• BIST 100

    9678,16%3,06
  • DOLAR

    38,76% 0,01
  • EURO

    43,17% -1,08
  • GRAM ALTIN

    4041,98% -2,44
  • Ç. ALTIN

    6544,66% -2,59

Trump, Ukrayna'nın Rusya ile barış görüşmelerine katılacağını söyledi

DÜNYA 14.02.2025 15:05:53 0
Trump, Ukrayna

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'nın Rusya ile barış müzakerelerine katılacağını söyledi.

Trump, Beyaz Saray'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Onlar bunun bir parçası. Ukrayna da olacak, Rusya da olacak ve başka kişiler de dahil olacak, çok sayıda kişi." dedi.

Trump, Ukrayna ihtilafının kökeninde, Rusya'nın uzun süredir karşı çıktığı Ukrayna'nın NATO üyeliğinin yattığını öne sürüyor.

"Birinci günden itibaren... Ukrayna'nın NATO'da olamayacağını söylediler. Bunu çok güçlü bir şekilde söylediler." diyen Trump, Ukrayna'nın bloğa katılımına ilişkin görüşmelerin çatışmayı ateşlediğine inandığını sözlerine ekledi.

Trump, ABD ve Rus yetkililerin Cuma günü Almanya'nın Münih kentinde bir araya geleceğini ve Ukrayna'nın da davet edildiğini söyledi.

Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, liderlerin dışında üç ülkenin üst düzey yetkililerinin önümüzdeki hafta Suudi Arabistan'da bir araya gelerek çatışmayı sona erdirmek için çalışacaklarını söyledi.

ABD Başkanı, "(Ukrayna) Devlet Başkanı (Volodimir) Zelenski ve (Rusya) Devlet Başkanı (Vladimir) Putin ile çalışıyoruz ve benim izlenimim şu ki... Devlet Başkanı Zelenski'nin bir anlaşma yapmak istediğini biliyorum ve aynı zamanda Devlet Başkanı Putin'in de bir anlaşma yapmak istediğini bildiğimi hissediyorum." dedi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Perşembe günü Brüksel'de düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın ittifaka üyeliğinin Rusya ile yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının parçası olabileceğini ancak henüz resmi olarak kararlaştırılmadığını belirtmişti.

Rutte, "Sürekli söylediğim şey, sonuç ne olursa olsun, Vladimir Putin'in bir daha asla Ukrayna'ya saldırmaya çalışmayacağından emin olmamız gerektiğidir." Demişti.

"Ancak Ukrayna'ya hiçbir zaman barış anlaşmasının bir parçası olarak NATO'da yer alacakları yönünde bir söz verilmedi" diye eklemişti.

Aynı vesileyle ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, NATO'nun Avrupa ortaklarının kıtanın savunulmasında öncelikli sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini söyledi.

"Dostlarımızdan beklentimiz - ve bunu dayanışma içinde söylüyoruz - kıtada, ülkeniz için savunmaya daha fazla harcama yapmanız, Amerikan ordusunun ve Amerikan halkının NATO'da olduğu gibi sizin yanınızda olduğunu anlamanızdır." dedi.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Kiev'e yönelik mali ve askeri yardımını güvence altına almak için Ukrayna ile 500 milyar dolar değerinde nadir toprak mineralleri anlaşması imzalayabileceğini söyledi.

Associated Press'in haberine göre, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'i Çarşamba günü Zelenskiy'e göndererek iki ülke arasındaki ortaklık anlaşmasının taslağını sunarak, ABD'nin nadir toprak elementlerine, petrol ve doğalgaza erişebileceğine dair yazılı güvence aldı.

Trump, Fox News'e verdiği röportajda, "Onlara yaklaşık 500 milyar dolar değerinde nadir toprak mineralleri istediğimi söyledim ve onlar da esasen bunu yapmayı kabul ettiler." dedi.

Zelenski, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kiev'in ön taslak anlaşmayı inceleyeceğini ve 14-16 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı'nda bir anlaşmaya varılması umudunu dile getirdi ve "Üretken, yapıcı bir görüşme yaptık. Bana göre Ukrayna için güvenlik garantileri konusu çok önemli ve genel olarak mineraller hakkında konuştuk." dedi. (İLKHA)

TESK Genel Başkanı Palandöken: Toplumun refahında sosyal güvenlik kilit nokta

Polonya, Krakow'daki Rus konsolosluğunu kapattı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden gönüllülere afet ve yangın eğitimi

Meteorolojiden Malatya için kuvvetli yağış uyarısı

Boykot Çalışma Grubu Başkanı Okumuş: Boykot, israilin ekonomik can damarını hedef alıyor

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Çok büyük bir projeyi hayata geçireceğiz

Siirt-Kurtalan arası 34 kilometrelik yeni demiryolu inşa edilecek

Şanlıurfa’da mesken yangını: 1 kadın yaralandı

Yıldırım: Bağımlılıkla mücadelesini kaybeden genç, ülke için büyük bir kayıptır

Malatya'da, "Vatandaş soruyor, başkan cevaplıyor" toplantısı düzenlendi

Endonezya'da heyelan: 4 ölü

Siirt’te motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 kişi yaralandı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde Gazze için anlamlı etkinlik

Bursa'dan ilk kafile ile hacca gidecek hacı adayları duygularını paylaştı

Gaziantep'te kopan kulak memesi yerine dikildi

Bingöl’de yoğun yağış ulaşımı olumsuz etkiledi

Adıyaman'da ilk hac kafilesi yola çıktı

Siirt’te 11. Kitap Fuarı “Gençler Okusun Diye” temasıyla kapılarını açtı

Mardinli hayırsever otomobilini Gazze’ye bağışladı

Batman'da Gazze ile dayanışma kermesi düzenlendi

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Engelliler her alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya!

Pakistan, Keşmir sorununu Hindistan ile görüşecek

Bursa'dan ilk hac kafilesi dualarla kutsal topraklara uğurlandı

Mardin’de çalınan 3 milyon TL değerindeki ziynet eşyası sahibine teslim edildi

İngiltere, kalıcı oturum için gereken ikamet süresini 10 yıla çıkardı

Adana’da balık üretim sezonu başladı: Hedef 12 milyonun üzerinde yavru sazan

Mardin’de “Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” projesi geniş katılımla başladı

Şanlıurfa’da bodrum katında yakalanan yılan doğaya bırakıldı

Minik yüreklerden Gazze için büyük destek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


YAZARLAR