DÜNYA 15.04.2025 19:11:06 0

İran rehberi Hamanei: ABD'yle görüşmelere ne aşırı derecede iyimseriz ne de aşırı derecede kötümseriz

İran rehberi Hamanei: ABD
Haberi Sesli Oku

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamanei, ABD ile dolayılı müzakereler hakkında, “Bu görüşmelere ne aşırı iyimser, ne de aşırı kötümser bakıyoruz. Sonuçta ilk adımlarda iyi kararlaştırılmış ve iyi uygulanmış bir çalışma ve hareket söz konusu." d

Hamanei, Bakanlar Kurulu üyelerinden bir grup, İran İslam Meclisi milletvekilleri, Yargı Erki'nin üst düzey yetkilileri ve bazı kurumların yöneticileri kabulünde konuştu.

Umman’daki görüşmelerin, Dışişleri Bakanlığı’nın onlarca faaliyetinden sadece biri olduğunu belirten Hamanei, ülke meselelerini bu görüşmelere bağlamamak gerektiğini söyledi.

Hamanei, "Bu görüşmelere ne aşırı derecede iyimseriz ne de aşırı derecede kötümseriz. Umman’daki görüşmelere karşı karşı tarafa çok kötümser, kendi yeteneklerimize ise iyimseriz. Sonuçta bu bir adımdır, bir harekettir ve ilk adımlar iyi atılmıştır. Elbette karşı tarafa çok kötümseriz ama kendi kabiliyetlerimize güvenimiz tam." dedi.

Nükleer anlaşma (KOEP) döneminde yaptıkları hatanın burada tekrarlanmaması gerektiğini kaydeden Hamanei, "O dönemde ülkeyi şartlı hale getirdik ve her şeyi müzakerelerin ilerleyişine bağladık. Yatırımcı, ülkenin gidişatı müzakereye bağlı olduğunu görünce yatırım yapmaz. Ülkenin hedeflerine ulaşmak için faaliyet süreci daha hızlı ilerlemeli ve hiçbir şey müzakerelerin sonucuna bağlanmamalıdır." şeklinde konuştu.

Hamanei, şöyle devam etti:

Üretime yatırım yoluyla ülke birçok sorundan kurtulabilir. Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı, Merkez Bsı ve ilgili diğer kurumlar, toplumdaki mevcut sermaye ve likiditeyi üretime yönlendirmelidir.

Yatırım güvenliği sağlanmalı ve üretim alanında faaliyet gösteren ekonomik aktörlerin karşılaştığı engeller ortadan kaldırılmalıdır. İç yatırımlar canlanırsa, yabancı yatırımcılar da İran’da yatırım yapmaya hevesli olur.

Yaptırımları kaldırmak bizim elimizde değil, ancak bu yaptırımları etkisiz hale getirmek elimizdedir. Bunun için birçok yol ve yeterli iç kapasite vardır. Bu hedefe ulaşılırsa, ülke yaptırımlara karşı dirençli hale gelecektir.

Umman’daki görüşmelere karşı karşı tarafa çok kötümser, kendi yeteneklerimize ise iyimseriz." (İLKHA)

Bingöllü esnaf: Herkes, gücü yettiğince elini taşın altına koymalı

Elazığ’da Gazze için binler tek yürek oldu

Ankaralılar "Filistin için Kunut Duası" programında buluştu

Kayseri'de sazlık alanında yangın

Sırbistan'da yeni hükümet güvenoyu aldı

Konya'da 4 katlı binada yangın: 2 ölü

Fransa ile Cezayir arasında "diplomat" gerginliği

ABD'den FAS'a 825 milyon dolar değerinde silah satışı

CHP'nin kurultay iptali ve kayyım iddialarına soruşturma

Trump'ın sınır dışı etme programı belli oldu

Rusya: Ukrayna enerji altyapılarına peş peşe saldırılar düzenledi

Bingöl'de hacı adaylarına uygulamalı eğitim verildi

Finlandiya Rusya sınırını kapattı

Nijerya'da Lassa ateşi salgını: 127 ölü

UAEA Başkanı Rafael Mariano İran'da

ABD-Çin tarife restleşmesinde yeni gelişme

Bakan Yumaklı zirai donun etkilerini sahada görmek için Malatya'da

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan kadınların desteklendiği gibi ev hanımları da desteklenmeli

Yapıcıoğlu'ndan vefat eden İlçe Başkanı Kaplan için başsağlığı mesajı

Katar Emiri ile Lübnan Cumhurbaşkanı görüştü

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 51 bini aştı

Gabar Dağı'nda akaryakıt tankeri alev aldı

Baklava imalatçısında tonlarca bozulmuş ceviz ele geçirildi

HÜDA PAR Doğanşehir İlçe Başkanı Kaplan vefat etti

Mardin’de tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Bakan Bolat, Suriyeli mevkidaşıyla ulaştırma altyapısının yeniden inşasını görüştü

Rusya, Donetsk'te 1 yerleşim birimini daha ele geçirdiğini duyurdu

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Çin yapay zekâ eğitimini zorunlu hale getiriyor

Yükleniyor