Tarih: 28.09.2024 16:03

Siirt'in İskambo pekmezi, kış hazırlıkları için kazanlarda kaynıyor

Facebook Twitter Linked-in

Organik üzümden yapılan ve kan yapıcı etkisi ile bilinen pekmez, Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Ormanbağı köyünde, organik olarak yetiştirilen üzümlerden yapılan İskambo üzüm pekmezi, kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

Köylüler, yüzlerce yıldır uyguladıkları geleneksel yöntemlerle kış hazırlıklarını sürdürürken, pekmezin sağlık açısından faydaları da dikkat çekiyor.

Her yıl bağ bozumu eylül ayının ortalarında başlıyor ve ekim ayının sonuna kadar pekmez üretimi hız kesmeden devam ediyor. İskambo üzüm pekmezinin karaciğer sağlığına faydalı olduğu, kan yapıcı özelliği bulunduğu ve ömrü uzattığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Köylüler, bu değerli pekmezi kış aylarında misafirlerine ikram ederken, aynı zamanda önemli bir geçim kaynağı olarak da değerlendiriyorlar.

Gelenekten teknolojiye geçiş

Eskiden tamamen geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez üretimi, günümüzde teknolojinin yardımıyla daha hızlı ve verimli hale getirildi. Toplanan üzümler makinelerde sıkılarak şıra haline getiriliyor. Daha sonra kazanlarda kaynatılan üzüm şırasına, mayalanma işlemi için meşe odunundan elde edilen kül ekleniyor. Bu süreç, pekmezin kalitesini artıran önemli bir aşama olarak görülüyor.

"Pekmezimizin daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyoruz"

Mehmet Öneryıldız

Ormanbağı köylülerinden Mehmet Öneryıldız, İskambo pekmezinin sadece bu bölgede tanınmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Öneryıldız, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Köyümüzün Kürtçe ismi İskambo'dur ve bu isimle biliniriz. Dedelerimizden duyduğumuza göre yaklaşık 500 yıldır bu köyde pekmez yapılıyor. Türkiye genelinde üzüm pekmezlerinde maya olarak genellikle toprak kullanılırken biz, meşe ağacından elde ettiğimiz külü maya olarak kullanıyoruz. Meşe külü, topraktan çok daha iyi maya tutar. Toprakla mayalanan pekmez 3-4 ay sonra ekşime yapabilir, ancak külle yapılan pekmez yıllarca tazeliğini korur."

"İskambo pekmezi, senciri üzümünün eşsiz kalitesiyle öne çıkıyor"

Öneryıldız, İskambo pekmezinin kalitesini vurgulayarak, “Pekmezimiz son derece kaliteli. Çünkü sadece bölgemizde yetişen senciri üzümü kullanılıyor. Bu üzümün diğer çeşitlerden farkı, burada yetişmesinin iklim ve toprak yapısından kaynaklanan avantajlarıdır” dedi. Ancak en büyük sıkıntının ürünlerinin sadece yerel olarak bilinmesi olduğuna dikkat çeken Öneryıldız, "Pekmezimiz tanınsa, dünya çapında büyük rağbet göreceğine inanıyoruz. Ama maalesef şu an sadece bu bölgede tanınıyor. Kalitesine güveniyoruz ve arkasındayız" ifadelerini kullandı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —