SAĞLIK 18.03.2025 20:59:14 0

Uzmanlar: Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilmemeli

Uzmanlar: Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilmemeli
Haberi Sesli Oku

Ergenlik döneminin, vücudun birçok fizyolojik ve psikolojik değişim yaşadığı bir dönem olduğunu belirten uzmanlar, dolayısıyla bu dönemde yapılacak aşılamalar hem çocuk hem de toplum sağlığı için büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Hayatın ilk aylarında ve erken çocukluk döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de aşılamanın devamı büyük önem taşıdığını söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, bu yaş grubundaki çocukların sıklıkla hastalandıkları zaman doktora gittiğinden aşı uygulamalarının bu dönemde sekteye uğrayabildiğine dikkat çekti.

Aşıların çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi hastalıkları önlemenin en etkili yollarından biri olduğunu belirten Kara, etkin aşılama sayesinde çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, hepatit B ve hepatit A gibi çok sayıda bakteriyel ve viral enfeksiyondan korunmanın mümkün olabildiğini hatırlattı.

Kara, ülkemizde bugün pek çok infeksiyonun artık görülmemesi ve unutulmasının aşı ve bağışıklama tarihimizin en önemli başarılarından biri olduğunu söyledi.

Ergenlikte bu aşılar yaptırılmalı

Ergenlik döneminde yapılan aşıların bireyin sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesi için önemli bir temel oluşturduğunu ve ergenlerin aşı takvimine uygun olarak aşılanması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kara sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı önerileri doğrultusunda ilköğretim 8.sınıfta (10-12 yaş) erişkin tip difteri tetanoz aşısı hatırlatması olarak tek doz uygulanmalıdır. Bu dönemde aşılama erişkin tip boğmaca-difteri-tetanoz aşısı (dTap) şeklinde de uygulanabilir. Ergenlik döneminde boğmaca sıklığının arttığı göz önüne alındığında, bu uygulama ile boğmaca hastalığından da korunma sağlanmış olur. Ayrıca; 9 yaşından itibaren erkek ve kız çocuklarına HPV aşısı yapılması, meningokok hastalığı açısından bağışıklama ve özellikle risk grubundaki ergenlere yıllık influenza aşısı uygulaması önerilmektedir.”

“Hem bireysel hem de toplum sağlığı için çok önemli”

“Ergenlik dönemi, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı ve vücudun birçok fizyolojik ve psikolojik değişim yaşadığı bir dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde yapılacak aşılamalar hem çocuk hem de toplum sağlığı için büyük önem taşır” diye konuşan Doç. Dr. Kara, ergenlik dönemi aşılamalarının önemini şöyle özetledi:

“Öncelikle bu dönemde bağışıklık sistemi hala gelişim aşamasında olduğu için yapılan aşılar, vücudu ciddi ve potansiyel hastalıklara karşı korur. Bunların başında da difteri, tetanoz, boğmaca (pertussis), menenjit, insan papilloma virüsü (HPV), hepatit B ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar yer alır. Özellikle ergenlik döneminde yapılmasını önerdiğimiz HPV aşısı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlaması açısından ayrıca önem taşır. Aşıyla birlikte sadece çocukluk döneminde değil, kişilerin ileriki yaşlarda sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olunabilir ki bunun en güzel örneği hepatit B aşısının karaciğer kanseri riskini azaltmasıdır.”

Aşılanmanın bireysel sağlığı korumasının yanında toplum sağlığının korunmasında da son derece elzem olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kara: “Ergenlerin aşılanması, toplumun genel sağlığını da korur. Toplumsal bağışıklık, aşılanmış bireylerin, aşılanmamış veya bağışıklığı zayıf olan bireyleri koruma altına alması anlamına gelir ki bu da hastalıkların yayılmasını önler.” dedi.

“Aşılar insanları hasta etmez”

“Bununla birlikte, tarih boyunca aşılar kendi başarılarının kurbanı olmuşlardır” diyen Doç. Dr. Kara, “Aşı kararsızlığı/ karşıtlığının aşı uygulamasında aksaklıklara yol açması, unutulan pek çok enfeksiyon hastalığının maalesef yeniden ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.  Son dönemlerde bunun etkisinin en çok, kızamık, boğmaca gibi hastalıkların yeniden artması ile kendini gösterdiğini hatırlatan Kara, “Aşılar, tıpkı bir kişinin enfeksiyon kapması durumunda olduğu gibi, bağışıklık sistemini antikor üretmesi için uyararak çalışır. Ancak bakteri ve virüslerden farklı olarak aşılar aslında insanları hasta etmez.” diye konuştu. (İLKHA)

Tulkerem ve Nur Şems Mülteci Kampı'nda saldırılar, zorla tahliyeler ve yıkımlar hız kesmiyor

Engelli Komisyonu Başkanı Dursun: Engelliler sosyal hayatta hâlâ dışlanıyor

Bursa merkezli dolandırıcılık operasyonu: 4 ilde 18 gözaltı

7 il için "sarı" kodlu uyarı

Batman'da kaçak balık avcılığına ceza kesildi

Tarım Bakanlığı açıkladı: 7 sucuk markasında hile tespit edildi

49 ilde tefeci ve dolandırıcı operasyonu: 146 gözaltı

Altında düşüş sürüyor

Döviz kurlarında son durum

Atama ve HSK kararları Resmî Gazete'de yayımlandı

Meteorolojiden doğu kesimler için kuvvetli yağış uyarısı

Bakan Kurum: Akdeniz'deki deprem herhangi bir hasara yol açmadı

Macron: israilin Gazze'deki politikası kabul edilemez ve utanç verici

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze Çağrısı: Daha ne bekliyorsunuz?

Gazze’de gece boyunca katliam: Siyonist rejim saldırılarında 51 şehit

Akdeniz'de 6 büyüklüğünde deprem

HAMAS: Faşist işgal, sağlık tesislerinde katliamlar yaparak benzeri görülmemiş suçlar işliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pakistan Başbakanı Şerif'in "minnettarlık" paylaşımına yanıt

Gazze'deki direniş, işgal altındaki şehirleri roketlerle hedef aldı

Şırnak’ta ilk hac kafilesi yola çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

Malatya'da kırsal konutlar betonarme yapılar istişare toplantısı düzenlendi

Mardin’de silahla oynayan 14 yaşındaki çocuk kazara kendini vurdu

Boğaziçi'nde İslami etkinliği engellemek isteyen grup olay çıkardı: 97 gözaltı

Refüje çarpan otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Umut Kervanı Siirt, Somali için kurban hazırlıklarını tamamladı

Gaziantep'te tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Malatya Havalimanı'nda son 4 ayda 258 bin yolcuya hizmet verildi

Ensarullah, işgal rejimi havalimanını hedef almaya devam ediyor

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde önemli projeler karara bağlandı

Yükleniyor