GÜNDEM 18.08.2023 10:25:13 0

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yıldırım:

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yıldırım:
Haberi Sesli Oku

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yıldırım:

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Elif Yıldırım, aknenin (sivilce) sadece ergenlik döneminin sorunu olmadığını belirterek, “Akne tedavisinde başarıyı belirleyen en önemli faktör hasta uyumudur” dedi.
Ergenlerin yüzde 80-90’ında akne görüldüğünü ve 25 yaş üzeri kadınlarda da giderek artan bir sorun olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Yıldırım, bazen yenidoğan bebeklerde de akneyle karşılaşıldığını söyledi.
Akne tedavisine başlayan her hastanın, tedavinin kısa süreli olmadığı ve sabır gerektirdiğini bilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:
“Tedavi başarısını belirleyen aslında hastanın kendisidir. Tedaviler genellikle 2 aydan sonra etki göstermekte, tedavi başlangıcında bazen sivilcelerde artış olabilmektedir. Hekimle doğru iletişimi sağlayabilmek de tedavi başarısını doğrudan etkilemektedir. Tedavi sonrası kontroller aksatılmamalıdır. ‘Beyaz önlük fenomeni’ dediğimiz bu durumda, hasta doktorunu gördüğünde, tedavi ile ilgili yaşadığı sorunları doktoruyla paylaştığında, daha başarılı sonuç alınmaktadır.”
'Kremler başlangıçta kuruluk ve tahriş yapabilir'
Özellikle tedavide kullanılan kremlerin başlangıçta deride kuruluk ve tahriş yapabildiğini anlatan Doç. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti:
“Tahriş genellikle benzoil peroksit içerikli kremlerle daha fazla olabilmektedir. Kremleri çok az miktarda uygulamak gerekir. Bir mercimek tanesi krem tüm yüze yeterli olmaktadır. Kremler fazla uygulandığında daha çabuk iyileşme sağlanmaz. Kremler sivilcelerin üzerine tek tek değil sorunlu bölgenin tamamına sürülmelidir. Tahriş yoğun olduğunda ya da tedavinizde zorlandığınızda doktorunuzla iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca beslenme de önemli faktörlerden biridir. Sivilce tedavisi sırasında cips, kola, kuruyemiş, çikolata, kaymak gibi yağlı süt ürünleri sivilceleri artırabildiğinden tedaviyi olumsuz etkileyebilmektedir.”
'Akne tedavisindeki sistemik retinoidlerle ilgili merak edilenler'
Sistemik retinoidlerin, daha çok şiddetli sivilceli olgularda tercih edilen ancak tedaviye dirençli akne olgularında da önerebilen ağızdan alınan ilaçlar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Retinoid aslında A vitaminidir. Sistemik retinoidler ile ilgili en sık karşılaştığımız soru, bu ilacın kısırlık yapıp yapmadığıdır. Sistemik retinoidler kısırlığa yol açmamaktadır. Tedavi esnasında kadın hastalar hamile kalmamalıdır.
Bunun nedeni de A vitamini bebek organlarının oluşumunda en önemli vitaminlerdendir. Bu nedenle A vitamininin düşük ya da yüksek olması bebeğinize zarar verebilir. Erkekler için ise sperm oluşumuna bu ilacın herhangi bir etkisinin olmaması nedeniyle ilaç kullanırken çocuk yapmaları bir sıkıntı oluşturmamaktadır.”
İlaçların ortalama altı ay kullanıldığını ancak bu sürenin farklılık gösterebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldırım, şunları kaydetti:
“İlaç dozu kiloya göre ayarlanır. Özellikle kilolu hastalarda tedavi süresi uzayabilir. Sistemik retinoidlerin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğinden, hastaların her ay düzenli doktor kontrolüne gelmesi gerekir. Belirli aralıklarda doktorunuz sizden kan tahlilleri isteyebilir. İlaç karaciğerden atıldığı için böbreklere bir zararı olmamaktadır. Kullanılan ilaç nadiren karaciğer testlerinde yükselmelere yol açabilmekle birlikte, kontrollere düzenli gelindiği takdirde kan testleri ile kolaylıkla fark edilebilir.”
'İlacın en sık görülen yan etkileri'
İlacın yan etkilerine değinen Doç. Dr. Yıldırım, “En sık gördüğümüz yan etki hastaların hemen hemen tamamında gördüğümüz dudak kuruluğudur. Buna yönelik nemlendirici öneriyoruz. Bunun dışında baş ve bel ağrısı gibi daha az rastlanan yan etkiler de görülebilmektedir” diye konuştu.
Doç. Dr. Yıldırım, son yapılan çalışmalara göre ilaç kullanımı sırasında lazer yaptırmanın riskli olmadığını da sözlerine ekledi.

BESO’dan esnafa özel teknoloji indirimi

Vekaletle kurban kesim bedelleri açıklandı

Peygamber sevdalısı halk: Bu ruh, ümmeti diriltecek

Siyonist rejim Lübnan’da direniş komutanını hedef aldı: Şeyh Hüseyin Atvi şehit oldu

Elazığ’da gençlerden boykota destek çağrısı

Brent petrolün varili 67 dolar seviyesinde

Yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı

Umut Kervanı'nın hayırseverlere teşekkür ziyaretleri devam ediyor

Tüketici güveninde gerileme: Endeks Nisan’da 83,9’a düştü

İşgal çetesinin gece Gazze'ye saldırısında 14 Filistinli şehid oldu

İzmir'de DAİŞ'e yönelik operasyonda 13 şüpheli yakalandı

BM: Gazze’ye 50 gündür tek bir yardım girmedi

Yerlikaya: İstanbul’da 801 kilo metamfetamin ele geçirildi, 2 şüpheli yakalandı

Uzmanlardan bahar alerjilerine karşı uyarı

Altın rekor kırmayı sürdürüyor

Bakan Şimşek, New York’ta 4 trilyon dolarlık yatırımcılarla buluştu

Dolar kuru bugün ne kadar?

Doğru Medya Ankara Temsilcisi Özcan: Bu soykırıma artık sessiz kalınmamalı

Prof. Dr. Günbey’den Yeniden Refah Partisi ve Milli Gençlik Derneği’ne Ziyaret

İşgalciler çadır kampları bombaladı: 9 şehit

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Rusya – İslam Dünyası: KazanForum 2025 başlıyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: ABD ile eşit şartlarda anlaşmaya hazırız

Bakan Fidan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile görüştü

İşgalci ABD Yemen'e saldırmaya devam ediyor

Van'da 4 büyüklüğünde deprem

HAMAS: Batı Şeria'da ev yıkma suçu işgalin faşizmini ortaya koyuyor

Gazze hükümeti: Toplu göç iddiaları yalan; büyük Filistin halkı bu topraklardan asla sökülemez

Siyer Vakfı Kurucusu Yıldırım: Ümmet-i Muhammed bozulduğu için insanlık bozuldu

Araç ineklere çarptı

Yükleniyor