EKONOMİ 22.03.2025 11:34:08 0

Reklam Kurulu, yanıltıcı reklamlara 32,5 milyon TL ceza uyguladı

Reklam Kurulu, yanıltıcı reklamlara 32,5 milyon TL ceza uyguladı
Haberi Sesli Oku

Reklam Kurulu, teknoloji, otomotiv ve perakende sektörlerinde yanıltıcı reklamlara toplam 32,5 milyon TL ceza keserken, 5 reklam için erişim engeli kararı aldı.

Reklam Kurulu, 13 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirdiği 355. toplantısında, toplam 141 dosyayı inceledi.

Toplantı sonucunda, 131 dosyanın mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek 32 milyon 481 bin 507 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 5 dosya hakkında da tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına erişim engeli tedbiri alındı.

Kurul, yanıltıcı reklamlarla ilgili önemli adımlar attı ve çeşitli sektörlerdeki yanıltıcı uygulamalara karşı cezalar uygulayarak, tüketici haklarını koruma adına ciddi bir denetim gerçekleştirdi.

Yanıltıcı ürün reklamları incelendi

Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın cep telefonlarıyla ilgili yaptığı reklamda, tüm telefon modellerinin özel bir uygulamaya sahip olduğu izlenimi verildi. Ancak bazı modellerde bu özellik bulunmadığı ve bu bilgi reklamda yer almadığı tespit edildi. Tüketicilerin yanıltıldığı bu durumda, Reklam Kurulu idari yaptırım kararı aldı. Aynı şekilde, bir otomotiv firmasının sosyal medya platformlarında yaptığı reklamda, "Ses Tanıma Özelliği"nin ülkemizdeki altyapı eksiklikleri nedeniyle kullanılamayacağını belirtmeden tüketicilere tanıtım yapması, yanıltıcı olarak değerlendirildi ve durdurma kararı alındı.

Sıfır faizli kredi reklamlarına yönelik incelemeler

Otomotiv sektöründe, bazı firmaların sıfır faizli kredi kampanyalarını reklamlarında vurgularken, peşin faiz ödemelerini göz ardı ettikleri tespit edildi. Bu, tüketicilerin kredi maliyetleri hakkında yanıltılmasına neden oldu. Reklam Kurulu, bu tür reklamlara tedbiren durdurma kararı verdi ve faiz oranlarının yanıltıcı şekilde sunulmasını engelledi.

Eksik bilgilendirme ve tüketici hassasiyetini gözetmeyen reklamlar

Perakende sektöründe de dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Türkiye’de satışa sunulan bazı ayakkabıların yurtdışındaki tanıtımlarında ürün içeriğiyle ilgili domuz derisi kullanıldığı belirtilmesine rağmen, Türkiye'deki reklamlar bu konuda eksik bilgilendirme yaptı. Reklam Kurulu, bu durumun tüketicileri yanıltıcı olduğunu belirleyerek, 4 firmaya toplam 3 milyon 457 bin 160 TL ceza uyguladı. (İLKHA)

Gaziantep'te motosiklet sürücülerinden Gazze protestosu

İletişim Başkanı Altun: Dijital ortamlarda bir içerikle karşılaşıldığında mutlaka kaynak sorgulanmalı

Peygamber Sevdalıları: Günümüzün Kuvayı Milliyesi olan HAMAS desteklenmeli

Almanya'da bir kadın tren istasyonunda bıçaklı saldırı düzenledi: 12 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya Gazze’deki soykırımına karşı dirayetli ve onurlu bir duruş sergiledi

Sudan ordusu, stratejik şehri geri aldı

Pakistan ve Hindistan hava sahası yasağını karşılıklı uzattı

HAMAS: İlaç deposunun vurulması sağlık sektörünü yok etmenin bir göstergesidir

Cizre'deki kitap okuma yarışmasında 1 milyon 862 bin sayfa okundu

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 53 bin 822'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile görüştü

İran ve ABD arasında 5. tur müzakereler sona erdi

Türkiye'nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı ATÜ'de öğrencilerle buluştu

Kürt alimlerin kaldırıma işlenen vecizeleri tepkilerin ardından kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026-2035 dönemini Aile ve Nüfus 10 Yılı ilan ediyoruz

Mardin’de uygulamalı trafik eğitimi verildi

Tekstil işçilerini taşıyan minibüs ile bir otobüsün çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı

Şanlıurfa’da gençlik için ifsada karşı alternatif etkinlik

Çiftçilere destekleme ödemeleri başladı

Kurban Bayramı için idari izinler 5 Haziran'da başlayacak

Diyarbakır'da kurşunlama ve kundaklama suçlarına karışan 3 şüpheli yakalandı

Salatalık fiyatlardan dert yanan çiftçiler: Emeğimizin karşılığını alamıyoruz

Battalgazi Belediyesi'nden mezarlıklarda bahar ve bayram temizliği

Üney: Kurban Bayramı tatil değil, ibadet ve yakınlaşma zamanıdır

Uzmanlardan DEHB uyarısı: 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

Bingöl’de İlk kez yapıldı: Uyluk greftiyle septum onarımı

Şanlıurfa'da market denetiminde tarihi geçmiş gıda ürünleri ele geçirildi

İran ve ABD arasında dolaylı müzakereler başladı

Anamur'da 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri piknikte buluştu

Vali Kızılkaya: Sorunları yerinde ve birlikte çözeceğiz

Yükleniyor