• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz: Migren hastaları yaşam kalitelerine dikkat etmek zorunda

SAĞLIK 18.02.2025 17:32:40 0
Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz: Migren hastaları yaşam kalitelerine dikkat etmek zorunda

Gaziantep Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Buket Yılmaz, migrenin tedaviyle geçen bir hastalık olmadığına değinerek, migren hastalarının uyku ve beslenme düzenlerine son derece dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Migreni doğuran nedenlerden uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, sigara ve alkolün migreni tetiklediğine değindi.

"Primer bir baş ağrısı çeşididir"

"Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan bir takım değişiklikler sonucu ortaya çıkan, ataklar halinde görülen primer bir baş ağrısı çeşididir." ifadelerini kullanan Yılmaz şöyle devam etti:

"Bu ataklar dört evreden oluşmaktadır. İlk evre prodrom. Ağrı öncesi dediğimiz bir evre var. Bu evrede durgunluk, donukluk, depresif ruh hali veya tam tersi öfori dediğimiz aşırı enerjik olma durumu, düşüncelerde yavaşlama, kelime bulmada güçlük, dikkat eksikliği gibi nöropsikolojik belirtilerin yanı sıra kabızlık, ishal, iştah artışı, iştahta kapanma, halsizlik gibi sistemik belirtiler de görülmektedir."

"Aura dönemi"

Diğer dönemlerden "aura"nın tüm migren hastalarında ortaya çıkmadığına değinen Yılmaz, "Daha sonraki dönem, aura dönemi dediğimiz bir dönem. Bu dönemde de 5 ila 60 dakika süren görsel belirtiler, mesela kırık çizgiler görme ya da parlak ışıklar görme gibi bir durum oluşmaktadır. Veya hastaların vücudunun bir yarısında oluşan uyuşma, karıncalanma, his kaybı gibi duygusal belirtiler de oluşabilmektedir. Aura dediğimiz dönem her migren hastasında ortaya çıkmamaktadır. Migrenlilerin Yaklaşık yüzde 15'inde ortaya çıkmaktadır." dedi.

"Ağrı dönemi gelmektedir"

Üçüncü evre olan ağrı dönemine değinen Yılmaz, "Daha sonra ağrı dönemi gelmektedir. Bu ağrı dönemi 4 ila 72 saat arasında sürmektedir. Genellikle başın bir tarafında olur. İki taraflı da olabilmektedir bu ağrı. Zonklayıcı karakterle şiddetli bir ağrıdır. Bu ağrıya bulantı, kusma veya ışık ses hassasiyeti eşlik edebilmektedir. Ağrı hareketle artma eğilimindedir. Yani hastalarınız yatarken, istirahat halindeyken, ağrı şiddeti azken, yürüme, merdiven çıkma, koşma gibi fiziksel aktiviteler esnasında ağrı şiddeti artabilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Tanı nasıl konur?"

Migreni tetikleyici durumların olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Tanı primel olarak hastanın şikayetlerinin hekim tarafından dinlenmesiyle konur aslında. Primel tanı aracımız öykü. Onun dışında baş ve boynun bölgesinde içeren geniş bir nörolojik muayene. Eğer gerekli ise, diğer hastalıkların dışlanması amaçlı, beyin görüntülemesi ve laboratuvar bulguları da istenebilir hekim tarafından. Bir takım migreni tetikleyicileri var. Bunlardan bahsetmek gerekirse; üzüntü, stres, yorgunluk, yoğun egzersiz, uyku değişiklikleri, fazla ya da az uyuma, açlık, öğün atlama. Hormonal değişiklikler, özellikle kadınlarda menstruasyon dönemi, alkol ve sigara tüketimi, güçlü parlak ışıklar, televizyon, bilgisayar ya da telefon maruziyeti. Gürültülü ortamlara maruz kalmak, keskin kokular, çamaşır suyu gibi, parfüm gibi, çay, kahve aşırı tüketimi. Bazı besinler; çikolata, peynir, şarküteri ürünleri gibi, çok sıcak ya da çok soğuk havalar, rüzgar, fırtına, nem veya basınç değişiklikleri, bunlar migreni tetikleyebilmektedir." şeklinde konuştu.

"Yaşam tarzı değişiklikleri öneriliyor ilk planda"

Migren tedavisinden bahseden Yılmaz, "Tedaviden neler yapıyoruz? Az önce saydığım migren tetikleyicilerinden uzak durmak öneriliyor ve yaşam tarzı değişiklikleri öneriliyor ilk planda. Daha sonra atak tedavisi önerilmektedir. Bu ağrının süresini kısaltmak ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı verilen bir tedavidir. Ağrı kesici ve bulantı giderici ilaçları içermektedir. Ancak hastalarımızın kendi başına göre hiçbir şekilde ağrı kesici kullanmasını önermemekteyiz. Çünkü bu sistemik yan etkilerin yanı sıra ağrı sıklığında artışa da sebep olmakta, hatta günlük başarısı oluşmasına sebep olmaktadır. O yüzden hekimlerin önerdiği miktarda ve sürede kullanmaları gerekmektedir. " dedi.

"Uyku düzenine, strese bunlara çok dikkat etmeleri gerekmektedir"

Yılmaz, migren hastalarının yaşam kalitelerine dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, "Eğer ağrı sıklığı fazla ise ve belirtiler şiddetli ise profilaktik dediğimiz önleyici tedaviyi de hekim tarafından geçirebilmektedir. Bu tedavilerin etkisiz kaldığı durumlarda da bazı blokajlar veya botoks gibi enjeksiyon tedavileri de planlanabilmektedir. Geçici bir hastalık değildir maalesef. Ömür boyu kendileriyle gidecek bir hastalıktır açıkçası. O yüzden yaşam tarzlarına, beslenmelerine, uyku düzenine, strese bunlara çok dikkat etmeleri gerekmektedir. " ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

Van'da 32 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Diyarbakır’daki büyük Mevlid-i Nebi etkinliği, İslam alemine ve batıya önemli mesajlarla son buldu

Kırsal alanda ot toplamaya giden adam kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti

Göktaş Hoca: Gazze, gönlünüzde ne kadar kıymetliyse siz de Allah katında ve Peygamber yanında o kadar kıymetlisinizdir

Havada İngiltere-Rusya gerginliği

Kassam'dan "Kılıç Kıran" pusu operasyonu: Siyonistlere ağır darbe

Yapıcıoğlu'ndan Diyarbakır Mevlid-i Nebi etkinliği paylaşımı

Diyarbakır'da tarihi gün!

Yurdun tamamında çarşambadan itibaren yağış bekleniyor

Yahudi çeteler, Filistin topraklarını gasp etmeye devam ediyor

HAMAS milletvekili Ebu Ras: Diyarbakır’daki bu topluluğunuzu Mescid-i Aksa da bekliyor

UNRWA: Gazze halkı açlık, susuzluk ve sağlık krizleriyle baş başa

İşgalciler Güney Lübnan’da bir aracı hedef aldı: 1 şehit, 1 yaralı

İmalat sektörüne destek, istihdam şartlarında kolaylık

Mevlid-i Nebi mesajı Diyarbakır’dan okundu: Amansız ve orantısız bir savaşın karşılığı ancak kutlu bir direniştir

Siyonist işgalciler Cenin’i yakıp yıkıyor: Kuşatma dördüncü ayına girdi

Diyarbakır’daki Mevlid-i Nebi etkinliği büyük bir coşkuyla başladı

UNRWA: Gazze'de 660 bin çocuk eğitimden mahrum

Gazze’de soykırım ağırlaşıyor: Şehit sayısı 51 bin 201’e yükseldi

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

DİTİB Fransa'nın II. Gençlik Zirvesi Paris'te gerçekleştirildi

Tulkerem açık hava hapishanesine döndü: Yüzlerce ev yıkıldı, binlerce aile zorla göç ettirildi

Gazze'de 7 şehit: Siyonist terör her yeri hedef alıyor

Diyarbakır büyük "Mevlid-i Nebi" etkinliğine hazır

Mescid-i Aksâ’ya baskın: Siyonistler bir kez daha kutsal mabedi kirletti

Ege Denizi'nde peş peşe depremler yaşanıyor

Sağlık Bakanlığı’ndan sezaryen kararı: Tıbbi zorunluluk yoksa artık yasak

Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Son 24 saatte Gazze’de 56 kişi şehit oldu

Yerlikaya’dan “Sürücü affı” açıklaması: Kesinlikle gündemimizde yok

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ