Türkiye’de 2021 yılında 32 bin olan HIV pozitif hasta sayısının, 2 kat fazla olduğu değerlendiriliyor

Tarih: 01.12.2023 11:05
Türkiye’de 2021 yılında 32 bin olan HIV pozitif hasta sayısının, 2 kat fazla olduğu değerlendiriliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Türkiye’de 2021 yılında 32 bin olan HIV pozitif hasta sayısının, 2 kat fazla olduğu değerlendiriliyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kronik bir hastalık olarak değerlendirdiği AIDS hastalığının cinsel temaslarla bulaştığını belirten Üroloji Bölümünden Op. Dr. Birgi Ercili, Türkiye’de 2021 yılında 32 bin olan HIV pozitif hasta sayısının, tahminlere göre 2 kat fazla olduğunu ifade etti.
1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Diyarbakır Memorial Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Birgi Ercili, AIDS hastalığının gün geçtikçe artmakta olduğunu ve bu hastalığın korunmasız cinsel temasla çok fazla bulaştığını belirterek, mikrobun HIV adı verilen virüs olduğunu söyledi.
HIV’in her zaman belirti vermeyeceğini hatta ilk bulaştığında ilk temastan 3 hafta kadar testlerde pozitif çıkmadığına dikkat çeken Dr. Ercili, bu nedenle korunma yöntemleri olarak mutlaka tek partnerle ilişkiye girmek ve mutlaka kondom gibi bariyer yöntemlerini kullanmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

'HIV aslında kişiye bulaştığında ilk günlerde grip benzeri semptomlar yapmaktadır'
AIDS’in, HIV denilen virüsün neden olduğu bir hastalık olduğunu aktaran Ercili, “Aslında HIV demek AIDS demek değildir. HIV bu hastalığa neden olan hastalığın adıdır. AIDS ise HIV virüsünü vücudumuza aldığımızdan 7-8 yıl sonra ortaya çıkaran, bağışıklık sistemini düşüren bir sendromdur. HIV aslında kişiye bulaştığında ilk günlerde grip benzeri semptomlar yapmaktadır. Ateş, grip, öksürük, burun akıntısı ve bir süre bulgu vermemektedir. Ama ilerleyen zamanlarda yavaş yavaş vücuttaki bağışıklık sistemini kötü yönde etkilediği için çeşitli hastalıklarla ortaya çıkmaktadır” dedi.
HIV’ın en fazla bulaşma sebebinin cinsel yolla olduğunu kaydeden Ercili, “Özellikle korunmasız cinsel temasla çok fazla bulaşıyor. Bizim polikliniğimize de hastalar genelde şüpheli cinsel temas sonrası akıntı ile başvuruyorlar. Bazı hastalarda şikayet olmasa bile acaba bulaşıcı bir hastalık bende de var mı diye endişe edip gelebiliyorlar. Burada bilinmesi gereken HIV’in her zaman belirti vermeyeceği hatta ilk bulaştığında ilk temastan sonra 3 hafta kadar testlerde pozitiflik vermeyebiliyor” diye konuştu.
HIV’in en fazla, birden fazla partnerle ilişkiye girildiğinde daha fazla bulaştığını ifade eden Ercili, “Tabi HIV’in en fazla cinsel yolla bulaştığını söylemiştik ve bunu artıran risk faktörlerinden bir tanesi birden fazla partnerle cinsel ilişkiye girmek. O nedenle korunma yöntemleri olarak mutlaka tek partnerle ilişkiye girmek ve mutlaka kondom gibi bariyer yöntemlerini kullanmak çok önemli. AIDS sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Hatta resmi rakamlarla Türkiye’de 2021 yılında 32 bin kişide HIV pozitif hasta olduğu söylenmektedir ama tahmin edilen bunun 2 katı olduğu söyleniyor. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde de önemli olan hastaların şüpheli bir temas halinde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurması ve korunmasız cinsel ilişkiden uzak durmaları gerektiğini söylüyorum” şeklinde konuştu.
HIV virüsünün kadınlarda olan etkisini ve dünyaya getirdikleri bebeklerin doğum esnasında ya da emzirme süresince bulaştığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzamanı Op. Dr. Sibel Gökmen ise HIV pozitifli annenin gebelik sürecinde tedavisini düzenli bir şekilde alırsa HIV’li bir bebek dünyaya gelme ihtimalinin oldukça azaldığını söyledi. Op. Dr. Sibel Gökmen, “HIV’in anneden bebeğe bulaş yolu gebelik esnasında özellikle üçüncü trimester döneminde, doğum esnasında ya da emzirme süresince olabilir. HIV pozitifli anne gebelik sürecinde tedavisini düzenli bir şekilde alırsa HIV’li bir bebek dünyaya gelme ihtimali oldukça azalmaktadır. HIV’li bir annenin doğum sonrası bebeği emzirmesi önerilmemektedir. Ayrıca gebelik esnasında yapılan tanı ve tarama testleriyle annenin tanısını erken koyulması ve tedaviye başlanması sağlanabildiği için HIV’li bebek doğumları oldukça azalmış durumdadır. HIV’li bir bebeğin hayatını kaybetmesi gibi bir durum yok. HIV aslında Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik bir hastalık olarak değerlendirilmekte ve ömür boyu kontrol altına altında tutulabilmektedir” dedi.

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Musk ABD'de yeni parti kurma konusunda anket yaptı

Diyarbakır'da silahlı kavga: 1'i ağır 2 yaralı

İşgal rejimi ve ABD İstanbul'da protesto edildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İklim Kanunu'nun alelacele kabul edilmesini rasyonel bulmuyoruz

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

Gaziantep'te ilk defa kalça artroskopisi ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa’da “Çağın Kerbelası Gazze” programına davet

DUS yerleştirme sonuçları açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor

Kerbelâ'dan Gazze'ye: Aşure Günü'nün anlamı ve Müslümanların ortak sorumluluğu

Yükleniyor