• BIST 100

    10804,59%0,72
  • DOLAR

    36,68% 0,20
  • EURO

    39,85% 0,12
  • GRAM ALTIN

    3532,30% 0,41
  • Ç. ALTIN

    5670,61% 1,26

Doktor Öğretim Üyesi Bedeva: Oruç, sabır ve nefis terbiyesi sağlar

RÖPORTAJ 14.03.2025 14:52:52 0
Doktor Öğretim Üyesi Bedeva: Oruç, sabır ve nefis terbiyesi sağlar

Bingöl Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Bedeva, Ramazan ayı ve oruç ibadetinin insan üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Oruç ibadetinin, insanoğluna birçok açıdan fayda sağladığını belirten Bedeva, özellikle sabır konusuna vurgu yaptı.

Bedeva, oruçlu kimsenin, kötü sözlerden, dedikodudan ve haram olan şeylerden uzak durması gerektiğine dikkat çekti.

“Oruç ibadeti insanoğluna birçok açıdan fayda sağlamaktadır”

Bedeva, orucun insana sabrı öğrettiğini belirterek, “Yüce Rabbimizin bize farz kıldığı ibadetlerden birisi de oruç ibadetidir. Malumunuz, oruç ibadeti insanoğluna birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Bunlardan birisi de sabırdır. Tabii, insanoğlu hayatında karşılaşacağı birçok sıkıntı, musibet veya onu rahatsız eden, nefsen daraltan birçok durumla karşılaşabilir. Bu durumları atlatabilmenin en kolay yolu ise bunlara sabretmektir. Oruç tutmak, insanoğluna sabrı öğretmektedir. Çünkü malumunuz, oruç tutmanın hikmetlerinden bir tanesi de aç kalarak, açlık çekerek, susuz kalarak fakirlerin halinden anlamaktır.” dedi.

“Allah'a itaat etmek, nefsi engellemek de bir sabır neticesidir”

Açlık ve susuzluğun, insanoğlunun karşılaşabileceği en büyük zorluklardan biri olduğunu ifade eden Bedeva, “İnsanoğlunun hayatta karşılaşabileceği en önemli ve sıkıntı verici durumlardan bir tanesi de aç ve susuz kalması, yiyecek bir şey bulamamasıdır. Nihayetinde, insanoğlu oruç tuttuğu zaman bu açlığa sabrederek açların halinden de anlar. Tabii, sadece açlığa sabretmek değil; aslında oruç ibadeti Ramazan ayında olduğu için, bu ayda yapacağımız birçok ibadet sabır gerektirir. Allah'a itaat etmek, nefsi engellemek de bir sabır neticesidir. Çünkü akşamında teravih kılmak, gündüzünde aç kalmak, Allah’ı daha çok anmak ve Kur’an okumaya sabretmek de sabır gerektiren ibadetlerdendir.” şeklinde konuştu.

“Sabretmek iki türlüdür”

Sabretmenin iki yönü olduğunu, bunlardan ilkinin ibadet etmeye yönelik sabır olduğunu belirten Bedeva, “Yani aslında sabretmek, iki türlüdür: Birincisi, ibadet etmeye yönelik sabırdır ki bunu oruç ibadetiyle ve ona bağlı olarak Allah'ı zikretmeye yönelik diğer ibadetlerle sağlarız. Bir de sabretmenin diğer yönlerinden biri de yasak olan şeylerden alıkoymaktır. Malumunuz, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, oruç tutarken sadece yeme içmeden kendini alıkoyan kişinin oruç tuttuğunu değil, aynı zamanda bütün uzuvlarıyla, yaratılmış bütün azalarıyla oruç tutmasını tavsiye etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Haram şeyleri konuşmaktan, gıybet etmekten, dedikodu yapmaktan kaçınmak da bir sabır neticesidir”

Oruçlu kimsenin, kötü sözlerden, dedikodudan ve haram olan şeylerden uzak durması gerektiğini ifade eden Bedeva, şöyle devam etti:

“Hâliyle, dili doyumsuz şeyleri konuşmaktan alıkoymak için sabır gerekir. Gözleri haramdan uzak tutmak, bakmamak için sabır gerekir. Kulakları haramdan muhafaza etmek, haram şeyleri işitmemek için sabır gerekir. Haram şeyleri konuşmaktan, gıybet etmekten, dedikodu yapmaktan kaçınmak da bir sabır neticesidir. Çünkü bütün bunlar nefsin hoşuna giden şeylerdir ve bunlardan kendini alıkoymak, gerçek anlamda bir sabır gerektirir. Nihayetinde oruç da bize sabrı öğretmektedir. Eğer oruç ibadetini tam ve sağlıklı bir şekilde tutarsak, aynı zamanda sabreden bir kul oluruz. Böylece bizi Allah’a yaklaştıran sabrı öğrenmiş oluruz ki, nihayetinde Yüce Rabbimiz Kur’an'ı Kerim’de de 'Sabredenleri müjdele' diye buyurmaktadır.” (İLKHA)

ABD’de şiddetli yağış sel ve heyelana yol açtı

Zelenskiy: Kursk'ta durum çok kötü

Malatya'da feci kaza: Aynı aileden 3 ölü

Kaçak avlanan kınalı keklik avcılarına 402 bin 825 lira ceza

Pakistan'daki tren saldırısında ölü sayısı 31'e çıktı

Grönland: Trump'ın ilhak açıklamaları kabul edilemez

Gazze'de işgalcilerin bombardımanından sağ kurtulan Mervan Atvan, kanser nedeniyle hayatını kaybetti

Miçotakis kabinesinde revizyona gitti

Çin: Yaptırım ve tehditler, İran’ın nükleer sorununa çözüm getirmez

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenme: 1 ölü

Ankara Valiliğinden zirai don uyarısı

Acil iniş yapan yolcu uçağı alev aldı

Sivas'ta başıboş köpeklerin saldırdığı çocuklardan biri yaralandı

İstanbul'da en yüksek hava kirliliği Göztepe ilçesinde ölçüldü

HAMAS heyeti ateşkesi görüşmek üzere Kahire'ye gitti

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı

ABD'de yumurta krizi

İmam ve muhtarın girişimiyle ilk kez köy halkı iftar sofrasında buluştu

Kanada'nın yeni başbakanı Carney yemin ederek göreve başladı

Ateşkese rağmen işgalciler Gazze'ye saldırdı: 4 şehid

Umut Kervanı gönüllülerinden iftar vakti gönül sofrası

Minikler kumbaralarını Filistin için açtı

Devrilen minibüsteki 6 kişi yaralandı

Özel okulda 35 kişi yemekten zehirlendi

Kur’an kursu öğrencileri Filistinli kardeşleri için harçlıklarını bağışladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından, Yeniden Refah ve Büyük Birlik Partisi’ne ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025 yılında sağlık alanında 37 bin yeni personel alacağız

Tanzanya'da Marburg virüsü salgını sona erdi

HAMAS: BM raporu, siyonist rejimin savaş suçları ve soykırımını teyit ediyor

Jude Kasırgası Mozambik ve Malavi'yi vurdu: 9 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ