Sudan'da yüzlerce cesedin bulunduğu toplu mezar keşfedildi

Tarih: 10.03.2025 16:04 Güncelleme: 10.03.2025 16:04
Sudan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Sudan Ordusu, Bahri’nin kuzeyindeki Ceyli bölgesinde bulunan Keri askeri üssünde gizli bir toplu mezarın ortaya çıkarıldığını belirtti. Mezarın, Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından infaz edilen kurbanlara ait olduğu tahmin ediliyor.

The Guardian gazetesinin yürüttüğü bir araştırmaya göre, yüzlerce kişinin işkenceye maruz kaldığı veya aç bırakılarak öldürüldüğü ve ardından Hartum’un kuzeyinde gizli bir toplu mezara gömüldüğü iddia ediliyor.

Gazete, Sudan ordusunun kontrolünü yeniden ele geçirdiği bir Hızlı Destek Kuvvetleri üssüne yapılan ziyarette, bilinmeyen bir gözaltı merkezinin keşfedildiğini bildirdi. Merkezde, duvarlara asılı kelepçeler, ceza odaları ve zeminde kan izleri bulunduğu aktarıldı.

İngiliz gazetesinin haberine göre, bu gözaltı merkezinin yakınında kimliği belirsiz en az 550 mezar bulunuyor. Mezarların çoğunun yakın zamanda kazıldığı ve bazılarında birden fazla cesedin bulunduğu belirtiliyor.

Gazete, keşfedilen toplu mezarı Sudan’daki savaş sırasında bulunan en büyük mezarlık olarak nitelendirerek, bunun bu kanlı çatışmada işlenen en korkunç savaş suçlarından biri olabileceğini vurguladı.

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) savaşın başlamasının ardından Hartum’un kuzeyindeki bu üssü ele geçirdiği ve burada bir komuta ve eğitim merkezi kurduğu belirtildi.

Gazeteye göre, uydu görüntüleri ve askeri kaynaklar, 15 Nisan 2023’te savaş başlamadan önce bölgede herhangi bir mezarlık olmadığını doğruladı.

Son haftalarda, HDK'nın kontrol alanları giderek daraldı. Sudan ordusu, Hartum, El-Cezire, Kuzey Kurdufan (merkez), Beyaz Nil, Sinnar ve Mavi Nil (güney) eyaletlerinde önemli kazanımlar elde etti.

Üç büyük şehirden oluşan Hartum eyaletinde, ordu artık kuzeydeki Bahri şehrini tamamen, batıdaki Ümmü Derman’ın büyük bölümünü ve eyaletin ortasındaki Hartum’un yüzde 75’ini kontrol ediyor. Hartum’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve uluslararası havalimanı da ordunun kontrolünde. Ancak HDK, kentin doğu ve güney mahallelerinde varlığını sürdürüyor.

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında Nisan 2023'ten bu yana devam eden savaşta, BM ve yerel yetkililere göre 20 binden fazla kişi öldü ve yaklaşık 15 milyon insan yerinden edildi. (İLKHA)

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama

Girit’te orman yangını

Antalya'daki orman yangınlarında 53 hektarlık alan zarar gördü

Şırnak’ta Hz. Nuh'u anma etkinliği düzenlenecek

Güney Kore'nin yeni başbakanı belli oldu

Batman'da kuaförler dernekleşti: Mesleki sorunlara ortak çözüm arayışı

Sultangazi Kent Ormanı'ndaki yangın kontrol altına alındı

Merkez Bsı rezervleri azaldı

Bingöl Umut Kervanı’ndan 8 milyon TL’lik yardım

Endonezya'da feribot kazası: 4 ölü, 38 kayıp

Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Suudi ordusu ilk THAAD füze savunma ünitesini konuşlandırdı

Cizre Müftüsü Baran: 7'den 70'e herkesi yaz Kur’an kursuna bekliyoruz

Orman yangınlarında 1 kişi hayatını kaybetti

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü 14 yaralı

Malatya'da geçici elektrik aboneliğine ilişkin yeni düzenleme

Yeşilyurt'ta geçici elektrik abonelik başvuruları başladı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın görüşmesine ilişkin açıklama

İşgalciler 6'sı öğrenci 21 Filistinliyi esir aldı

Meteoroloji’den 10 il için kuvvetli yağış uyarısı

Malatya'ya 400 milyon TL değerinde eğitim kompleksi

İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

AP: Amerikan güvenlik şirketi Gazze'de açlık çeken sivillere ateş açtı

Karaali'de yangın sonrası çağrı: Her şeye ihtiyacımız var bizi yalnız bırakmayın

YHT hatlarında taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

BM: Gazze halkının yüzde 97'si açık alanlarda uyuyor

Yükleniyor