Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!

EKONOMİ 29.03.2021 08:42:41 0
Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!
Haberi Sesli Oku

Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!

Bus Simulator, Zula, Basketball Arena, Traffic Racer. İsimleri İngilizce olsa da hepsi Türk yapım dijital oyun. Cepte, tablette, bilgisayarda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada da milyonlarca kişi tarafından beğeniyle oynanıyorlar. Bu tablo dünya dijital oyun skorlarına da yansımış durumda. Gaming in Turkey’in “Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu”ndan derlenen bilgilere göre, uygulama mağazası Google Play’de 171 bin 986 oyun yayıncısı arasında 2 bin 689’dan fazla Türk yayıncı bulunuyor. Platformdaki 439 bin 890 oyun arasında Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 55’ten fazla mobil oyun yer alıyor.
 

Yerli yazılımcılardan minimalist bulmaca oyunu


TÜM DÜNYADA POPÜLER

Türk yayıncıların Google Play’deki oyunları, oyunseverlerden 5 üzerinden ortalama 3,94 not aldı. Platformdaki tüm mobil oyunların genel ortalama puanı ise 3,76 oldu. Böylece yerli oyunlar dünya ortalamasının üzerinde beğeni kazandı. Türk oyun yayıncılarının geliştirdiği en popüler oyunlar arasında 101 Okey Plus, Basketball Arena, Başkanlar, Batak, Bus Simulator, Fun Okey 101, Kafa Topu 2, Recontact Istanbul, Recontact London ve Zula Mobil bulunuyor. Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, Türk oyun yayıncılarının, mobil oyunların genel ortalamasından daha iyi sonuçlar almasında 2 ana etken olduğunu söyledi.

KALİTELİ İŞ ÇIKIYOR

Bu etkenlerden ilkinin, kaliteli işler çıkması ve bunun somut örneklerinin hem yatırımlar hem de oyunların listedeki yerleri ile tescillenmesi olduğunu belirten Aydemir, şunları kaydetti: “Yerli oyun geliştirici firmalarımız, birçok işte olduğu gibi daha fazla detaycı bir şekilde çalışıyor. İkinci etken ise Türk yayıncılar, oyuncuların talep ve beklentilerini çok iyi analiz ediyor ve oyunlarını geliştirirken bu sonuçlara göre geliştirmeler yapıyor. Bu da oyunların oyuncular tarafından daha fazla beğenilmesini sağlıyor. Son olarak, birçok coğrafyaya köprü konumunda yer almamız, birçok kültürle harmanlanmamıza ve bu açıdan da farklı kültürlere hitap eden oyunlar üretmemize katkı sağlıyor.”

Geçen yılın 9 aylık döneminde oyun sektöründe gerçekleşen hisse satışı işlemlerinin yaklaşık 2 milyar dolarlık hacim oluşturduğuna işaret eden Aydemir, “Tüm bu gelişmeler, oyun sektörünü en fazla yatırım alan sektör konumuna taşıdı. Agresif büyüyen bir pazar. Bu yatırımların her geçen gün artarak büyüyeceğine inanıyoruz.”

YETİŞKİNLERİN YÜZDE 79’U MOBİL OYUNCU

Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’unun mobil oyun oyuncusu olduğuna işaret eden Ozan Aydemir, “Bu da doğrudan oyuncu sayısına ve hasılat rakamlarına yansıdı. Büyümedeki bir diğer sebep de oyunlara olan farkındalığın daha fazla artması oldu. Akıllı mobil cihazların gelişmesi ve kolay ulaşılabilirliği de aynı şekilde oyunlara kolay bir ulaşım sağladı. Günün her anında yanımızda olan mobil cihazlarımızla istediğimiz her an istediğimiz her oyunu oynayabiliyoruz. Bu durum da oyuncu sayılarının ve hasılatlarının hızla büyümesini sağlıyor” dedi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE İLK SIRADA

Türk oyun sektörü küresel pazarda rekabet gücünü arttırıyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (GAOSB) iş birliği ile hayata geçirilen Gaziantep OSB Teknokent’te faaliyet gösteren Tenet Games’in geliştirdiği Get Rich! 3D oyunu sanal marketlerde 5 milyon kez indirildi. Tenet Games Kurucusu Murat Kul, katıldığı Supersonic Superstars yarışmasında büyük ödüle layık görülen üç oyundan ilki olarak 75 bin dolarlık büyük ödülü kazandı. Oyun şu anda Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde en çok oynananlar arasında birinci sırada yer alıyor.

Yenişafak


Lübnan'da can kaybı 3 bin 768'e yükseldi

Aksaray'da eğitime 1 gün daha ara verildi

Rusya, Ukrayna'nın iki bölgesini hedef aldı

Kar nedeniyle yolda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

İtalya'da G7 zirvesi

Çanakkale açıklarında 71 düzensiz göçmen yakalandı

Sri L'da şiddetli yağışlar etkili oluyor

Ağrı'da 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Bakan Yerlikaya: Malatya depreminde olumsuz bir durum bildirilmedi

Ağrı'da bir tırda yaklaşık 7 kilogram safran ele geçirildi

Van’da “Kasım Ayı Sahabe Ayı” programı düzenlendi

Malatya'da eğitime kar engeli

Kalp krizi geçiren şoför hayatını kaybetti

Şırnak'ta uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları: 40 gözaltı

Malatya'da 4.6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da 158 mahalleye ulaşım sağlanamıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam Dünyası’nın israil hükümetine karşı tek yürek olması için yoğun gayret gösteriyoruz

Rusya: Ukrayna'nın ateşlediği 8 balistik füze düşürüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Hamanei: Netenyahu hakkındaki tutuklama emri yeterli değil

Kahramanmaraş'ta karbonmonoksit zehirlenmesi: 2 ölü

İran ve Azerbaycan ortak askeri tatbikat düzenliyor

Bayburt'ta eğitime kar engeli

Güney Afrika'da yüzeye çıkan 14 kaçak madenci yakalandı

Endonezya'da sel ve toprak kayması: 16 ölü

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Kış lastiği hayati önem taşıyor

Bingöl'de dolandırıcılıkla mücadele eğitimi verildi

Irak'ta ABD işgalinden bu yana ilk kez nüfus sayımı yapıldı

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu

Bert Fırtınası nedeniyle İngiltere'de 5 kişi hayatını kaybetti

Yükleniyor