• BIST 100

    9174,74%-0,23
  • DOLAR

    39,56% 0,12
  • EURO

    45,53% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4283,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6903,41% -0,57
EKONOMİ
Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor
02 Aralık 2020 10:28
SON GÜNCELLEME: 01 Ocak 0001 12:00
Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

Meclis'te kabul edilen ve geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'da yer alan düzenlemenin uygulanmasına sayılı günler kaldı.

7256 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonrası 1 Ocak 2021 itibariyle uygulanacak düzenleme kapsamında evlerinde ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanlara belirli oranlarda vergi muafiyeti uygulanacak.

VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

Yeni düzenlemeden ise ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar yararlanacak.

ÜÇ ŞARTI YERİNE GETİRMEK ZORUNDALAR

Düzenlemede yer alan şartlara göre evinde üretim yapan ve bunu çeşitli platformlarda satanlara yönelik uygulanacak vergi muafiyetinden yararlanmak için söz konusu kişilerin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak.

TEK ÇALIŞANA YÜZDE 4 MUAFİYET

Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla çalışanı olmayan kendi başına evde çalışanlar için yüzde 4, bir ve üzeri işçi çalıştırılması durumunda yüzde 2 oranında gelir vergisinden muaf olacak.

220 BİN TL'LİK SINIR OLACAK

İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekecek, bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94 üncü madde kapsamında kesinti yapılmayacak. Düzenleme kapsamında elde edilen hasılatın 220 bin Türk lirasını aşması hâlinde, mükellefler izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacak.

ŞARTLARI İHLAL EDENDEN FAİZİYLE TAHSİL EDİLECEK

1 Ocak'ta hayata geçirilecek uygulamada yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde ise vergi muafiyeti sona erecek ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlemede yer alan oranlar ve tutarlar, yarısı kadar indirilip ve iki katına kadar da artırılabilecek.

YURT DIŞININA SATANA YÜZDE 50 KAZANÇ İSTİSNASI

Bir başka düzenleme ise e-ticaret yaparak ürünlerini yurt dışına satmak isteyen kişilere yönelik hayata geçirildi. E-ticaret gümrük beyannamesi kapsamında yapılan satışlara yüzde 50 kazanç istinası uygulanacak. Ürünün ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından işlenebiliyor olması gerekiyor.

Yangın söndürme uçağı Seyhan Barajı’na düştü: Pilot sağ kurtarıldı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye'ye geliyor

Karne notları çocuğun değerini belirlemez!

Hafta sonu nüfus müdürlüklerinde YKS mesaisi

"Medeniyet Okumaları Projesi" kapsamında İstanbul'da 135 bin kitap okutuldu

Meksika'da Erick Kasırgası alarmı

Alev alan saman yüklü kamyon akaryakıt istasyonuna girdi

Antalya'da 15 kilogram eroin ele geçirildi: 1 tutuklama

Türkiye'de ilk defa uyanık bir hastaya koklear implant ameliyatı yapıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Şırnak’taki orman kesimini Meclis’e taşıdı

Adana'da yangın söndürme uçağı düştü: 2 pilot yaralı

Gaziantep'te gümrük kaçağı yüzlerce klima ele geçirildi

Zulümden kaçıp Türkiye'ye sığındı ama geri gönderme merkezinde vefat etti

HÜDA PAR’dan Khasan Umarov açıklaması: Göz göre göre ölüme yürüdü!

YKS öncesi öğrencilere moral desteği

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: Binlerce hap ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Nijerya, Asya pazarlarına benzin ihracatına başladı

Çukurova’da orman yangını: Yerleşim alanlarına yaklaştı

Malatya'da yol güvenliği için taş duvar çalışması yapıyor

Merkez Bsı faizi sabit tuttu

Malatya'da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

Siyonist Katz'dan Hamanei'ye suikast tehdidi

Tulkerem'de binlerce aile yerinden edildi

Hamanei, Sepah'a yeni Kara Kuvvetleri Komutanı atadı

Türkiye genelinde mayıs ayında 130 bin 25 konut satıldı

Almanya'dan işgalci siyonistlere silah ihracatı devam ediyor

Yaz Kur'an kursları 30 Haziran'da başlıyor

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 706'ya ulaştı

WIHU Başkanı Dr. Kasım Sezen: Gazze, İslam âleminin bir bayrağıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yangın söndürme uçağı Seyhan Barajı’na düştü: Pilot sağ kurtarıldı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye'ye geliyor

Karne notları çocuğun değerini belirlemez!

Hafta sonu nüfus müdürlüklerinde YKS mesaisi

"Medeniyet Okumaları Projesi" kapsamında İstanbul'da 135 bin kitap okutuldu

Meksika'da Erick Kasırgası alarmı

YAZARLAR