmelidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK Genel Sekreteri Memiş’i kabul etti

Bakan  Fidan Hollandalı mevkidaşı ile bir araya geldi

Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Şanlıurfa'da fahiş fiyat denetimleri sürüyor

Siirt'te kan bağışçılarına madalya verildi

28 büyükşehirde eş zamanlı denetim: 5 bin 795 kişiye kimlik kontrolü yapıldı

HÜDA PAR Bingöl İl Teşkilatında yeni atamalar

Tekirdağ'da "Dur" ihtarına uymayarak jandarmanın üzerine motosikletini süren şahıs yakalandı

Bingöl'de 9 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Doktor Meshref: İşgal rejimi stratejik çöküşle karşı karşıya

Yükleniyor