• BIST 100

    9602,16%-2,09
  • DOLAR

    36,41% 0,37
  • EURO

    38,11% -0,20
  • GRAM ALTIN

    3440,78% 0,36
  • Ç. ALTIN

    5655,99% 0,32

Gaziantep'te "Kırsaldan Küresele Tarımsal Gelişmeler" paneli düzenlendi

EKONOMİ 21.02.2025 10:41:07 0
Gaziantep

Panelde, tarım sektöründeki güncel gelişmeler, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri ve yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlar ele alındı.

Gaziantep'te 15'incisi düzenlenen GAPTARIM Fuarından düzenlenen panelde konuşan akademisyenler ve uzmanlar tarımda yaşanan dönüşüm süreçlerini değerlendirdi.

Panele katılan Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Behçet Kemal Çağlar, tarımda sertifikasyon ve karantina konusunu ele alarak tarımsal hastalıklarla mücadelede izlenmesi gereken yöntemleri ve Gaziantep çevresinde artan tarımsal hastalıkların nedenleri ile önleyici tedbirlerini değerlendirdi.

Akdeniz Üniversitesi Sera Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nuri Çağlayan ise tarımda teknolojik gelişmeler başlıklı konuşmasında, akıllı tarım uygulamalarının bölgedeki adaptasyon sürecini ele aldı ve dijitalleşmenin yaygınlaştırılması için izlenmesi gereken stratejiler hakkında bilgi verdi.

Panelde bir konuşma gerçekleştiren Doç. Dr. Muhammed Ali Gündeşli, Gaziantep'in tarımsal üretim deseni ve küresel pazardaki yeri üzerine önemli bilgiler paylaştı. İklim değişikliğinin bölgedeki tarım ürünlerine etkisini değerlendirerek, çiftçilerin bu sürece nasıl adapte olması gerektiğine dair öneriler sundu.

Gaziantep tarımının mevcut durumu

Düzenlenen panelde Gaziantep'in tarımsal üretimde önemli bir konuma sahip olmasına rağmen su kıtlığı, yüksek girdi maliyetleri, arazi bölünmesi ve genç nüfusun tarımdan uzaklaşması gibi temel sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtildi.  Antep fıstığı, zeytin, üzüm ve buğday gibi stratejik ürünlerin üretildiği bölgede, kuraklık ve düzensiz yağış rejiminin çiftçilerin en büyük zorluklarından biri olduğu ifade edildi.

Tarımda ilerlemenin sağlanması adına sunulan çözüm önerileri

Düzenlenen panelde önerilen çözüm önerilerinde, "Su yönetimi modernize edilmeli, damla sulama ve yağmur suyu hasadı yaygınlaştırılmalıdır. Dijital tarım teknolojileri kullanılarak su ve gübre tüketimi optimize edilmelidir. Kooperatifleşme ve devlet destekleri artırılarak küçük üreticilerin güçlenmesi sağlanmalıdır. Genç çiftçilerin teşviki için eğitim programları ve finansal destekler sunulmalıdır. İklim değişikliği ve su kıtlığına dayanıklı tarım uygulamalarına geçiş, bölgesel tarımın sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Uzun vadeli planlamalar ve dijitalleşme ile verimlilik artırılabilir ve tarım sektörü güçlendirilebilir." denildi.

Zirvede ele alınan konular doğrultusunda, Gaziantep'in tarım sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek için teknoloji odaklı tarımsal stratejiler geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. (İLKHA)

ABD'de hastaneye silahlı saldırı

Lübnan: Lübnan'da istikrar için israil işgal ettiği yerlerden tamamen çekilmeli

AFAD Başkanı Pehlivan, Malatya'yı ziyaret etti

Çorum'da trafik kazası: 6 yaralı

Brezilya'da büyük toprak aşınmaları nedenyle OHAL ilan edildi

Yalova’da 3.0 büyüklüğünde deprem

Almanya yarın sandık başına gidiyor

Gazze'de şehit sayısı 48 bin 329'a yükseldi

Hindistan'da gizemli hastalık paniği: Çok sayıda tavuk telef oldu

Rusya: Luhansk bölgesinde ilerleyişimiz devam ediyor

İşgalci rejim, Filistinli esirlerin serbest bırakmayı geciktirerek ateşkesi ihlal ediyor

HAKSİAD, Bingöl'de iş adamlarıyla bir araya geldi

Akhisar'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

HAKSİAD Van Şube Başkanı Tasan, Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nı ziyaret etti

Hindistan'da tünel çöktü: 8 kişi mahsur

Ağrı'da tefecilik, yağma gibi suçlara karışanlara yönelik operasyon

ÖSYM tarafından yarın iki sınav yapılacak

İran'da hükümete bağlı vakfa bombalı saldırı düzenlendi

Peru'da alışveriş merkezinin çatısı çöktü: 3 ölü, 74 yaralı

Yolcu otobüsü ile tır çarpıştı: 1 yaralı

Kuzey Kore: ABD ve diğer düşmanlara karşı stratejik yöntemler kullanırız

Direniş, Özgürlerin Tufanı Anlaşması'nın yedinci takasında 620 esiri özgürlüğüne kavuşturdu

Şırnak'ta çığ düştü, dozer kar altında kaldı

Sudan'da kolera salgını: 83 can kaybı

Şehit Nasrallah için yarın cenaze töreni düzenlenecek

İstanbul'da motokuryelere yönelik trafik yasağı kalkıyor

İran ordusu güney sularında geniş çaplı tatbikat başlattı

Meteoroloji’den 11 il için "Turuncu" ve "Sarı" kodlu uyarı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan hayırseverlere çağrı

DSÖ, Gazze’de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasını başlattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ