GÜNDEM 1.11.2024 18:25:30 0

Siirt'teki göllere 2 milyon şabut balığı bırakıldı

Siirt
Haberi Sesli Oku

Siirt'te Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından su kaynaklarının balıklandırılması çalışmaları kapsamında Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Alkumru Baraj Göllerine 2 milyon adet şabut balığı bırakıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, su kaynaklarının balıklandırılması projesinin, bölgedeki göllere bırakılan şabut ve sazan balıklarıyla Siirt'te önemli bir ekonomik potansiyel oluşturduğunu belirtti.

Siirt'in su ürünleri sektöründe büyüme kaydederek hem yeni istihdam alanları oluşturduğunu hem de balıkçılıkla uğraşan aileler için gelir kaynağı sağladığını ifade etti.

"Son üç yılda toplam 11 milyon balık baraj göllerine bırakıldı"

Demirhan, "Tarım ve Orman Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen balıklandırma projesi çerçevesinde, ilimizde ve bölgemizde endemik balık olarak saydığımız 2 milyon adet şabut balığını daha baraj göllerimize bıraktık. Bu süreçte hem hayırlı hem de bereketli olmasını temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Demirhan, ayrıca, son üç yılda toplam 11 milyon balığın baraj göllerine bırakıldığını, bu sayede iç sulardaki balık popülasyonunun artırılmasının yanı sıra su ürünlerinden geçim sağlayan vatandaş sayısının da yükselmesini hedeflediklerini belirtti.

Kooperatifleşme çalışmaları devam ediyor

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nda kooperatifleşme sürecinin sonuna yaklaştıklarını belirten Demirhan, "Kurulan kooperatifler sayesinde balıkçılar daha profesyonel şekilde avlanma ve balıkçılık yapacaklar." diyerek, Alkumru Barajı'nda ise 5 bin 600 ton kapasiteli kafes balıkçılığı üretimi için çalışmaların aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi.

Endemik türlerin adaptasyonu ve avantajları

Balıklandırma projesi kapsamında tercih edilen sazan ve şabut balıklarının, Fırat ve Dicle nehirlerinin endemik türleri arasında yer aldığına dikkat çeken Demirhan, bu türlerin Siirt’in sularına uyum sağlamalarının kolay olduğunu vurgulayarak, "Bu balıklar, ılıman ve durgun sularda iyi gelişim gösteriyor, sıcaklık değişimlerine dayanıklılıkları yüksek, ayrıca besin ve oksijen eksikliğine dirençliler." dedi.

Doğal Stokun Desteklenmesi ve Amatör Avcılığın Teşviki

Demirhan, balıklandırma çalışmalarının temel hedefinin doğal balık stokunun desteklenmesi ve atıl durumdaki su kaynaklarının üretime kazandırılması olduğunu belirtti.

Bu sayede bölgedeki su ürünleri varlığının artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, sportif amaçlı amatör avcılığın da bu süreçte destekleneceğini dile getiren Demirhan, iç sulardan en verimli şekilde faydalanılması ve av yasaklarına uyulması gerektiğini hatırlatarak emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Baraj Gölü’nde yapılan yıllık avlanabilir su ürünleri stok çalışmaları sonucunda, bölgede sazan, şabut, Mezopotamya yayını, karabalık, siraz, tatlısu kefali ve akbalık gibi çeşitli türlerin bulunduğu tespit edildi. Gelecek yıllarda Siirt’te yıllık 200 ton balığın avlanabileceği öngörülüyor. (İLKHA)

Prof. Dr. Tarhan: Sınav kaygısı nükleer enerji gibidir

Ankara'da güvenlik zirvesi: Gündem işgalci rejimin İran'a saldırısı

Adana'dan Küresel Vicdan Yürüyüşü'ne destek

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşmanı alçakça eyleminden pişman edeceğiz

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Bu yol ölüm değil, hayat yolu olsun

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı’ndan Gazze için basın açıklaması

Mardin'de iki araç çarpıştı: 3'ü çocuk 6 kişi yaralandı

STK'lerden işgal rejimine tepki: Zulme karşı sivil irade harekete geçmelidir

Hindistan'da düşen uçağın bakımının Türk şirket tarafından yapıldığı iddialarına yalanlama

HÜDA PAR'dan sığınmacılara yönelik gözaltılara tepki

Siyonist rejimin İran'a yönelik saldırılarına uluslararası tepkiler

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Mısır'dan seslendi: Refah Kapısı açılmalı, soykırım durdurulmalı

Gaziantep'te aranan 24 kişi yakalandı

Malatya Büyükşehir İtfaiyesi'nden yaz aylarına özel uyarı

Umut Kervanı Kurban Bayramı'nda 47 bin 700 hisse keserek milyonlarca kişiye ulaştı

Adana'da ev yangını

Bakan Uraloğlu: İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e yönelik seferler iptal edildi

Çukurova Üniversitesinde “Dünyaları Yiyoruz” etkinliği farklı kültürleri tek mutfakta buluşturdu

Bakan Yumaklı: Toprak Mahsulleri Ofisi 600 noktasında ürün alımlarına hazır

Batman’da termometreler patladı: Sıcaklıklar 45 dereceyi geçti!

Bingöl’de deprem master planı izleme toplantısı gerçekleştirildi

Ebu Ubeyde: İran'a yapılan saldırı Filistin'in yanında durmanın bedelidir

3 arkadaş 6 gün arayla hayatını kaybetti, aynı mezarlıkta yan yana defnedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan siyonist rejimin İran'a saldırısına tepki: Haydutluk

Mardin’deki orman yangını kontrol altına alındı

Siirt'te motosiklet kazası: Park halindeki araca çarpan sürücü yaralandı

Gazze için "Direniş Yürüyüşü" devam ediyor

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 7 kişi yaralandı

Seyhan ve Ceyhan'da belediye başkan vekilleri 17 Haziran'da belirlenecek

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yükleniyor