Terörün yerini huzura bıraktığı Cudi Dağı etekleri pamuk tarlalarına dönüştü

Tarih: 18.11.2022 13:35
Terörün yerini huzura bıraktığı Cudi Dağı etekleri pamuk tarlalarına dönüştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Terörün yerini huzura bıraktığı Cudi Dağı etekleri pamuk tarlalarına dönüştü

Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Dağı etekleri terörün yerini huzura bırakmasıyla pamuk tarlalarına dönüştü. Tarlalardaki pamuk, genç kızların gelir kaynağı oldu.
Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Silopi ilçesinin Cudi Dağı eteklerindeki tarlalarda pamuğun hasadı, yöredeki genç kızların geçim kaynağı oldu. Cudi Dağı eteklerindeki pamuk tarlalarında sabahın erken saatlerinden itibaren çevre köylerden minibüslerle gelen genç kızlar, pamuk hasadına başlıyor. Günün ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan genç kızlar, evlerinden getirdikleri yemekler ile kahvaltı yaptıktan sonra güneş batana dek tarlada çalışıyor.
Dikenler arasından pamuk toplayan genç kızlar, pamuk hasadında çalışarak, aile bütçesine katkıda bulunduklarını belirtti. Mevlüde Özkan, “Gün boyu güneşin altında çalışıyoruz. Sabah saat 04.00’da uyanıp, akşam saat 19.00’da eve gidiyoruz. Günde 100 kilo toplayabilirsek, 250 TL kazanıyoruz. İşimiz çok zor. Parmaklarımız hepsi patlıyor. Okul okumak istiyorum ama okuyamıyorum. Çünkü aileme destek olmak zorundayım. Biz bu işi isteyerek yapmıyoruz, mecbur olduğumuz için yapıyoruz” dedi.
Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Selman Demirel, pamuğun 3 ilçede ekildiğini söyledi. Demirel, 'Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde üretimi yapılıyor. 2021 yılında 45 bin dekar alanda üretim gerçekleştirmiştik. 2022 yılında ise 60 bin dekar alanda bir üretim gerçekleştirdik. 2021 yılında 29 bin ton pamuk elde edildi. 2022 yılında ise 39 bin ton elde edilecek. 2022 yılında çiftçilerimize 40 milyona yakın bir destekleme çalışmamız devam etmektedir. İlimizde pamuk üretiminin olması biraz da dışa bağımlılığı düşürdü. Eskiden Şırnak dışarıya göç veren bir ildi. Çukurova’ya gidip çalışırlardı. Bizim şimdi kadın çiftçilerimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Burada kadınlarımız kendi arazilerinde, kendi bölgelerinde, kendi istihdam alanlarında, kazançlarını sağlamaktadırlar. Bu da bizim için güzel bir alan çalışması olmuştur' diye konuştu.
[gallery ids=',60826,60827,60828,60829,60830,60831,60832,60833,60834,60835']

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Yükleniyor