Şanlıurfa’da 1968 yılında yapılan ve yaklaşık 50 yıl boyunca hizmet veren eski cezaevinin yıkım çalışmaları sürerken bölge halkı bu alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Şanlıurfa’da 1968 yılında yaptırılarak yaklaşık 50 yıl kullanılan ve yeni cezaevinin hizmete girmesiyle atıl durumda kalan eski cezaevinde yıkım çalışmaları başladı.
Adalet Bakanlığının destekleriyle Eyyübiye Belediyesi’ne tahsisi gerçekleştirilen eski cezaevinin bulunduğu alan, halkın istifade edeceği yeşil alanlara ve sosyal tesislere dönüştürülecek.
Eski cezaevi, yıkım öncesi eski mahkûmların ve vatandaşların akınına uğruyor. Yıkılmadan önce buradan gelip geçen binlerce mahkûmun yaşadığı koğuşları, havalandırma alanlarını ve açık alanları gezen ziyaretçiler cezaevinin koşullarını gözlemledi.
Atıl durumdaki eski cezaevinin yıkılmasıyla boşalacak alanın kentteki sosyal ve kültürel ihtiyaçlara cevap verecek projelerle doldurulmasını isteyen vatandaşlar, bölgenin park, kültür merkezi veya sosyal tesis olarak düzenlenmesi yönünde beklentilerini dile getirdi.
“Cezaevi yıkıldıktan sonra şehir plancıları güzel bir proje hazırlamalı”
Hamit Aksoy
Eyyübiye ilçesinin en güzel yerinde cezaevinin bulunmasının olumsuz bir durum oluşturduğunu ifade eden Hamit Aksoy, “Eyyübiye ilçemizin en güzel yerinde cezaevinin olması bizim açımızdan olumsuz bir durumdu. Zaten depremle birlikte cezaevinin hasar görmesi ve eski bir yapı olması sebebiyle mahkumlar birçok sorun yaşıyordu. Bu tür sorunlar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi ve Eyyübiye Belediyesi burayı yıkacak. Yıkıldıktan sonra şehir plancıları güzel bir proje hazırlarsa buraya millet bahçesi, katlı otopark, yeşil alan, ilkokul veya lise gibi eksik alanlar yapılabilir. Bu yıkım, Eyyübiye ilçesi için çok iyi oldu. Bildiğiniz gibi Şanlıurfa’da uyuşturucu problemi ciddi bir sorun haline geldi ve mahallelerde bu konuda büyük bir sıkıntı var. Belediye başkanlarımız burayı sosyal aktivite alanı olarak düzenlerse, gençler için futbol sahaları, basketbol sahaları veya Gençlik Merkezi yapılırsa Eyyübiye ilçemiz değer kazanacaktır." dedi.
“Cezaevi hiç iyi bir yer değil”
Müslüm Ceylan
Eski cezaevinin rutubetli olması nedeniyle birçok mahkumun hastalandığını söyleyen ve yaşadıkları anıları anlatan Müslüm Ceylan, “Cezaevi Hilvan'a taşındı. Burası rutubetliydi ve birçok mahkum rutubetten dolayı hasta oluyordu. Özellikle astım hastası olanlar çok zorlanıyordu. Bu nedenle cezaevinin taşınması olumlu oldu. Yeni yer buraya göre çok daha iyi, adeta bir otel gibi. 1968’den beri açık olan bu cezaevi şu an çürümüş durumda. Bu cezaevinde babam, abim ve ben yattık. Akrabalarımızdan da yatanlar oldu. Hemen hemen hepimiz buradan geçtik. Burası Eyyübiye cezaevi olarak bilinir ve çok eski bir yapı. Daha önce burada su sorunu da vardı. Bugün buraya ziyarete geldik, geçmiş anılarımız canlandı. Gençlere söylüyorum, cezaevi hiç iyi bir yer değil. Burada yıllarca dört duvar arasında kalıyorsunuz, sevdiklerinizi ve ailenizi kaybediyorsunuz. Cezaevinin iyi bir yer olmadığını gençlere anlatmak isterim." diye konuştu.
“Gençlerin de burayı görmelerini tavsiye ederim”
Hamdi Özgürgenç
Cezaevinin ne kadar kötü durumda olduğunu gördüğünü ifade eden Hamdi Özgürgenç, "Ben Adana’dan geliyorum, doğup büyüdüğüm şehir Şanlıurfa. Cezaevinin yıkılacağını duydum, burayı merak ettiğim için ziyarete geldim. Cezaevinin ne kadar kötü olduğunu gördüm. Gençleri de bu konuda uyarıyorum. Bu tür yerlere bulaşmamak, kimseyle kavga etmeden güzel bir hayat yaşamak gerektiğini anladım. Gençlerin de burayı görmelerini tavsiye ederim.” şeklinde konuştu. (İLKHA)