GÜNDEM 31.01.2023 13:15:03 0

'Şizofreni hastaları toplum tarafından dışlanmamalı'

Haberi Sesli Oku

'Şizofreni hastaları toplum tarafından dışlanmamalı'

Özel Hatem Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ünler, şizofreni toplumun yaklaşık yüzde 1’nde görülen, kronik seyirli ancak tedaviyle belirtileri kontrol altına alınabilen bir ruhsal hastalık olduğunu belirterek, bu tür hastaların toplumdan dışlanmaması gerektiğini kaydetti.
Şizofreni hastalığı hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Mehmet Ünler, günümüzde yeni nesil ve uzun etkili ilaçların ortaya çıkması ile hastaların tedavi uyumu arttırdığını kaydetti. Uzm. Dr. Ünler, yine de ilaç uyumsuzluğu nedeniyle zaman zaman hastalık tablosunda alevlenmeler görülebildiğini ve bu sebeple hastalarımızın davranış kontrolünde bozulmalarla giden atakları olabildiğini kaydetti.

'Şiddetin az bir kısmı ruhsal hastalığı olan fertlerden'
Şizofreni hastalarının ilaç uyumu ve ayaktan poliklinik kontrolleri düzenli sağlandığı takdirde şiddet davranışını azaldığının altını çizen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ünler, 'Görsel ve yazılı medyaya bakıldığında çoğu kez şizofreni hastalığı şiddet ile birlikte işlenmektedir. Şiddet davranışı gösteren hasta hikayelerini medyada çok sık görürüz. Ancak burada etkili olan durum aslında algıda seçiciliktir. Tüm toplumda şiddet davranışlarını inceleyen istatistiklere bakıldığında şiddet davranışının çok az bir kısmının ruhsal hastalığı olan şahıs ilgili olduğu, ruhsal hastalığı olup şiddet davranışı gösteren hastaların sıklıkla alkol veya madde kullanım öyküsü olan, antisosyal kişilik özellikleri gösteren şahıslar olduğu gösterilmiştir. Burada şizofreni hasta yakınlarına önemli görevler düşmektedir, hastanın ruhsal durumunda olağandan farklı bir değişiklik gözlemlediklerinde, ilaç uyumu ile ilgili sorun yaşadığını fark ettiklerinde hastanın ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına muayene olması sağlanmalıdır. Hastanın poliklinik muayenelerine devamlılığına dikkat edilmelidir. Günümüzde önemli bir rehabilitasyon hizmeti olan ve ayaktan hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile görüşülerek hastanın işlevselliğinin korunması ve tedavi uyumu sağlanmalıdır. Bu merkezler hastalığın alevlenme riskini ve böylece hastanede yatış ihtiyaçlarını önemli ölçüde azaltmaktadır' dedi.

Şizofreni hastalarının ceza sorumluluğu
Ünler, şizofreni ile ilgili doğru olmayan diğer bir algının ise bir suç eylemine karıştıklarında hasta olmayan kişilerden farklı olarak herhangi bir yaptırıma maruz kalmadıkları yönündeki algı olduğunu ifade etti. Ünler, 'Oysaki gerçekte durum böyle değildir. Her şahıs gibi şizofreni hastaları da bir suç eylemine karıştığında çeşitli yaptırımlarla karşılaşır. Öncelikle işlediği suç eyleminin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilen veya bu eylemle ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği yerinde olan şizofreni hastaları normal kişiler gibi ceza almaktadır. Ancak işlediği suç eyleminin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu eylemle ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede bozulmuş hastalar ise ceza almamakla birlikte bu şahıslar hakkında güvenlik tedbirine başvurulmaktadır. Bu hastalar öncelikle tedavilerinin sağlanması için ruh sağlığı ve hastalıkları yataklı ünitelerinde tedaviye tabi tutulur ve sosyal sükun hali sağlanana kadar yatışları devam eder. Taburculuk durumunda ise bu hastalar hakkında belirli aralıklarla ve genelde 5-10 yıl süreli ayaktan sıkı poliklinik kontrolleri sağlanır, böylece ilaç uyumları artar ve hastalığın alevlenmesi durumunda hızlı bir şekilde tedavi müdahalesine başvurulur. Yani bir anlamda bu hastalar ayaktan bir adli kontrol sürecine alınmış olur' şeklinde konuştu.

'Şizofreni hastalarına saygı gösterilmeli'
Toplumsal olarak önemli bir yönlendirici araç olan medyada ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda yanlış bilgilere izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Mehmet Ünler, 'Hastalıkların damgalanmasından uzak durulmalıdır. Sağlıklı bir toplum olabilmemiz için farklı ırk, cinsiyet ve kökenden gelen fertlere saygı duymamız gerektiği gibi farklı hastalıkları olan kişilere de aynı saygıyı göstermeliyiz' diye konuştu.

Eğitim Bir-Sen: Toplu sözleşme kararlarına uyulsun

Umut Kervanı Bingöl’de arama kurtarma ekibi kurdu

Gazze'de şehit sayısı 48 bin 239'a yükseldi

Bitlis'te Beraat Kandili vesilesiyle onlarca aileye yardımda bulunuldu

Uzmanlardan mavi ışık uyarısı! Ciddi rahatsızlıklara yol açıyor

Ramazan ayında "Bakkal Kart" ile ihtiyaç sahibi aileler alışveriş yapabilecek

Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi: Tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız

Mardin’de “Eğitimde Güvenlik” ile ilgili tedbirler masaya yatırıldı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan 'Beraat Kandili' mesajı

DMM'den "Kıbrıs gazisine randevu verilmiyor" iddiasına yalanlama

İngiltere, Suriye'ye yönelik bazı yaptırımları kaldıracak

Tekirdağ'da karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölü, 1 yaralı

Batman'da cenaze aracı uçuruma yuvarlanmaktan son anda kurtuldu

Peru'da tekne kazası: 6 yaralı

Tayvan’da patlama: 5 ölü, 7 yaralı

Memur-Sen’den YÖK ve hükümete çağrı: Üniversite personelinin sorunları çözülmeli

Siirt fıstığında dal güvesi tehdidi

Zengin: Radyo, toplumsal sorumluluk taşıyan bir araçtır

Küçük esnaftan Maliye'ye çağrı: Ceza yerine önce uyarı yapılmalı

Vali Kızılkaya: Sokaklarda başıboş köpek istemiyoruz

Siirt’te gıda denetimleri devam ediyor

Zimbabve'de otobüs-kamyon çarpışmasında en az 24 ölü

Merkez Bsı rezervleri 167,5 milyar dolara yükseldi

Radyo yayıncıları zorlu süreçten geçiyor!

138 Afgan mülteci aile ülkelerine döndü

Glokom hastalığında erken teşhis önemli!

Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti

HAMAS yetkililerinden Bedran, Kudüs ve Batı Şeria halkını tehcir planına karşı meydanlara çıkmaya çağırdı

Nusaybin’de altyapı çalışmasında patlayıcı dolu mutfak tüpü bulundu

Aksa FM, Dünya Radyo Günü'nde samimiyet ve doğru bilgi vurgusu yaptı

Yükleniyor