• BIST 100

    9947,44%1,77
  • DOLAR

    34,01% -0,13
  • EURO

    38,05% 0,41
  • GRAM ALTIN

    2828,94% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4604,04% 0,34

Mardin Artuklu Tıp Fakültesi’nde SMA hastalarına 'Nusinersen' tedavisine başlandı

GÜNDEM 26.05.2023 16:20:02 0
Mardin Artuklu Tıp Fakültesi’nde SMA hastalarına

Mardin Artuklu Tıp Fakültesi’nde SMA hastalarına 'Nusinersen' tedavisine başlandı

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına 'Nusinersen' tedavisi uygulanmaya başlandı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nezir Özgün, tedavi için daha önce il dışına giden SMA hastalarına Mardin’de 'Nusinersen' tedavisi uygulamaya başladı. Doç. Dr. Özgün, Türkiye’nin birçok ilinde yapılan Nusinersen tedavisinin kentte de yapılmaya başlandığı müjdesini verdi. Daha önce hastaların il dışına çıkmak zorunda kaldığını ve bunun hem çocuk hem de aile için çok sıkıntılı olduğunu belirten Dr. Özgün, 'Gerekli alt yapı ve şartları sağlayarak bu tedaviyi ilimizde uygulamaya başladık. Buradan sizin vasıtanızla hasta ailelerine bilgi vermek isteriz. Tedavilerini Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptırabilirler. Bu tedavi Türkiye’de birkaç yıldır uygulanmaya başladı. Halen aktif olarak faydalı olabileceği gösterilmiş. Ama Türkiye’de SGK’nın ödemiş olduğu sadece bir tedavi var. Halk arasındaki ismiyle gen tedavisi ve yurt dışında 2,5 milyon dolar olduğu söylenen tedavi henüz ülkemize gelmedi. SGK ödeme kapsamına alınmadı. Ama en az bu gen tedavisi kadar etkili olan Nusinersen tedavisi iğne şeklinde yapılan bir tedavidir. 5 yıldan uzun süredir ülkemizde uygulanmaktadır' dedi.
Ne gen tedavisinde ne de Nusinersen tedavisinde tam iyileşme olmadığını ifade eden Dr. Özgün, 'Bunlar modifiye edici ajanlardır. Hastalık, sinirlerin gelişimine yardımcı olan bir proteinin vücutta yapılamaması sebebiyle oluşmaktadır. Hem gen tedavisi hem de belden yaptığımız bu tedavi, proteinin vücutta bir miktar yapılmasını sağlıyor ve hastanın motor fonksiyonlarını iyileştiriyor. Gen tedavisinde de, Nusinersen tedavisinde de ne kadar erken başlarsa fayda görmesi o kadar yüksek olur. Tercihen en uygunu 6 aydan önce yapılmasıdır. Ama iki tedavide de hasta tam anlamıyla iyileşecek diye bir kural yoktur. İyi, orta ve az fayda gören hastalar var. Hastaların tam anlamıyla iyileşmesi söz konusu değildir. Bunlar daha yeni tedaviler. Bu ilaçları alan hastaların 10 yıl sonra nasıl bir etki göreceği bilinmiyor’’ diye konuştu.
'Her tedavinin yan etkileri olabilir ama bu kar zarar dengesidir' diyen Dr. Özgün, 'Kontrol edilebilir ve kabul edilebilir yan etkilerdir. Her iki tedavide de görülebilir. Gen tedavisinde kullanılan virüsle daha önce hastada görülmemiş olması gerekiyor, iki tedavide de yan etki olabilmekte. Bu hastalar tedavi görmezse özellikle Tip 1 hastalar 2 yaşını zor gören hastalar ve bu risk alınmak zorunda. Tedavi için alt yapımız, hastane yönetimimiz bu konuda her türlü imkanı sağlıyor. Birçok yerden aşağı kalır yanımız yok, daha dahi olduğumuz noktalar var. Rahat bir şekilde uygulayacağımız bir tedavi. Hastalara randevu ile bakıyoruz ama SMA hastalarına randevusuz bakıyoruz' şeklinde konuştu.
SMA hastalığının daha önceden tarama programına dahil olduğunu kaydeden Dr. Özgün, 'Son birkaç yıldır yeni doğan programına alındı. Topuktan alınan kan ile hastalara daha kolay tanı konulabiliyor. Ve hastaların kliniğini düzelten ilaçlara daha erken ulaşmasına yardımcı oluyor. Yeni doğan çocukta hastalık saptandığı zaman Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı aileye her türlü imkanı sağlamakta, ailesine ulaşıp randevusu ayarlanmakta ve nöroloji uzmanı olan bir yere yönlendirmekte. Biz de onlara randevu vermeden aciliyetlerine göre bakıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

ABD yaptırım listesine iki Rus bsını dahil etti

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü

Kömür madeninde iş kazası: 1 ölü

Lübnan'da çağrı cihazı saldırılarında şehit sayısı 37'ye yükseldi

Hurdalık yangınında yükselen siyah duman gökyüzünü kapladı

ABD, Mısır ve Irak'tan ortak deniz tatbikatı

Malatya'da 2 ayrı kaza: 3 yaralı

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah: Düşman, tüm kırmızı çizgileri aştı

Demir: GAP projesi acilen tamamlanmalı

Kuzey Kore yeni bir balistik füze test etti

Bursa'da kaybolan Alzheimer hastası kadın, 43 saat sonra bulundu

Umut Kervanı yardım tırlarını Ürdün üzerinde Gazze'ye ulaştıracak

İran ve Burkina Faso barışçıl nükleer iş birliği için mutabakat zaptı imzaladı

Dondurulan Rus varlıklarından Ukrayna'ya100 milyon euro aktarılacak

Mardinli esnaflar pazar alışverişini değerlendirdi

Endonezya'da 4,9 büyüklüğünde deprem

Çocuklarda ortopedik sorunlara neden olan hatalar

Milletvekili Dinç: Hedefimiz Malatya'daki ihtiyaçlar ile ilgili somut adımların atılmasını sağlamak

Zonguldak'ta Afgan işçinin ölümüne ilişkin davanın duruşması yapıldı

Bursa'da okullarda akran zorbalığına karşı önemli adım

Küçük çocuğun hırsızlık yapması işyeri sahibini üzdü

Bingöl İl Müftülüğü, Mevlid-i Nebi etkinliği düzenledi

Kaza yapan araç sahipleri dikkat: İlamsız tebligatlara itibar edip dolandırılmayın!

Hizbullah, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun şehid olduğunu duyurdu

Çukurova Üniversitesi, en iyi performans gösteren üniversiteler arasında yer aldı

Uzmanlar tuz kullanımı ile ilgili uyarıda bulundu

Batman Belediyesi üç kavşakta trafiği dronlarla yönetiyor

Diş sağlığına zarar veren 8 alışkanlık

İstanbul'un 3 ilçesinde 19 saat su kesintisi uygulanacak

HAMAS lideri Sinvar'dan HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'na mektup

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku