• BIST 100

    9379,83%-1,10
  • DOLAR

    37,84% 0,18
  • EURO

    41,30% -0,85
  • GRAM ALTIN

    3707,98% -2,33
  • Ç. ALTIN

    6152,22% -0,18

Mardin’de ‘ter testi’ yapılmaya başlandı

GÜNDEM 29.05.2024 14:50:05 0
Mardin’de ‘ter testi’ yapılmaya başlandı

Mardin’de ‘ter testi’ yapılmaya başlandı

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde solunum sistemi ve sindirim kanalında ağır hasar ile seyreden ciddi bir genetik rahatsızlık olan kistik fibrozis hastalığının teşhisi için gerekli olan 'ter testi' yapılmaya başlandı.
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halime Nayır Büyükşahin, Mardin’e bu testin gelmiş olmasının bölge için çok önemli olduğunu söyledi. İl Sağlık Müdürü Dr. Saffet Yavuz’un destekleriyle hastanede artık ter testi aleti olduğunu belirten Dr. Büyükşahin, 'Ter testi ilk önce kistik fibrozis hastalığının tanısında kullanılan standart bir testtir. 2015 yılından beri artık hem topuk kanı taraması hem de yeni doğan taramasında kistik fibrozis taranmakta. Pozitiflik durumunda hastalar ter testi yapılan merkeze yönlendirmektedir. Bölgede bu açıdan merkezin az olması hem de Mardin’de doğan bebek sayısının fazla olması ve çevre illerdeki yeni doğan taraması pozitifliği olan bebeklerin de çok uzaklara gitmeden daha rahat ulaşabilecekleri bir merkez olması sebebiyle çevre illere de hizmet edecek bir alettir” dedi.
Ter testinde ilk önce hastanın kolu temiz bir bezle silindiğini anlatan Dr. Büyükşahin, 'Daha sonra teri yapacak ter toplanmasını sağlayacak küçük bir elektrik akımı içeren uyarı yapılıyor. Bu ağrısız bir işlemdir. Daha sonra küçük bir alet takıp teri tüpün içinde toplanmasını sağlanıyor. Bu işlem toplam yarım yarım saat sürüyor. Daha sonra aletleri ter ölçümünü yapıyoruz. Ter testini yeni doğan taramasına gelen hastalara yapılmaktadır. Ayrıca ailede kistik fibrozis hastalığı varsa kardeşlerinin de test ile taramak gerekiyor. Bunun dışında hasta kistik fibrozis varsa yine test yapılıyor. Bunlar tekrarlayan akciğer enfeksiyonlar, büyüme gelişme, bronşit, tekrarlayan sinüzit gibi durumlara yol açıyor. Bu yüzden testinin ulaşımının kolay olması ve burada yapılıyor olması hastalara güzel bir hizmet sunmuş oluyoruz. Bu da bizi heyecanlandırdı” diye konuştu.
Her yaş grubunda hastaya ter testi yapılabileceğini aktaran Doç. Dr. Büyükşahin, “Ter testi her yaşta yapılabilir. Bebekler için 2 kg’ın üstünde ve 36 haftanın üstünde olması gerekiyor. Bağırsak da tıkanıklıkla doğan bebeklerde yeni doğan taraması negatif gelebiliyor. Onlardan şüpheleniyorsak bunları sağlamadan da yapabiliriz. Yine de bebeğin ilk 48 saatinin geçmiş olması gerekiyor. Bunun dışında her yaşta insana bu test yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 20 milyon öğrenci bugün dersbaşı yapacak

İzmir'de minibüs devrildi: 1 ölü, 10 yaralı

Sürücünün kontrolünü kaybettiği otomobil dehşet saçtı: 4 yaralı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara Türkiye'ye geliyor

HAMAS: İşgalcilerin çocukları kasıtlı olarak hedef alması vahşi doğalarını ortaya koyuyor

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Meteorolojiden Trakya için kar yağışı uyarısı

İETT otobüsü kaza yaptı: 5 yaralı

Nijerya'da zincirleme kaza: 25 ölü

Kontrolden çıkan minibüs devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

İşgalci ABD büyükelçiliği önünde Gazze protestosu

Kongo'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 30 ölü

Gazze'de 52 çocuk daha yetersiz beslenme nedeniyle şehit oldu

Rusya: Basovka yerleşim yerini ele geçirdik

UNRWA: Gazze'de durum daha da kötüleşiyor

Batman’da zincirleme kaza: 5 yaralı

Yozgat'ta 3.1 büyüklüğünde deprem

İzmir için soğuk ve yağışlı hava uyarısı

Brezilya'da motoru duran uçak otoyola iniş yaptı

Petrol fiyatları son yılların en sert düşüşünü yaşadı

İstanbul'da binlerce kişi Gazze'ye destek için yürüdü

Molla Mizgin: Türkler ve Kürtler cihad bayrağını taşıdıklarında alemin büyüğü oldular

Batman'dan siyonist rejimin Gazze katliamlarına tepki

Diyarbakır İslami STK'lar: Filistin'i savunmak, insanlığı savunmaktır

Siirt’te otomobil şarampole yuvarlandı: 3 yaralı

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

Macaristan AB'deki oy kullanma hakkından mahrum bırakılabilir

Peygamber Sevdalıları 2025 yılı "Mevlid-i Nebi" mesajını paylaştı

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Resulullah, toplumun içinden çıkarsa Kur'an ve İslam da çıkar

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ